Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Pernilla säger upp sig – i protest

IVA-sjuksköterska Pernilla Ehn Jönköping säger upp sig i protest.
Foto: PRIVAT
Landets första konstaterade fall av smittan vårdades på infektionsklinken på Länssjukhuset i Jönköping redan i slutet av januari.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pernilla Ehn har arbetat som iva-sjuksköterska i åtta år. 

De senaste månaderna har hon jobbat med att vårda covid-19-smittade patienter på sjukhuset i Jönköping, men nu väljer hon att säga upp sig.

– Alla på min arbetsplats känner en enorm frustration över hur nonchalant arbetsgivaren behandlar oss. När jag dessutom fick besked att jag fått förhöjt blodtryck fick det vara nog, trots att jag älskar mitt arbete, säger Pernilla Ehn.

Pernilla Ehn, 50, berättar att beslutet trots allt kändes enkelt att ta.

– Det är och har varit blandade känslor. Jag känner mig lättad nu när jag tagit beslutet och har fått en väldig respons. Det är nuvarande och gamla kolleger men faktiskt också många reaktioner från allmänhet och alla säger att de förstår mig.

– Det känns rätt, men också väldigt sorgligt.

Pernilla har varit sjuksköterska i 21 år varav de senaste åtta som intensivvårds-sköterska. Hon berättar först om sitt beslut för P4 Jönköping. 

Varför känns det sorgligt?

– Jag är kär i mitt jobb, det är helt fantasiskt och särskilt som intesivvårdssköterska. Man hjälper människor att återerövra sina liv. Det är enormt fascinerande och givande.

Ingen mår väl i dag

Men under vårens pandemi har läget förändrats. Den extrema arbetsbelastningen har slitit hårt på Pernilla och hennes arbetskamrater.

– Så är det. Jag tror inte någon av oss som arbetar på intensivvårdsavdelningar i dag mår väl i dag. Det handlar om stressymptom, hjärtklappningar, minnessvårigheter, sömnbesvär och psykiska besvär, säger hon.

IVA-sjuksköterska Pernilla Ehn Jönköping säger upp sig i protest.
Foto: PRIVAT

För egen del visade en läkarundersökning att blodtrycket var långt över referensvärdet.

– Jag blev rädd, det innebär risker, i värsta fall för hjärtinfarkt eller stroke. 

Pernilla Ehn, som är fackligt aktiv, är synnerligen kritisk till sin arbetsgivare, region Jönköping.

– Jag har länge känt en frustration under pandemin och vågar säga att alla mina arbetskompisar känner likadant. Vi känner oss nonchalant bemötta regionen. Vi vet till exempel fortfarande inte om vi får semester i sommar.

Får tre veckor

Normalt har personalen semester under två två fyraveckorsperioder varje sommar. Något som beviljade tidigare också för denna sommar men så kom pandemin.

– Semesterlagen säger att om arbetsgivaren inte löser beviljad semester, vilket alla förstår kan vara svårt i det här läget, så ska man höra av sig och förhandla hur mycket arbetstagarna säljer sin ledighet för.

– Nu har vi i ett sent läge fått till oss det blir tre stycken treveckorsperioder från vecka 26 - under förutsättning att vi inte har för många covid 19-patienter att behandla. Det kan ju ingen veta förrän natten innan semestern börjar.

Pernilla menar att även om läget är extremt har arbetsgivaren haft flera månader på sig att förhandla, utbilda annan personal. Helt enkelt lösa en plan b.

– Som det är nu blir vi närmast livegna, menar Pernilla Ehn.

Förstår kritiken

Sjukvårdsdirektören i Kirurgisk vård Region Jönköpings län, Kjell Ivarsson, bemöter kritiken så här:

– Vi befinner oss i det kanske svåraste uppdrag vi och många andra som arbetar med sjukvård haft. Det är en enorm utmaning för oss i ledningen, men givetvis också för personalen som hanterat svårigheterna fantastiskt bra. 

Sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson Region Jönköpings län.
Foto: Pressbild

– Jag förstår kritiken och frustrationen kring problemen med semestrarna. Det har varit svårt att få till sommarens semesterperioder men nu kan vi i alla fall ge tre veckors sammanhängande plus en fjärde under sommaren.

Stämmer det att semestern kan dras in med kort varsel?

– Ja, om vi skulle få en andra våg tidigt så kan vi tvingas till det. Vi måste kunna vårda våra invånare. Men prognoserna talar tydligt för att det inte ska behöva bli så, säger Kjell Ivarsson.

Pernilla Ehn jobbar kvar under uppsägningsperioden. Hon börjar arbeta för ett bemanningsföretag 1 september.


Statsepidemiologen utvecklar vad han anser om Sveriges strategi.