Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamistkopplingar stängde förskola – nu döms ägaren

Ökänd islamistpredikant på Göteborgsförskolans lönelista. Inslaget är från i höstas.
Från förskolan Lär & Leks kassa fördes över en halv miljon kronor ut till islamistorganisationen Sveriges förenade muslimer.
Foto: Lovisa Waldeck
Lär & Leks företrädare och grundare Wasim el-Jomaa
Lär & Leks ägare Eva Freih

En ökänd hatpredikant avlönades genom förskolan Lär & Lek i Angered.

Och varje månad fördes 40 000 kronor av förskolebarnens pengar över till den radikala islamistorganisationen Sveriges förenade muslimer.

Efter att Göteborgs kommun dragit in förskolans tillstånd döms nu de båda företrädarna, Wasim El-Jomaa och Eva Freih, till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Bolaget Lär & Lek AB ska samtidigt betala 100 000 kronor i så kallad företagsbot.  

Det var misstankar om kopplingar till islamistiska miljöer och våldsbejakande extremism som fick Förskolenämnden i Göteborgs kommun att under förra året dra in tillståndet till förskolan Lär & Lek. 

Och banden till den radikala islamistiska miljön är många. 

I höstas kunde GT avslöja att en känd hatpredikant som uppmärksammats av stiftelsen Doku för uttalanden om att ”flickor så unga som 12 år hamnar i helvetet om de inte täcker sig.” finns på förskolans lönelista.

För GT har han beskrivit sig som en ”allt-i-allo” på förskolan.

Hot mot rikets säkerhet

Lär & Leks ensamme ägare Eva Freih har samtidigt tydliga band till den numera nedlagda Vetenskapsskolan och dess rektor Abdel Nasser El Nadi. Hon har suttit i samma bolag som rektorn, som av regeringen förklarats utgöra ett hot mot rikets säkerhet. På skolan var hon anställd som administratör med ansvar för bland annat anställningar.

Åtalet mot Eva Freih och hennes make Wasim El-Jomaa rörde grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren ska de båda tillsammans ha misskött bokföringen i bolaget som drev förskolan systematiskt – vilket de båda nekar till.

Åklagaren motiverade rubriceringen grovt bokföringsbrott med att det rört sig om betydande belopp, att de påstådda brotten begåtts i en stor rörelse och systematiskt med ett flertal intressenter, däribland Göteborgs stad.

”Närmast häpnadsväckande”

Eva Freihs advokat Allan Stutzinsky har beskrivit det som ”närmast häpnadsväckande”, att åklagaren bedömt det inträffade som grovt brott. 

– Eva har inga problem att påstå att hon varit företrädare för förskolebolaget och det kan säkert vara så att det löpande skötts med fördröjning och att det släpats efter något. Men bokföringen är helt riktig, säger han. 

Tingsrätten menar också att det snarare rör sig om ett så kallat oaktsamhetsbrott och dömer de båda företrädarna för bokföringsbrott av normalgraden.

En av de mer uppmärksammade transaktionerna i den bidragsfinansierade förskolan är hur över en halv miljon kronor ska ha hamnat hos en islamistorganisation.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning är det 545 000 kronor som förts över från förskolan till idrottsföreningen Andalus IF. 

Pengarna har sedan omedelbart, månad för månad, förts över till Sveriges Förenade Muslimers konto. 

El-Jomaa: ”Sponsring”

I bland har överföringarna skett bara inom loppet av någon minut. För det mesta rör det sig om samma summa som betalas ut i slutet av månaden: 40 000 kronor.

Den gemensamma nämnaren för alla tre konton är Wasim el-Jomaa, som alltså startade förskolan Lär & Lek AB tillsammans med hustrun Eva Freih. Han har suttit i styrelsen för idrottsföreningen och under fler år också varit ordförande i Sveriges förenade muslimer. 

I förhör har han beskrivit överföringarna som sponsring. 

På frågan varför pengar ur den skattefinansierade förskolans kassa förts över via idrottsföreningen till Sveriges förenade muslimer har han svarat gång på gång att det inte varit något olagligt.

– För mig handlar det om rätt eller fel. Om det är lagligt eller olagligt. Vi har inte gjort något olagligt i den här biten, så vi har inga mer kommentarer om den här biten, har Wasim el-Jomaa tidigare sagt.

Nyligen upptaxerades Wasim el-Jomaa med 530 000 kronor, sedan Skatteverket granskat överföringarna. Han ska också, enligt Skatteverkets beslut, betala skattetillägg.

I ett SMS skriver Wasim el-Jomaa apropå Skatteverkets beslut:

”Detta är ett pågående ärende som vi kollar på. Vi håller inte med Skatteverkets bedömning helt enkelt”.

Efter domen har både Wasim el-Jomaa och Eva Freih avböjt att kommentera med hänvisning till sina respektive advokater.

Eva Freihs advokat Allan Stutzinsky beskriver domen som välskriven och välmotiverad. Samtidigt påpekar han att tingsrätten skriver att det finns osäkerhet vad gäller hur mycket av fördröjningen som kan förklaras av bokföraren.

– Anklagelserna gäller ju fördröjning av löpande bokföring. Men en sak är när en bokföring lämnas in hos den anlitade bokföraren, en annan när den anlitade bokföraren väljer att bokföra upp det. Där finns en osäkerhet som tingsrätten nämner men inte går djupare in på. 

Tingsrätten menar att det är en upprepad försening som båda de tilltalade får ta ansvar för. 

Wasim el-Jomaas advokat Peter Gillberg:

– Om de ska dömas som tingsrätten har kommit fram till får man säga att vi är ganska nöjda med den bedömningen.

Men de nekar fortfarande till brott?

– Inställningen är den som har redovisats tidigare, absolut. 


UR ARKIVET: Islamistrektorn fick miljoner från skola

Abdel Nasser El Nadis bolag gjorde miljondeal med Vetenskapsskolans nya ägare.