Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Islamist-rektorns bolag får miljonutbetalningar från skola

Abdel Nasser El Nadis bolag sålde Vetenskapsskolan till en förmånlig miljondeal.

När islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag Kunskapsmakten AB.
Avtalet innebär att 500 kronor från den elevpeng som skattebetalarna varje månad ger för varje elev på skolan kommer betalas ut till bolaget fram till den 1 januari 2028.
Det framgår av köpeavtalet och de intervjuer som Skolinspektionen gjort i utredningen av skolans nya ägare.

Köpeavtalet är daterat den 29 maj, medan Abdel Nasser El Nadi fortfarande satt i förvar av Migrationsverket enligt lagen om särskild utlänningskontroll, utpekad som en säkerhetsrisk mot riket.
Enligt köpehandlingarna förbinder sig den nya ägaren av skolan att varje månad betala 250 000 kronor till Abdel Nasser El Nadis bolag Kunskapsmakten AB.
Det betyder att den nya ägaren finansierar köpet med skolans framtida vinster, som kommer från skolpengen.
Om utbetalningar uteblir kan El Nadis bolag, enligt avtalet, ta tillbaka skolan igen.

DETTA HAR HÄNT I FALLET MED ABDEL NASSER EL NADI

■ Maj 2019 slog säkerhetspolisen till mot rektorn och imamen Abdel Nasser El Nadi. Han var en av sex radikala islamister som togs i förvar av Migrationsverket på säkerhetspolisens inrådan anklagade för att utgöra ett hot mot rikets säkerhet
■ Juni 2019 avslöjar Expressen tillsammans med Doku att minst fyra återvändare från krigets Syrien efter hemkomsten fått anställning på Vetenskapsskolan. Dessutom fanns i styrelse och i personalen ytterligare sju personer som, enligt säkerhetspolisen, ingår i den våldsbejakande islamistiska miljön.
■ Okt 2019 slår regeringen fast bedömningen att El Nadi utgör ett säkerhetshot och att han ska utvisas ur landet.
■ Nov 2019 avslöjar Expressen tillsammans med Doku hur mångmiljonbelopp förts ut till Saudiarabien och Malta från Abdel Nasser El Nadis skolkoncern. Från Vetenskapsskolans konto direkt har 950 000 kronor gått ut till Saudiarabien, ett systerbolag i koncernen förde över 4,2 miljoner kronor till Malta så sent som i februari i år

500 kronor per elev till tidigare ägaren

Den totala köpeskillingen för aktierna är 25 miljoner kronor, en totalkostnad som GP tidigare rapporterat om.
I intervjuer som Skolinspektionen gör med ledningen för Vetenskapsskolan, som nu bytt namn till Safirskolan, berättar skolchefen Sven-Erik Berg vad överenskommelsen innebär för skolan.
– Det innebär att 500 kronor av elevpengarna per elev kommer gå till betalningen till den tidigare ägaren, sammanlagt 175 000 kronor per månad får han efter skatt, säger Sven-Erik Berg till Skolinspektionens utredare.
Den nya ägaren uppger för Skolinspektionen att utbetalningarna ska ske genom koncernbidrag som lämnas från skolan.

Samtidigt utreder nu Ekobrottsmyndigheten de förändringar som gjorts inom Abdel Nasser El Nadis olika bolag, under de senaste månaderna. Ett av de bolagen är Kunskapsmakten AB.

Den 13 september håller Kunskapsmakten AB, enligt Bolagsverkets handlingar, en extra bolagsstämma där Abdel Nasser El Nadi formellt lämnar styrelsen. Istället tar två nära anhöriga till honom över styrelsen.

Utreds som målvakt

Enligt protokollet äger också en av dessa två nära anhöriga nu aktierna i Kunskapsmakten AB.
Den nära anhöriga utreds, som Expressen och Doku tidigare har kunnat berätta, för misstanke om brott mot aktiebolagslagen. Det rör misstankar om att den anhörige ska ha agerat målvakt i El Nadis bolag.
Den anhörige har i flera intervjuer nekat till att ha några kontakter med Abdel Nasser El Nadi längre.
På en fråga om den närstående kan bekräfta att denne äger bolaget är denne kortfattad, men säger:
– Ja. Men jag kan inte svara på dina frågor nu.
Du får 250.000 kronor i månaden?
– Jag vet ingenting. Jag kommer att kanske, eller det är säkert, att köpa lägenheter till mina barn.

Den närstående uppger att inga pengar kommer gå till Abdel Nasser El Nadi, men att den nya ägaren redan missat två månadsinbetalningar.
Och missas inbetalningarna ytterligare två månader kan bolaget, enligt avtalet, återta skolan.
Under de senaste månaderna har Kunskapsmakten AB även bytt namn och syfte: från att ägna sig åt skolverksamhet till att förvalta värdepapper.

Fört ut miljonbelopp till konton i utlandet

Tidigare i veckan kunde Expressen i samarbete med Doku avslöja hur bolag runt Abdel Nasser el Nadi fört ut mångmiljonbelopp till konton i utlandet.
Vid minst fem tillfällen har Vetenskapsskolan fört ut 950 000 kronor till bankkonton i Saudiarabien.
Så sent som i februari fördes 4,2 miljoner ut från ett annat bolag i El Nadis koncern till ett investeringskonto på Malta. Enligt skolan rörde det sig även i det fallet om pengar som ursprungligen kommer från Vetenskapsskolan, som i sin tur finansieras med skolpeng via skattesedeln.

Den nya ägaren avböjer att kommentera köpavtalet i nuläget och ber att få återkomma senare.