Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jacqueline, 27, bytte liv – flyttade till paradisön

Tvillingsjälar: Jacqueline, 27, från Göteborg, Sverige, och Fainaan, 26, från Fulidhoo, Maldiverna.
Foto: Privat
Jacqueline Garellick från Göteborg med sin makes familj på Maldiverna. "Här har jag hittat min flock" säger hon.
Foto: Privat
Fainaan och Jacqueline lever ett lugnt och enkelt liv på Maldiverna. "Vi har inte mer saker än vi behöver" säger Jacqueline.
Foto: Privat
Bad i soluppgången på Fulidhoo.
Foto: Privat

Jacqueline Garellick, 27, från Göteborg skulle bara åka till solen och värmen ett par veckor efter en lång sjukskrivning.

Resan förändrade allt – nu är hon bofast på den lilla paradisön på Maldiverna. 

Här har hon gift sig med kärleken Fainaan och lever ett enkelt liv långt ifrån stress och prestationskrav.

– Här känner jag att jag har hittat hem, säger Jacqueline.

Jacqueline Garellick från Göteborg hade flyttat till Stockholm, jobbade som frilansande filmfotograf och livet rusade på i högt tempo. Hon drabbades av utmattningssyndrom och blev sjukskriven en längre tid.

– Jag var nere på botten och helt uttömd på energi. När jag började känna mig lite bättre i maj 2016 bestämde jag mig för att sätta i gång systemet igen genom att resa till en plats där det var garanterat soligt och varmt, säger Jacqueline, som tidigare berättat sin historia för Vagabond.

"Ville komma tillbaka till livet"

Hon tog fram världskartan och letade längs ekvatorn. Valet föll på Maldiverna, efter att hon hört att det gick att åka till dit med en budget och inte bara på lyxsemester.

– Jag åkte dit ensam, för att få vara för mig själv, vara tyst och inte ha några planer. Jag ville slappna av och komma tillbaka till livet, säger Jacqueline Garellick.


LÄS MER: Thomas och Lena bytte liv – flyttade till solen


Nu två år senare ser livet helt annorlunda ut. Hon lämnat stressen och det inrutade livet i Sverige bakom sig och är sedan i mars 2017 bofast på den lilla ön Fulidhoo, som ligger cirka tre och en halv timme med båt från Maldivernas huvudstad Malé.

"Tittar aldrig på klockan"

Ön är 700 meter gånger 200 meter till ytan och har 250 permanenta invånare.

– Här tittar man aldrig på klockan utan följer solen, som går upp och ner samma tid året runt. Det finns inga fordon på ön och det är bara naturliga ljud. Bara fågelkvitter och ljudet från vågorna. Var man än är hör man havet. Det är ett väldigt lugnt tempo. Man har aldrig bråttom, säger Jacqueline Garellick.

"Jag går ALLTID barfota och glömmer mina skor varje gång jag åker till huvudstaden Malé" säger Jacqueline Garellick från Göteborg som numera är bofast på Maldiverna.
Foto: Privat

När hon kom i land på Fulidhoo första gången 2016 möttes hon av en man som jobbade på det guesthouse där hon skulle bo. Då visste hon inte att det var hennes blivande makes storebror. Samma kväll blev hon också hembjuden till familjen. Men den gången var inte Fainaan hemma.

"Kände äntligen ro i mig själv"

– Vi träffades senare på en trumshow, sa bara hej till varandra och blev Facebook-vänner. Vi höll kontakten när jag åkte hem till Sverige. Nästa gång jag kom tillbaka till ön bestämde jag mig för att jag verkligen ville bo här. Jag kände äntligen ro i mig själv. Det var då vi lärde känna varandra och sedan gick det ganska snabbt, berättar Jacqueline.


LÄS MER: Nyhetsankaret valde bort SVT för solen


Efter att hon träffat Fainaans familj kände hon en stark känsla av att ha "hittat hem".

– Känslan i kroppen var att det var så övertygande att jag hittat min flock. Det var en konstig känsla, att vi förstod varandra så bra utan att prata samma språk. Det var precis vad jag hade letat och längtat efter. Jag kände direkt ett lugn som spred sig i hela kroppen när jag lunkade fram barfota på de sandtäckta smågatorna, säger hon.

Fainaan och Jacqueline gifte sig på stranden på Fulidhoo, Maldiverna, i januari 2018.
Foto: Privat

Magiskt strandbröllop: "En dröm"

I januari i år gifte sig Jacqueline och Fainaan barfota på stranden. Familjen från Sverige och nästan alla från ön var närvarande.

– Det var som en dröm. Jag har alltid velat gifta mig på stranden, men trodde aldrig jag skulle få göra det. Men här var jag på en plats där jag känner mig hemma och med människor jag känner mig lycklig med. Det var magiskt, berättar Jacqueline.

Några dagar före bröllopet blev deras nya hus färdigbyggt.

"Jag har alltid drömt om att gifta mig på stranden" säger Jacqueline som fick sin Fainaan på en liten ö i havet: Fulidhoo på Maldiverna.
Foto: Privat

Jobbar som fotograf – och med miljöfrågor

Hon har fortsatt med sitt gamla yrke som fotograf och filmare, och jobbar bland annat som bröllopsfotograf.

I ett år arbetade hon med gästupplevelser på ett guesthouse på ön. Nu har hon startat organisationen Wave of Change i syfte att utbilda befolkningen om miljöhot, framför allt mot havet. Bland annat försöker hon motivera människor att minska användningen av plast.

Med Wave of Change vill Jacqueline göra människor medvetna om miljöhoten framförallt mot havet.
Foto: Privat

Fulidhoo fick sitt första guesthouse för sex år sedan och ö-livet är väldigt genuint. Jacqueline beskriver hur de äldre sitter ute och torkar brödfrukt och fisk, gör tak av torkade palmblad och fiskar i soluppgång och solnedgång. 

Huvudgatan på Fulidhoo, Maldiverna.
Foto: Privat

Planerar att bo halva året i Sverige

– Jag tror många längtar efter att få känna ro. Det var verkligen därför jag bestämde mig för att leva på ett annat sätt. Men det betyder inte att jag aldrig kommer komma hem till Sverige. Vi har planer på att bo halva året på Maldiverna och halva året i Sverige, berättar Jacqueline.

Hon och Fainaan, som är 26 år, åkte tillsammans till Sverige hösten 2017. Det var första gången Fainaan åkte utomlands och första gången han åkte buss, tåg – och rulltrappa, berättar Jacqueline.

Hon har alltid känt sig helt och fullt accepterad i sitt nya hemland.

På Maldiverna hittade Jacqueline lugnet som hon längtat efter.
Foto: Privat

– Maldiverna är till hundra procent muslimskt och jag har konverterat till islam. Men för mig har det inte inneburit någon skillnad överhuvud taget. Min vardag har inte förändrats ett dugg. Jag har inte haft några krav på mig att ha slöja eller gå till moskén. Men det har känts viktigt för mig att lära mig mycket om islam. Det är en del av kulturen som jag vill förstå, säger hon.

"Han är min tvillingsjäl"

Jacqueline berättar att hon lär sig sin mans språk och han lär sig svenska. Under tiden pratar de med varandra på engelska.

– Han är min tvillingsjäl. Så ovanligt fin, rolig och intuitiv. Han vet inget annat än att vara sig själv. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet. Vi lever enkelt och äger inte mer saker än vi behöver, säger Jacqueline.