"Jag bara ler när jag tänker på det. Och så är jag förvånad också", säger Miriam Bryant om utmärkelsen som årets Göteborgare. Foto: Anna-Karin Nilsson"Jag bara ler när jag tänker på det. Och så är jag förvånad också", säger Miriam Bryant om utmärkelsen som årets Göteborgare. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Jag bara ler när jag tänker på det. Och så är jag förvånad också", säger Miriam Bryant om utmärkelsen som årets Göteborgare.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
"Mitt mål är bara att få fortsätta hålla på med musiken", säger Miriam Bryant. Foto: Anna-Karin Nilsson"Mitt mål är bara att få fortsätta hålla på med musiken", säger Miriam Bryant. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Mitt mål är bara att få fortsätta hålla på med musiken", säger Miriam Bryant.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
"Jag har en ganska ångestladdad relation till Göteborg", berättar Miriam Bryant. Foto: Anna-Karin Nilsson"Jag har en ganska ångestladdad relation till Göteborg", berättar Miriam Bryant. Foto: Anna-Karin Nilsson

"Jag har en ganska ångestladdad relation till Göteborg", berättar Miriam Bryant.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Miriam Bryants tolkningar från "Så mycket bättre" spelas flitigt på radio.Miriam Bryants tolkningar från "Så mycket bättre" spelas flitigt på radio.

Miriam Bryants tolkningar från "Så mycket bättre" spelas flitigt på radio.

"Jag älskar att säga att jag är från Göteborg"

Publicerad

GÖTEBORG. Miriam Bryant, 24, tackar Göteborg för den hon blivit och för musiken hon skriver.

Men årets Göteborgare har ändå en knepig relation till sin tidigare hemstad.

– Det känns som ett gammalt ex faktiskt, som jag älskar skitmycket och som har betytt väldigt mycket i skapandet av mig, säger hon till GT.

Just nu gör Miriam Bryant succé i tv-programmet "Så mycket bättre". Den frispråkiga stjärnan har både sjungit och pratat (läs svurit) sig in i tittarnas hjärta.

Och nu har hon utsetts till årets Göteborgare.

– Det känns helt sjukt faktiskt. Det är så konstigt. Jag bara ler när jag tänker på det. Och så är jag förvånad också, säger Miriam Bryant och fortsätter.

– Alla Grammisar och P3 Guld-priser, som jag inte hade kunnat bli nominerad till ändå i år eftersom jag inte har släppt något eget material, de hade jag kunnat byta ut mot det här. Det känns som att det här är något som man bara blir en gång i sitt liv.

Bryant: Kommer ihåg när Håkan Hellström vann

Miriam Bryant berättar att hon kommer ihåg när Håkan Hellström blev årets Göteborgare. Hon hade precis blivit ett fan av honom. Men om hon, liksom Håkan, kommer att spela för ett fullsatt Ullevi om några år vet hon inte.

– Jag vet inte vad jag gör. Jag vet knappt vad jag ska göra i morgon.

Hon har snarare andra drömmar och mål.

– Mitt mål är inte så precist. Det är inte det som är lika med lycka för mig, även om det är jävligt mäktigt. Allt har sin tid liksom. Mitt mål är bara att få fortsätta hålla på med musiken, att få den äran.

Däremot hade Miriam Bryant inte tackat nej till att få stå på scenen tillsammans med Håkan Hellström när han återigen intar Ullevi i sommar.

"Håkan Hellström får gärna ringa mig"

– Det vore det grymmaste och största i mitt liv om jag fick göra det. Han får gärna ringa mig. Han skulle göra mitt liv värt att leva.

På lördag sänds det sista avsnittet av "Så mycket bättre". Miriam Bryant har sett några av programmen, med skräckblandad förtjusning.

– Jag kan ibland skämmas över mig själv när jag säger vissa saker. Eller jag skäms inte så, men folk har rätt när de säger att jag bara säger vad jag tänker. Det finns ingen strategi överhuvudtaget med någonting. Men det är härligt på ett sätt. Jag kan skratta åt mig själv.

"Så mycket bättre" har gjort Bryant folkkär

Hon var dock inte beredd på att hon skulle bli så folkkär.

– Det känns roligt. Jag trodde inte, och visste inte, att det skulle fungera så det här programmet. Men jag är glad och blir stolt när folk tycker att det jag gör är bra.

Detta innebär även att hon blir igenkänd på stan, mer än tidigare.

– Det är inte på ett jobbigt sätt. Jag blir stolt då också, Det är roligt när folk upplever att de känner en.

Många av hennes tolkningar från programmet spelas flitigt på radio och ligger högt på topplistorna. Och Miriam är själv nöjd med vad hon lyckats åstadkomma med sina tolkningar.

– Jag tycker att jag har gjort ett bra jobb med framträdanden.

Något sådant hade hon inte sagt för några år sedan, närmare bestämt de tidigare tonåren. Då var hennes självförtroende dåligt.

"Jag har mått som sämst i Göteborg"

– Jag tyckte inte att jag sjöng så bra. Eller någonstans tyckte jag väl kanske det men jag var rädd för att misslyckas och hade det hellre som en hemlis. Men det var också vanliga saker som alla andra kämpar med. Som exempelvis utseendemässiga saker. Man är inte tillräckigt fin, allt sådant där, säger Miriam om vad som orsakade det dåliga självförtroendet.

Samtidigt var det några år under tonåren som var extra kämpiga. Bland annat brann familjens hus i Utby ner. Efter det skilde sig hennes föräldrar. Och allt detta tillsammans har påverkat hennes relation till Göteborg.

– Allting som kunde gå rätt gick rätt i Göteborg. Men allting som också kunde gå fel gick ju fel där, säger Miriam och fortsätter.

– Jag har ju mått som sämst i Göteborg för jag spenderade mina tonår där. Det finns ju minnen, saker som har hänt där. Men sedan har jag också mått som bäst där för musiken. Jag träffade min producent, som jag fortfarande skriver med, där. Det är fantastiskt. Det här hade aldrig hänt om vi inte hade träffats.

Är som ett gammalt ex

Hur skulle du beskriva din relation till Göteborg i dag?

– Jag har en ganska ångestladdad relation till Göteborg. Det är jävligt konstigt är det. Jag är jävligt stolt över att komma därifrån. Jag älskar att säga att jag är från Göteborg, säger Miriam Bryant.

Men samtidigt beskriver hon staden som ett gammalt ex.

– Det är inte vilket ex som helst utan det är exet som betyder mycket mer än vad kanske någon annan kommande eller nuvarande kommer någonsin göra. Men det var meningen att det skulle ta slut också.

På scen till våren

Har du inget positivt att säga?

– Det är en hyllning egentligen. Det är mitt viktigaste ex. Jag kommer aldrig älska någon stad så mycket som jag älskar Göteborg. Jag hade aldrig varit den jag är om det inte vore för Göteborg. Jag hade aldrig skrivit den musiken jag har skrivit om det inte vore för Göteborg.

I dag bor hon i Stockholm, av praktiska skäl. Hennes skivbolag är där och producenten bor där. Och hon planerar inte att flytta tillbaka till Göteborg.

– Stockholm är en ny kärlek på något vis.

Men det hindrar henne inte från att komma hit för att uppträda. I april står hon på scenen på Stora Teatern.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER