Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jackie Arklöv får inte
ett tidsbestämt straff

Foto: MARKUS MARCETIC

Polismördaren Jackie Arklöv får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Både tingsrätt och hovrätt har tidigare sagt nej – nu sätter även Högsta domstolen ner foten.

41-årige Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse för de uppmärksammade polismorden i Malexander 1999. Tillsammans med två kumpaner sköt Arklöv ihjäl två poliser. Han avtjänar i dag sitt straff på anstalten i Borås och har suttit frihetsberövad i 15 år för de brott han har begått; två mord, försök till mord, tre grova rån samt folkrättsbrott.

Arklöv har i både tingsrätt och hovrätt ansökt om att få livstidsstraffet tidsbestämt till 27 år, men fått nej, som GT tidigare rapporterat.

Hänvisade till Mattias Flink

Arklöv sökte prövningstillstånd i Högsta domstolen, som nu meddelar att man inte kommer att pröva hans fall. Han får därmed avtjäna sitt fängelsestraff på obestämd tid.

I sitt överklagande till HD hänvisade Arklöv till att Mattias Flink, som sköt ihjäl sju personer i Falun 1994, fått sitt straff bestämt till 30 år.

Trots det gick HD inte på Arklövs linje. I beslutet skriver man:

"För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är viktigt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet och funnit att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd."