Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Israels ambassadör vill stoppa film i skolor

Efter att Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, sett filmen "Även de döda har ett namn" vill han att den stoppas i de göteborgska skolorna.

I maj i år kom Bo Harringers dokumentärfilm "Även de döda har ett namn".

Filmen handlar om barnläkaren Henry Ascher och hans engagemang i Palestinafrågan.

Nu har Israels ambassadör Isaac Bachman vänt sig till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén för att stoppa filmen i de göteborgska skolorna.

Filmen har delfinansierats av Göteborgs stad och den används i skolundervisningen i skolor i Göteborg. Den handlar om barnläkaren Henry Aschers judiska bakgrund och hans arbete med bland annat apatiska flyktingbarn.

Men den handlar också om Henry Aschers arbete i projektet Ship to Gaza, en verksamhet som ambassadören i sitt brev kallar för anti-israelisk och antisemitisk. Nu kräver Israels ambassad att filmen inte längre visas i de göteborgska skolorna.

Visats på bio

2010 attackerades fartyget Ship to Gaza ute i Medelhavet av den israeliska militären och nio personer fick sätta livet till. Fartyget var lastat med förnödenheter till det palestinska folket. Sedan dess har flera expeditioner stoppats på sin väg.

Filmen har visats på flera biografer runtom i Sverige och i Göteborgs-Posten fick filmen en tvåa i betyg. Tidningen tyckte att filmen spretade för mycket, att för många skulle komma till tals och vara kritiska mot Israel och USA.

Så här skriver ambassadör Isaac Bachman i brevet till Anneli Hulthén:

"Jag hade allvarliga betänkligheter och farhågor inför filmen. Jag var inte beredd för nivån av förtal and partisk propaganda mot Israel som filmen innehöll eller dess cyniska användning och missbruk av Förintelsen för att skapa helt falska och faktiskt chockerande paralleller och fordringar".

Över gränsen

Han tycker att det är över gränsen och oacceptabelt att visa filmen för skoleleverna.

Även utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin har fått brevet.