Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jaafar, 22, kom ensam från Irak – uppfyller sin barndomsdröm

Foto: Jaafar Almatar / Privat

Jaafar Almatar, 22, kom ensam från Irak för fem år sedan och i dag är han snart färdigutbildad pilot – hans stora barndomsdröm.
Nu vill han få andra att satsa på sina drömmar. 

– Jag tvekar också ibland. Men då tänker jag på allt jag har gjort och säger till mig själv att jag borde vara stolt, säger han. 

För drygt fem år sedan kom den då 17-årige Jaafar Almatar från Irak till småländska Nässjö. Han hade visserligen några kusiner på orten men ”kunde inte ett enda ord svenska”. Med sig hade han drömmen om att en dag bli pilot. 

När vi pratar över telefon, fem år senare, har han ett år kvar på pilotutbildningen vid Säve flygplats. Utbildningen gör att han får flyga alla typer av passagerarplan, som Boeing och Airbus. Han minns inte när han började drömma om att sitta i förarkabinen och flyga jorden runt, drömmen har liksom alltid funnits med honom. 

När han i december 2015 kom till Sverige och Nässjö, drev pilotlängtan honom att börja studera svenska omedelbart, förklarar han. 

– Jag insåg att jag kan ingenting, jag hör ingenting, jag fattar ingenting. Så första steget var att lära mig språket för att klara mig, berättar Jaafar Almatar.  

Jaafar Almatar har bott i Sverige i drygt fem år.
Foto: Jaafar Almatar / Privat

Började naturvetenskapsprogrammet

Efter ett och ett halvt år började han att studera naturvetenskapsprogrammet på Brinellgymnasiet, Nässjös enda gymnasium. Han trivdes väldigt bra i klassen, och fick snabbt nya vänner. 

– Jag ville integrera mig i samhället och kunna prata svenska. Samtidigt hade jag drömmen om att bli pilot så jag tänkte ”pluggar jag inte så kan jag inte uppfylla mina drömmar”. 

– Men skolan gick bra, även om mitt ordförråd var begränsat vilket gjorde att jag inte fick med mig allt som stod i böckerna, säger han. 

I början av sommaren 2020 tog Jaafar Almatar studenten. Han hade då sökt tre utbildningar – pilot, läkare och byggingenjör. Till pilotutbildningen genomfördes flera prov, hälsoundersökningar och intervjuer. Efter alla prövningar kom Jaafar Almatar in på utbildningen och tog sitt pick och pack och flyttade till Göteborg. 

Han då blev den första från Brinellgymnasiet att komma in på utbildningen, berättar han. 

– Utbildningen är ganska svår, men jag visste att den skulle vara det. Jag går upp sju på morgonen, och sitter och pluggar till tio på kvällen... men inte i ett sträck. Jag tar promenader eller fikar med kompisar när det behövs. Jag studerar så många timmar varje dag eftersom utbildningen är så krävande, förklarar Jaafar Almatar. 

Vill få andra att våga

Jaafar Almatar bor numera i Göteborg.
Foto: Milton Vestin

Ännu har de inte börjat flyga på skolan. På frågan om han är det minsta höjdrädd svarar han ”absolut inte”. 

– Ibland kändes det lite ovant, men det är för att man har så mycket adrenalin i kroppen så man att man mår illa. Men sen när vi började flyga och styra lite i simulatorn, så tänker man inte på det. Man tänker ”gud vilken härlig känsla, jag sitter och styr ett flygplan”. Det är ju inte vem som helst som kan göra det, fortsätter Jaafar Almatar. 

Jaafar Almatar har under åren utvecklat en tro på sig själv och vill visa andra att det är viktigt att våga satsa på sina drömmar, säger han. 

– Jag har fått min starka vilja genom det jag har gått igenom. Jag vill visa andra att jag kan, men först och främst vill jag göra det för min egen skull.

– Vägen till drömmen är slitsam, krävande, tung och man tvekar på sig själv ibland. Då får man påminna sig om det man har åstadkommit. Sedan vill jag tacka mina lärare som stöttat och hjälpt mig att nå så långt, fortsätter han. 

Elevernas protest – vill inte ha undervisning på plats, inte på distans:

Elevernas protest – vill inte ha undervisning på plats, inte på distans:

Har du i ditt yrke uppfyllt din barndomsdröm?