Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamistisk rörelse på möte – i svensk skola

Sjumilaskolans aula hyrdes ut till Milli Görus.
Foto: LENNART REHNMAN
Ansvarig politiker, Jahja Zeqiraj (S).
Foto: HENRIK JANSSON

Under lördagen höll den omstridda rörelsen Milli Görüs möte i aulan på Sjumilaskolan i Göteborg.

– Det här ser jag allvarligt på, något har uppenbarligen brustit i våra rutiner. Göteborg har en policy som vi ska hålla oss till, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd.

Skolans rektor uppger att den islamistiska rörelsen hyrt aulan via en bulvan.

Milli Görüs är en politisk och religiös rörelse som anses stå Turkiets president Erdogan och hans parti AKP nära. Man verkar i många länder dit turkar flyttat, bland annat Sverige.

Omdömena om rörelsen är vitt spridda. Milli Görüs anhängare är islamistiska och här finns också dokumenterade inslag av antisemitism, enligt kritiker. Grundaren Necmettin Erbakan har sagt att muslimer som umgås med judar inte kan betraktas som riktiga muslimer. 

Mehmet Kaplan avgick som minister.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Svenska ministrar har hamnat i blåsväder för samröre med Milli Görüs. Bostadsministern Mehmet Kaplan (mp) fick avgå i april 2016 efter att bland annat utryckt stöd för Milli Görus. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (s) fick skarp kritik efter att ha fotograferats med en Milli Görus-ledare på ett torgmöte två månader senare.

"Djupt förakt"

Turkiet-kännaren Esref Okumus gav en synnerligen kritisk bild av Milli Görüs i en artikel i DN 2016. Han skrev bland annat: Erbakans fundamentalistiska lära vilar på tre ben: en orubblig tro på sharia, ett djupt förakt för den västerländska livsstilen och en närmast gränslös besatthet av antisemitiska dogmer."

I lördags höll alltså denna rörelse ett möte i den kommunala Sjumilaskolans aula. Skolan är belägen i Biskopsgården som tillhör stadsdelen Västra Hisingen. Högste politiske ansvarige Jahja Zeqiraj (s) reagerar med bestörtning när han nås av GT:s uppgifter:

– Vi har klara regler och policys vad gäller uthyrning av stadens lokaler. Vi ska givetvis inte hyra ut en skolaula till en organisation som uttryckt antisemitism och som inte verkar dela de demokratiska värderingar vi ska stå för.

Extra känsligt nu

Uthyrningen är extra känslig i Göteborg just nu eftersom det är mindre än en månad sedan den judiska synagogan attackerades. 

Sjumilaskolans rektor, Hamid Zafar, bekräftar att aulan hyrts ut via stadsdelens skoladministration:

– Men det är inte Milli Görus som hyrt, det skulle vi aldrig tillåtit. Det är en lokal kulturförening som fått hyra. Sedan är det svårt för oss att kontrollera vilka de bjuder in.

Paul Levin, Turkietkännare vid Stockholms universitet, väljer att tona ner händelsen:

– Jag blir inte upprörd över uthyrningen. Det finns någon slags moralpanik i Sverige, kan jag tycka. Låt dem ha sina möten så kan man ta debatten i stället för att försöka stänga ute dem.

Uthyrningen kommer ändå att köras i botten i stadsdelens ledning under måndagen.

– Om den hyrts ut via stadsdelen är det yttersta ansvaret mitt. Jag börjar utreda detta direkt och vi kommer att ha ledningsmöte om detta i morgon, säger Jahja Zeqiraj.

Stoppar uthyrning

Under söndagskvällen meddelade stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen att man tillfälligt stoppar all uthyrning till föreningar och enskilda som en konsekvens av GT:s avslöjande.

– Vi ser mycket allvarligt på de uppgifter som GT lämnat och vi prioriterar nu att snabbt ta reda på vad som skett. Tills vi får en tydlig bild har vi nu stoppat all uthyrning till föreningar och enskilda. Detta för att säkerställa att inga uthyrningar som strider mot stadens riktlinjer sker i framtiden, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör Västra Hisingen, i ett pressmeddelande.

Måndag eftermiddag skickade man ut ett nytt pressmeddelande där man bland annat skriver att "Ledningsgruppen i stadsdelen Västra Hisingen tog i dag beslut om att stoppa all uthyrning av aulan i Sjumilaskolan i Biskopsgården. Samtidigt som förenings- och yttrandefrihetsrätten fortsatt ska värnas." 

Inte politiskt aktiv

Man skriver också: "Då föreningen skrivit hyresavtal enligt gällande policy och kopia på körkort tagits på ansvarig för hyra av lokal har stadsdelsförvaltningen nu valt att inte gå vidare med det aktuella ärendet."

Föreningen som hyrde Sjumilaskolan har hört av sig till GT. Man skriver att bland annat att "föreningen är inte politiskt aktiv och koppling till något turkiskt parti är irrelevant." Vidare att "vi tar avstånd från all sorts extremism och fördömer antisemitiska gärningar som sker mot Sveriges judar."

Man skriver också att "Evenemanget som var i helgen var inget möte utan en kulturaktivitet med inslag av konst (teckna med sand), sång och musik, lottodragning och mat och dryck."

GT har dock ännu inte fått svar på frågan varför Milli Görus logotype hade en framträdande plats på scenen i form av vepor och flaggor.

LÄS OCKSÅ: Ygeman fotograferad med islamistledare