Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Islamist-rektor krävs på miljonbelopp av staten

Följ senaste nytt i Expressen TV
Vetenskapsskolans tidigare rektor, Abdel Nasser El Nadi.
Foto: Pressbild

Vetenskapsskolans tidigare rektor Abdel Nasser El Nadi har fört ut mångmiljonbelopp till konton i utlandet – och nu åker han på en tung skattesmäll.

– Totalt handlar det om drygt 4,5 miljoner kronor, säger Ulrika Karlsson, sektionschef på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I en rad avslöjande under 2019 kunde GT/Expressen berätta om missförhållanden på Vetenskapsskolan i Göteborg. Bland annat hade man rekryterat IS-återvändare till personalgruppen.

Vetenskapsskolan fick senare sitt godkännande indraget av Skolinspektionen och skolans rektor, den radikala islamisten Abdel Nasser El Nadi, togs i förvar och klassades av regeringen som ett hot mot rikets säkerhet.

Han fick ett utvisningsbeslut riktat mot sig, och har nu lämnat Sverige.

Innan han togs i förvar förde El Nadi över stora summar pengar till utlandet. Pengarna härrörde från hans utbildningskoncern, där flera fristående skolverksamheter som finansieras med skolpeng ingick.

Det berättade GT/Expressen och stiftelsen Doku om i ett avslöjande 2019.

Transaktionerna har nu, efter en skattegranskning, åter lyfts fram i ljuset.

Komplicerad transaktionskedja

Skatteverket har beslutat att beskatta El Nadi för de inkomster som han, via ett antal vilande koncernbolag, fört över till utlandet. 

”Den övervägande delen av transaktionerna sker i flera led och oftast i direkt anslutning till varandra. Moderbolaget West Business AB:s bankkonto är ett genomströmningskonto och ser ut att endast ha använts i syfte att dölja den slutliga betalningsmottagaren”, skriver Skatteverket bland annat i sitt beslut.

– Totalt handlar det om drygt 4,5 miljoner kronor i ytterligare skatt, skattetillägg och ränta att betala efter det här beslutet, säger Ulrika Karlsson, sektionschef på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Abdel Nasser El Nadi har möjlighet att begära omprövning av skattebeslutet eller överklaga till förvaltningsrätten.