Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Islamistisk extremist nekas bli väktare

Säkerhetspolisen har engagerat sig i ärendet med väktaren som nekades godkännande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 25-årig islamist från Göteborg nekas från att bli väktare vid ett av landets största säkerhetsbolag.

Enligt Länsstyrelsen uppfyller han inte kraven på laglydnad och lämplighet.

Samme man fick under förra året sluta som timvikarie vid en grundskola i Göteborg efter att rektorn fattat misstankar om både honom och en yngre brors extremistsympatier.

Det var efter att göteborgaren förlorat sitt jobb som lärarvikarie som han sökte sig till säkerhetsbranschen och ett av landets största väktarbolag.

Men när väktarbolaget skickade in mannens uppgifter för att få honom formellt godkänd som väktare blev det nej.

Trots att mannen varken är straffad eller finns i polisens misstankeregister anses han inte uppfylla de krav på laglydnad och lämplighet som krävs för att bli godkänd som väktare.

Säpo inkopplade

Skälen till varför han inte får sitt godkännande finns inte angivet i beslutet, men det framgår att Säkerhetspolisen, Säpo, varit inkopplade och lämnat information om mannen - som nu överklagar.

Anna Blomberg är länsjurist vid Länsstyrelsen i Västra Götaland och vill inte uttala sig mer än vad som står i lagen. 

– Skälen för ett beslut får utelämnas om det är nödvändigt med hänsyn till rikets säkerhet, skyddet för enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden eller något jämförbart förhållande, säger hon och menar att hon därför är förhindrad att säga något.

Men 25-åringen är ett känt namn för både Säkerhetspolisen och den vanliga polisens underrättelsesektioner. 

 

Islamisten har överklagat beslutet att vägra honom godkännande som väktare. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Arrangerade möte med förbjuden islamistgrupp

Förra året avslöjade Dagens Nyheter 25-åringens kopplingar till den salafistiska organisationen "Die Wahre Religion" (Den sanna religionen), en islamistisk extremistorganisation med band till över hundra personer som rest från Tyskland för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak.

DN hänvisar bland annat till ett videoklipp från januari 2016 där 25-åringen presenterar sig själv som initiativtagare till ett utomhusmöte på Kungsportsplatsen med ledaren för "Die Wahre Religion".

GT har varit i kontakt med 25-åringen som avböjt kommentera.

Men i sitt överklagande till Förvaltningsrätten ger han sin version av uppgifter som han påstår att Säkerhetspolisen förmedlat vidare till Länsstyrelsen i ärendet.

 

Spred bilder på döda människor

Det rör sig bland annat om inlägg på sociala medier där han ska ha spridit bilder på döda människor i Syrien och beskrivit dem som martyrer. Han förnekar att inläggen skulle ses som ett ställningstagande för någon organisation.

"Dessa bilder innehöll inget politiskt budskap", skriver mannen och uppger att det rörde sig om "ett sätt att uttrycka fasa över kriget".

Till överklagandet har 25-åringen bifogat utbildningsbevis för genomgångna väktarutbildningar under hösten. Han har också med intyg från sin tid som deltidsbrandman.

I december friade Diskrimineringsombudsmannen, DO, den rektor i Göteborg som slutade ta in 25-åringen och hans bror som lärarvikarier. DO ansåg inte att det fanns något som tydde på att rektorn diskriminerat någon av bröderna på grund av deras religiösa tillhörighet. Göteborgs stad uppgav att 25-åringens närvaro på skolan orsakade oro på skolan och att det fanns signaler som talade för kopplingar till våldsbejakande extremism. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!