IT-haveri i flera västsvenska kommuner – oklar orsak

Publicerad

IT-systemen i Skövde, Tibro och Hjo kommun är ur funktion sedan lördagseftermiddagen, skriver SLA.

Växel, e-post, hemsidor, journalsystem och annan kommunal verksamhet får i stället utföras manuellt.

I nuläget finns ingen prognos för när problemen kan vara åtgärdade.

Det var vid 16-tiden som IT-systemen i kommunerna Skövde, Tibro och Hjo slutade fungera.

– Det är någon form av incident som har skett och som har satt tjänsterna ur funktion. Vi vet inte den exakta orsaken till haveriet ännu. Jag har ringt in specialister och vi använder alla resurser som krävs för att få i gång IT-systemen igen, säger Fredrik Edholm, IT-chef vid Skövde kommun, till tidningen vid 22-tiden på lördagskvällen.

Edholm säger att haveriet inte beror på en hackerattack utan troligen på någon form av fel i hårdvaran. Han ser dock mycket allvarligt på händelsen.

IT-haveri i Skövde, Tibro och Hjo

– Att vi drabbas av så här allvarliga IT-haverier hör inte till vanligheterna, det har skett en handfull gånger sedan 1990-talet.

Tekniker kommer jobba natten lång för att få i gång systemen.

Vid 22.30-tiden på lördagskvällen ligger Skövde och Hjos hemsidor fortfarande nere. Tibros hemsida fungerar dock.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER