Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiskt läge i Halland – iva nästan fullbelagt

Christina Svärd, områdeschef i Region Halland.
Foto: Pressbild
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Just nu finns det bara två lediga iva-platser kvar i hela Region Halland och läget är kritiskt. 

Nu är budskapet till de andra regionerna att Halland inte kan hjälpa till med fler iva-patienter. 

– Sjukvården är pressad i hela Sverige, säger Christina Svärd, områdeschef i Region Halland. 

Läget på intensivvårdsavdelning i Region Halland har det kritiskt. Under fredagsförmiddagen fanns det bara en ledig plats på sjukhuset i Halmstad samt en överbeläggningsplats på sjukhuset i Varberg. 

– Det händer alltid saker under dagen. Räknar man optimistiskt kan det finnas fyra tillgängliga platser under eftermiddagen, med överbeläggningsplatser, säger områdeschef Christina Svärd

Region Halland har under hela pandemin bistått andra regioner med intensivvårdsplatser och i nuläget är det fyra patienter som kommer från andra regioner. Men nu kommer beskedet att de inte kan ta emot fler patienter från andra regioner. 

– Vi har ett nationellt avstämningsmöte varje dag. Vi kommer inte signalera om att vi behöver hjälp men vi kan heller inte avlasta andra just nu, säger Svärd

Sjukvården är pressad 

Det är främst covidpatienter som dominerar iva-avdelningen och sedan pandemin har det blivit allt vanligare att man hjälps åt över regiongränsen. 

– Det är en stor utmaning att flytta iva-patienter och det är inget som i normala tider görs i någon större omfattning. Men under det här året har det blivit allt vanligare, säger Christina Svärd och fortsätter: 

– Man vill ha så jämn belastning som möjligt över landet och även om sjukvården är pressad i hela Sverige så försöker man hjälpas åt. 

Men Region Halland har klarat sig relativt bra – de har själva försökt skicka väldigt få patienter till andra regioner. 

– Vi har klarat oss väldigt bra så vi har kunnat avlasta andra, till exempel Jönköping och Västra Götaland. Men man märker att läget snabbt kan förändras.

Enligt intensivvårdsregistret vårdas för närvarande 392 patienter på iva i Sverige just nu på grund av covid- 19. Det är en ökning med tio patienter bara under det senaste dygnet.