Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamister kopplas till förskolor – vill bedriva verksamhet för barn

Anas Khalifa.
Hussein Al-Jibury.
Foto: SUNDSVALLS TIDNING
Abdel-Nasser el-Nadi.

Göteborg stoppade nyligen ett familjedaghem hemma hos islamisten Anas Khalifa.

Men han är bara en av flera utpekade extremister som vill bedriva verksamhet för barn, visar en kartläggning från Aftonbladet.

Till exempel kopplas föräldrakooperativet Bilaal till Hussein Al-Jibury – en av de radikala islamister som sattes i förvar i våras.

Det var Göteborgs förskolenämnd som nyligen stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Orsaken var att kvinnan som drev verksamheten – med fem barn i åldrarna 1-5 år – gjorde det i en bostad hon delar med Anas Khalifa, skriver Aftonbladet. 

Khalifa är en av landets mest bevakade radikala islamister. Och enligt förskolenämnden var även han engagerad i familjedaghemmet.

Göteborg stoppade Anas Khalifas sambo

Anas Khalifa har många gånger beskrivits som en salafistisk missionär. Han har predikat för unga att de inte ska fira nyår, inte fira studenten, inte umgås med icke-muslimer samt om hur muslimer har rätt att försvara sig själva. Han har också suttit i fängelse för momsbedrägerier.

SALAFISMEN OCH ANAS KHALIFA

Salafismen är en riktning av sunniislam som praktiseras i Saudiarabien. En stor del av vår tids hatpredikanter, som menar att det pågår ett världskrig mot muslimer och att olika riktningar av islam omöjligt kan leva ihop, följer en salafistisk inriktning. Extra spänt är salafisters förhållande till de som i stället följer trosinriktningen från den islamiska stormakten Iran.


Anas Khalifa har i över tio års tid varit en välkänd predikant som omskrivits som spridare av salafismen genom missionerande för unga. I filmaren Oscar Hedins dokumentär ”Det svider i hjärtat” från 2007 föreläser Khalifa för barn i förskole- och lågstadieålder. Han beskriver målande hur jihadistiska krigare belönas i paradiset och understryker med intensitet hur viktigt det är för en god muslim att slå tillbaka mot det han anser är en pågående attack på alla muslimer.

”Om någon attackerar dig säger du inte varsågod, attackera! Här är min fru, våldta! Här är min son, slakta! Här är jag, fängsla!”


2013 dömdes Anas Khalifa för ett grovt skattebrott där han tillsammans med kompanjoner ansågs vara skyldiga staten 25 miljoner. Straffet blev tre års fängelse och näringsförbud i fem år.

Den kvinna som bedrev familjedaghem i sin och Khalifas gemensamma bostad stoppades även av Göteborgs kommun i våras – då från att öppna en förskola. Orsaken var främst att hon haft ekonomiska problem, men kopplingen till Khalifa spelade också in, skriver Aftonbladet.

– Vi börjar alltid titta på de ekonomiska bitarna, när dessa visade på att huvudmannen ej var lämplig gick vi inte vidare och tittade på andra lämplighetsaspekter, säger Amanda Larsson, chef på juridik och ärendehanteringen på förskoleförvaltningen i Göteborg, till tidningen.

Men Khalifa och kvinnan är inte de enda inom extremistmiljöer som kopplas till förskolor och familjedaghem, visar Aftonbladets kartläggning.

Abdel-Nasser el-Nadi ville öppna förskola

I våras stoppade Göteborg ytterligare två ansökningar om att öppna förskola respektive familjedaghem. Den ena kom från Abdel-Nasser el-Nadi, tidigare vd för Vetenskapsskolan, som enligt Aftonbladet ville starta en förskola med fyra avdelningar för barn mellan ett och fem år.

Han nekades på grund av att han kopplas till våldsbejakande extremism.

Abdel-Nasser el-Nadi var en av sex radikala islamister som på initiativ av Säpo frihetsberövades och sattes i förvar i våras. Han släpptes nyligen ur Migrationsverkets förvar, men har fortfarande ett utvisningsbeslut på sig.

Den andra ansökan som Göteborgs kommun stoppade i våras kom, enligt Aftonbladet, från en kvinna som varit gift med en man som i USA dömts för brottslighet med koppling till terror.

Bilaal kopplas till Umeå-imam

Även föräldrakooperativet Bilaal, med förskolor i Umeå, Söderhamn och Gävle, har kopplats samman med utpekade extremister. Orsaken är att Umeå-imamen Hussein Al-Jibury tidigare varit kassör och styrelseledamot i den ekonomiska förening som äger Bilaals förskolor.

Hussein Al-Jibury är en annan av de sex radikala islamister som greps av Säpo i våras, och sen sattes i förvar.

Han sitter inte längre kvar i styrelsen för Bilaal. I ett sms till Aftonbladet skriver den nya styrelseordföranden Suleiman Arale att imamen byttes ut när den gamla styrelsen fick kännedom om att han satts i förvar.

Söderhamns och Umeås kommuner genomför nu en så kallad ägar- och ledningsprövning av kooperativet.

Magnus Ranstorp: ”Vill sluta sig”

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, vill islamister och extremister öppna förskolor och familjedaghem av ekonomiska skäl.

– Det är lukrativt. Ett par barn kan generera ganska stora summor. Det handlar också om att de vill hermetiskt sluta sig gentemot samhället i stort. Det börjar med förskolor och går ända upp till gymnasiet, säger han till Aftonbladet.

Han säger också:

– Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa.

På frågan om inte personer som tolkar islam på ett strikt sätt ska få driva sådana här verksamheter svarar terrorforskaren att ”jo, det ska de” – men att tillsynen i verksamheten är för liten.

Aftonbladet har sökt Anas Khalifa och hans sambo för en kommentar, utan resultat.

LÄS MER: Reportage om de tre terrorsyskonen i Göteborg