Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IT-miljardärens superyacht anmäld efter Sverigebesöket

Di TV live.
M/Y Skat har blivit föremål för en anmälan från Transportstyrelsen. Här är lyxyachten på besök vid Stenpiren i Göteborg 2008.Foto: LENNART REHNMAN
M/Y Skat var på besök i Göteborg i samband med att Charles Simonyi gifte sig med Lisa Persdotter.Foto: GT

Microsoft-miljardären Charles Simonyi, 70, både träffade och förlovade sig med sin västsvenska hustru Lisa Persdotter, 38, på sin superyacht M/Y Skat.

Men nu kan Excel- och Word-skaparens lustfarkost hamna i klammeri med rättvisan, eftersom dess befälhavare misstänks ha underdrivit skutans längd vid ett besök i Stockholms hamninlopp.

Något som fått Transportstyrelsen att göra en åtalsanmälan.

Charles Simonyi, vars förmögenhet förra året uppskattades till i runda slängar 25 miljarder kronor av den amerikanska affärstidsskriften Forbes, började sitt liv under betydligt knaprare förhållande.

Han föddes i Ungern 1948, då landet fungerade som en satelitstat till Sovjetunionen.

I hemlandet lärde han sig som ungdom att programmera på sovjetiska datornätverk när han extraknäckte på ett laboratorium, färdigheter som skulle komma väl till pass då han några decennier senare började jobba för Microsoft-grundaren Bill Gates i USA.

2002 lämnade Charles Simonyi Microsoft, men då hade han hunnit med att vara med och skapa både Excel och Word och dessutom blivit väldigt, väldigt förmögen.

Samma år levererades superyachten M/Y Skat från skeppsvarvet i tyska Lürssen, efter att Simonyi spenderat 75 miljoner dollar av ovan nämnda förmögenhet.

Lisa Persdotter och Charles Simonyi ombord på M/Y Skat.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Charles Simonyi och Lisa Persdotter gifte sig i Göteborg 2008. Här fångades det äkta paret på bild på Elite Park Avenue Hotel efter vigseln.Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

Två år senare träffande han nuvarande hustrun, Hovåsdottern Lisa Persdotter på M/Y Skat, när den låg förtöjd i Göteborg. 

2008 förlovade sig paret ombord på lyxyachten, när den var på besök i St Tropez och senare samma år gifte de sig i Göteborg.

– Det är den naturliga platsen för oss att gifta oss på. Det var här vi träffades och här som Lisa växte upp. Vi kommer också delvis att bo i Göteborg. Vi har räknat med att det skulle vara mörkt och jag tycker det här vädret är mysigt, sa Charles Simonyi i en intervju med GT:s reporter inför bröllopet.

Charles Simonyi i full kosmonautmundering inför sin första rymdfärd 2007.Foto: AP / AP
Lisa Persdotter kysser Charles Simonyi farväl inför makens andra rymdfärd 2009.Foto: MIKHAIL METZEL / AP SCANPIX

Vid det tillfället var Simonyi dessutom på väg ut i rymden – för andra gången.

– Det är som att ha tagit körkort. När man en gång gjort det vill man ut och köra. Första gången i rymden var fantastisk. Så vackert och känslosamt att se jorden från rymden. Jag förberedde mig i åtta månader. Det var mycket studier, bland annat i ryska, simulationer och fysisk träning. Det var tuffare än själva resan, sa Simonyi då.

M/Y Skat

Byggd: 2002 i Lürssen, Tyskland.

Längd: 70,7 meter

Bredd: 13,5 meter

Fart: 17 knop

Besättning: 18–20

Passagerare: 10

Hytter: 5

Helikoptrar: 2

Flagg: Cayman Islands

Superyachten M/Y Skat, har uppenbarligen betytt mycket i parets liv, men efter ett besök i Stockholms hamninlopp tidigare i juli i år, så kan nu den polerade ytan svärtas något.

Transportstyrelsen har nämligen skickat in en åtalsanmälan till åklagare efter senaste Sverigebesöket. I anmälan hävdar Transportstyrelsen att skeppets befälhavare uppgivit att lyxskutan ”bara” var 63 meter lång, när den i själva verket mäter 70,7 meter i längd.

Tranportstyrelsen: ”Befälhavarens skyldighet”

Enligt Transportstyrelsen innebär den drygt sju meter långa överträdelsen att skeppets befälhavare brutit mot lotsplikten och där med också mot fartygssäkerhetslagen.

Detta eftersom ett fartyg på 70 meter enligt regelverket måste vägledas av en lots när det ska anlöpa i hamn, en lots som befälhavaren är förpliktigad att beställa.

”Det är befälhavarens skyldighet att ha kännedom om fartygets storlek”, skriver Transportstyrelsen i sin anmälan.

Att fartyget var längre än vad befälhavaren uppgett upptäcktes vid en inspektion.

– Vi lät inspektera det här fartyget efter ett klagomål från Sjöfartsverket, säger Emma van der Poll, jurist på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Transportstyrelsen bedömning är att den befälhavare som tjänstgjorde på M/Y Skat vid tillfället för överträdelsen gjort sig skyldig till ett brott och vill därför att åklagare prövar frågan och avgör om åtal kan väckas.

Emma van der Poll uppger dock för Nyhetsbyrån Siren att någon åklagare än så länge inte återkopplat i ärendet.

Skulle den aktuella befälhavaren åtalas och senare dömas för överträdelsen riskerar han upp till sex månaders fängelse.

Unga svenskarna som lever på miljardärernas lyxyachter.