Säkerhetspolisen har engagerat sig i ärendet med väktaren som nekades godkännande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNSäkerhetspolisen har engagerat sig i ärendet med väktaren som nekades godkännande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetspolisen har engagerat sig i ärendet med väktaren som nekades godkännande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Islamistisk extremist nekas bli väktare

Publicerad

En 25-årig islamist från Göteborg nekas från att bli väktare vid ett av landets största säkerhetsbolag.

Enligt Länsstyrelsen uppfyller han inte kraven på laglydnad och lämplighet.

Samme man fick under förra året sluta som timvikarie vid en grundskola i Göteborg efter att rektorn fattat misstankar om både honom och en yngre brors extremistsympatier.

Det var efter att göteborgaren förlorat sitt jobb som lärarvikarie som han sökte sig till säkerhetsbranschen och ett av landets största väktarbolag.

Men när väktarbolaget skickade in mannens uppgifter för att få honom formellt godkänd som väktare blev det nej.

Trots att mannen varken är straffad eller finns i polisens misstankeregister anses han inte uppfylla de krav på laglydnad och lämplighet som krävs för att bli godkänd som väktare.

Säpo inkopplade

Skälen till varför han inte får sitt godkännande finns inte angivet i beslutet, men det framgår att Säkerhetspolisen, Säpo, varit inkopplade och lämnat information om mannen - som nu överklagar.

Anna Blomberg är länsjurist vid Länsstyrelsen i Västra Götaland och vill inte uttala sig mer än vad som står i lagen. 

– Skälen för ett beslut får utelämnas om det är nödvändigt med hänsyn till rikets säkerhet, skyddet för enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden eller något jämförbart förhållande, säger hon och menar att hon därför är förhindrad att säga något.

Men 25-åringen är ett känt namn för både Säkerhetspolisen och den vanliga polisens underrättelsesektioner. 

 

Islamisten har överklagat beslutet att vägra honom godkännande som väktare.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Arrangerade möte med förbjuden islamistgrupp

Förra året avslöjade Dagens Nyheter 25-åringens kopplingar till den salafistiska organisationen "Die Wahre Religion" (Den sanna religionen), en islamistisk extremistorganisation med band till över hundra personer som rest från Tyskland för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak.

DN hänvisar bland annat till ett videoklipp från januari 2016 där 25-åringen presenterar sig själv som initiativtagare till ett utomhusmöte på Kungsportsplatsen med ledaren för "Die Wahre Religion".

GT har varit i kontakt med 25-åringen som avböjt kommentera.

Men i sitt överklagande till Förvaltningsrätten ger han sin version av uppgifter som han påstår att Säkerhetspolisen förmedlat vidare till Länsstyrelsen i ärendet.

 

Spred bilder på döda människor

Det rör sig bland annat om inlägg på sociala medier där han ska ha spridit bilder på döda människor i Syrien och beskrivit dem som martyrer. Han förnekar att inläggen skulle ses som ett ställningstagande för någon organisation.

"Dessa bilder innehöll inget politiskt budskap", skriver mannen och uppger att det rörde sig om "ett sätt att uttrycka fasa över kriget".

Till överklagandet har 25-åringen bifogat utbildningsbevis för genomgångna väktarutbildningar under hösten. Han har också med intyg från sin tid som deltidsbrandman.

I december friade Diskrimineringsombudsmannen, DO, den rektor i Göteborg som slutade ta in 25-åringen och hans bror som lärarvikarier. DO ansåg inte att det fanns något som tydde på att rektorn diskriminerat någon av bröderna på grund av deras religiösa tillhörighet. Göteborgs stad uppgav att 25-åringens närvaro på skolan orsakade oro på skolan och att det fanns signaler som talade för kopplingar till våldsbejakande extremism. 

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER