Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IVA-platser för corona öppnas på Sahlgrenska

Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer också ta emot coronapatienter som behöver intensivvård.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Intensivvården har hittills skett på Östra sjukhuset, bland annat på det av Förvarsmakten uppsatta fältsjukhuset.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sahlgrenska universitetssjukhuset öppnar nu intensivvårdsplatser för coronapatienter, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Sedan tidigare har intensivvården bedrivits på Östra sjukhuset.

– Nu förbereder vi oss för att ta emot patienter under en lång tid och då behöver vi utöka kapaciteten, säger Peter Dahm, verksamhetschef på bland annat intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till SVT Nyheter Väst.

Enligt SVT rör det sig om ett 20-tal platser på en uppvakningsavdelning som kommer göras om och bli intensivvårdsplatser för människor som blivit svårt sjuka av coronaviruset och som är i behov av respirator.

Intensivvården har tidigare bedrivits på Östra sjukhuset, bland annat i ett fältsjukhus som Försvarsmakten låtit sätta upp där. Men även på Mölndals sjukhus.

Intern kritik mot fältsjukhuset

Det har funnits intern kritik mot fältsjukhuset, som bland annat handlat om påstådda brister. Tillfälligt stoppades också nya inläggningar. Men Peter Dahm säger till SVT Nyheter att fältsjukhuset har haft och fortfarande fyller en viktig funktion.

Dahm utesluter inte att ännu fler intensivvårdsplatser kan behövas, beroende på hur stor tillströmningen av nya patienter blir.