Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ivo flyttar barnen från HVB- hemmen: ”Fara för deras liv”

Boende i Hagfors sörjer: ”Jag dömer ingen”
Pojken hittades död vid en strandkant.
Foto: Peter Bäcker / Värmlands Folkblad

I fredags beslutade Ivo att Plateas HVB-hem i Hagfors ska stängas då en femårig pojke försvann därifrån och senare hittades död.

Ivo riktar skarp kritik mot hur HVB-hemmet har skött sin verksamhet och bestämmer att barnen på hemmen ska vara utskrivna senast på torsdag. 

”Fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”, skriver Ivo i sitt beslut.

Under tidig morgon under tisdagen den 15 juni försvann en femårig pojke från ett HVB-hem i Hagfors. Den sista iakttagelsen av honom gjordes strax innan 07-tiden. 

Efter en omfattande sökinsats hittades pojken död på en strandkant i närheten av boendet. En förundersökning om vållande till annans död inleddes samma dag.

Under fredagseftermiddagen beslutade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att de barn som bor på två av boendets verksamheter i Hagfors kommun ska omplaceras.

– Ivo har tagit ett beslut i dag om att man vill stänga ner verksamheten nästa torsdag. Vi fick beskedet i dag, vi kommer att överklaga beslutet och begära inhibition. Vi tror inte det är bra att rycka upp barnen med väldigt kort varsel, sa Patrik Silverudd, informationsansvarig för Platea som driver boendet, till GT då.

”Fara för liv och hälsa”

Beslutet började gälla med omedelbar verkan och i högst sex månader framåt, enligt beslutet. 

Ivo konstaterar att ett i verksamheten inskrivet barn, utan att det har uppmärksammats av personal, har lämnat boendet och därefter återfunnits avlidet i ett närbeläget vattendrag”, skriver Ivo i sitt beslut och fortsätter:

”Ivo bedömer med hänsyn till det inträffade att det i bolagets verksamhet föreligger fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”

Ivo har beslutat att alla boende på HVB-hemmen i Hagfors ska flytta.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

”Vi har inte överklagat”

Ivo bedömer också att det inte går att utesluta att det inträffade dödsfallet har ett samband med liknande brister som Ivo uppmärksammat i verksamheten i tidigare beslut. 

Det allra viktigaste är barnen, och deras trygghet och säkerhet, och att då skapa utrymme att faktiskt utreda vad det är den här verksamheten förmår. Det är barn med väldigt, väldigt, väldigt särskilda behov på många sätt och då kräver det en verksamhet med väldigt särskild och utvecklad förmåga, det är det vi vill titta på”, skriver Peder Carlsson, avdelningschef för tillsynsavdelning Mitt och del av myndighetsledningen på Ivo, i ett mejl till GT. 

Enligt Patrik Silverudd, informationsansvarig för Platea som driver boendet, är det i nuläget oklart om beslutet kommer att överklagas.

– Vi har inte skickat in någon överklagan utan vi tittar på frågan. Jag har inget exakt svar just nu, säger han. 

SE FLER NYHETER: ”Vi kan mycket väl ha fler fall”

Tolv bekräftade fall av deltavarianten i regionen