Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivo: Döda treåringen kunde ha räddats i tid

En styvpappa i 25-årsåldern misstänkt ha misshandlat en treårig pojke till döds. Nu har Ivo utrett socialnämndens agerande.
Foto: POLISEN
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot Socialnämnden i Skövde efter deras agerande gällande den treåriga pojke som misstänks ha dödats av sin styvfar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Läkaren på Skaraborgs sjukhus slog larm, men Ivo anser att utredningarna därefter dröjde.
Foto: ROBIN ARON

Den treårige pojke som misstänks ha misshandlats till döds av sin styvpappa i Skaraborg kunde ha räddats, menar Inspektionen för vård och omsorg.

Några timmar tidigare hade en läkare gjort en orosanmälan sedan pojkens yngre syskon kommit in till sjukhuset – men utredningen sköts upp till nästa dag.

– Vi kommer absolut att reda i rutinerna, för det här är fruktansvärt, säger Anna Bergman (M), ordförande i socialnämnden i Skövde.

Det var i oktober i fjol som ett barn kom in till Skaraborgs sjukhus i Skövde för att få vård. Barnet hade, skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, benbrott och blåmärken.

Då läkaren inte kunde utesluta att någon annan orsakat barnets skador gjordes en orosanmälan.

Då barnet skulle stanna på sjukhuset över natten tillsammans med sin mamma ”tog nämnden för givet” att barnets behov av skydd var tillgodosett, skriver Ivo i sitt beslut:

”Socialjouren bedömde att en utredning enligt 11 kap. 1 § SoL bör inledas men att detta kunde vänta till nästa morgon”.

Att Socialnämnden inte direkt inledde en utredning kunde ha gjort att barnet utsattes för ytterligare fara, anser Ivo.

Skaraborgs sjukhus i Skövde, dit barnen kom in med skador.
Foto: ROBIN ARON

Ivo: Treåringen kunde ha räddats

Senare samma kväll kom barnets äldre syskon, en treårig pojke, in till sjukhuset med livshotande skador, av vilka han senare dog.

Kort därpå greps barnens styvpappa, som nu står åtalad misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död av treåringen samt grov misshandel gällande det yngre syskonet. 

”Socialnämnden brast när den inte bedömde behovet av omedelbart skydd för de övriga barnen i hushållet”, skriver Ivo i sitt beslut.

Ivo skriver vidare att socialjouren under den aktuella kvällen inte bedömde att det fanns några uppgifter om att treåringen skulle vara i behov av skydd då.

I beslutet står det att en bedömning av treåringens situation kunde ha bidragit till att barnet inte utsattes för våld.

Styvpappan står åtalad misstänkt för dödsmisshandel.
Foto: POLISEN

Brister vid socialnämnden i Skövde

Enligt beslutet ville inte socialjouren riskera att hindra en eventuell polisutredning gällande det första barnets skador och därmed gjordes bedömningen att vänta med den mer omfattande utredningen till morgondagen.

Det är socialnämnden i Skövde kommun som Ivo anser har brustit. Det är deras socialjour då det är i Skövde som sjukhuset som barnen kom in till ligger.

”IVO begär inte ytterligare åtgärder med anledning av bristerna men kan komma att följa upp beslutet”, skriver man.

Anna Bergman (M), ordförande i socialnämnden i Skövde, säger:

– Jag har inte sett utredningen, så jag vet inte vad som gjorts och inte gjorts. Men vi får naturligtvis titta och se vad som vi kan göra annorlunda för att det här inte ska upprepas. Det är givetvis jätteallvarligt. Vi kommer absolut reda i de här rutinerna, för det här är fruktansvärt.

Styvpappan nekar till brott 

I nuläget pågår rättsförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt mot den åtalade styvpappan. 

Mannen, som är i 25-årsåldern, förnekar brott. Han menar att det hela var en olycka, att pojken ska ha gått in i en dörr och slagit i huvudet i ett handfat. Något som pappan vidhållit genom förhören och vid en rekonstruktion.

– Enligt läkarnas bedömning krävs väldigt kraftigt våld för att orsaka dessa skador. Rekonstruktionen mannen visar är inte tillräckligt för att han ska få dessa skador och dö av det, har åklagaren Lars-Göran Wennerholm tidigare sagt.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm.
Foto: ROBIN ARON