IS–krigaren Michael var med i SVT:s Debatt

Här diskuterar IS–krigaren och göteborgaren Michael Skråmo, 29, ämnet "Hetsjakt på muslimer" i SVT:s "Debatt".

– Den här skräcken bildar på okunskap i islam, säger han.

I dag lever Skråmo med fru och fyra små barn i krigets Syrien – där han tjänar den islamistiska terrorrörelsen IS.

– Det är jättetragiskt att han är där nere med alla sina barn och att han är med i en terrororganisation, säger Belinda Olsson, vid tidpunkten programledare för "Debatt".

I flera artiklar har GT berättat om Michael Skråmo, 29, som under gymnasietiden stod i köpcentret Nordstan och jonglerade för att tjäna extra pengar. Sedan dess har hans liv tagit skrämmande vändning. I augusti flyttade Skråmo till Syrien för att strida för terrororganisationen Islamiska staten, IS.

I en propagandavideo vädjade Michael Skråmo nyligen till svenska jihadister att ansluta sig till den islamistiska kampen.

– Vi behöver er att komma ner hit och ge stöd till Guds religion, säger Skråmo i videon.

"Avskyvärt och hemskt "

Enligt Skråmos anhöriga konverterade han till islam för runt tio år sedan.

– Han förändrades radikalt efter att han konverterade, har en nära anhörig  tidigare sagt.

Nu står det klart att Michael Skråmo på sin väg mot islamism framträdde i offentligheten. 2009 deltog han i SVT:s "Debatt". Under vinjetten "Hetsjakt på muslimer" diskuterades muslimers utsatthet i samhället.

– Den här skräcken som finns i Schweiz mot minaret... minoriteter... eeh eller vad heter det? Minareter. Alltså han, vad heter han, partiledaren sa ju att en minaret, det är ett vapen och sen såg man att vissa folk de trodde att minareten representerar någon maktsymbol i islam. Den här skräcken bildar på okunskap i islam, säger Michael Skråmo  i programmet.

Även Mehmet Kaplan (MP), i dag bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister, medverkade i programmet.

– Mehmet tycker att det där är avskyvärt och hemskt, säger Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi, som meddelar att ministern inte vill ge några kommentarer om programmet.

IS–krigaren Michael Skråmo deltog 2009 i SVT:s "Debatt" och diskuterade ämnet "Hetsjakt på muslimer".
Foto: SVT

"Besinningslösa våldet"

Belinda Olsson var vid tidpunkten programledare för "Debatt".

– Det är så mycket människor som passerar i programmet så att det är helt omöjligt för mig att minnas honom. Det är jättetragiskt att han är där nere med alla sina barn och att han är med i en terrororganisation.

– Det är klart att jag tycker att det är lika tragiskt och fruktansvärt som alla andra. Men det är sex år sedan och jag kommer inte ihåg honom, säger Belinda Olsson.

Även den borgerlige debattören Dick Erixon deltog i "Debatt" tillsammans med Michael Skråmo.

– Det visar hur nära det här besinningslösa våldet har kommit oss. Om han har deltagit i strider och de här fruktansvärda övergreppen man har gjort mot civila och muslimer i Syrien, att jag har haft närkontakt med en sådan person känns som om våldet har kommit väldigt nära. Även om man inte sett det utövas själv, säger Dick Erixon.

I programmet deltog också Mehmet Kaplan (MP), i dag bostads-, stadsutvecklings- och IT-minister, och den borgerlige debattören Dick Erixon.
Foto: Tommy Pedersen

"Det är helt sjukt"

I samband med att Michael Skråmo flyttade till Syrien i augusti förra året lade han upp bilder på sig själv där han poserar med kalasjnikov och pistol. På Facebook publicerade han också bilder med IS-symboler. GT har varit i kontakt med flera anhöriga och före detta klasskamrater till Skråmo som berättat om hans resa – från en till synes vanlig kille till IS– krigare.

– Det är helt sjukt. Fruktansvärt. Det är väldigt knäppt att tänka på att man gått i samma klass som någon som är med i något sådant fruktansvärt,har en klasskamrat sagt.

– Det är barnen jag tänker på mest. Hur man kan ta med fyra barn till ett sådant land? Usch det är hemskt.

Flera gamla klasskamrater berättar om samma specifika minne från skoltiden.

– Han stod inne i Nordstan och jonglerade. Han ville tjäna lite extrapengar och sa att han fick jättebra betalt för det. Men jag vet inte hur sant det var, säger en klasskompis.

För Michael Skråmos anhöriga kom uppgifterna om hans nya liv som en chock.

– Vi accepterade hans beslut om att bli muslim men trodde aldrig att han skulle ta steget fullt ut och flytta till Syrien med sina små barn. Det är oansvarigt, säger en nära anhörig.

– Vi trodde att han åkte till Syrien för att jobba som kock. Det är det han sa till oss. Han skulle jobba på sjukhus och inte direkt vid fronten, säger en anhörig.

Belinda Olsson programledde "Debatt" när Michael Skråmo deltog i programmet.
Foto: SVT

ISLAMISKA STATEN: SPRIDER SKRÄCK I IRAK OCH SYRIEN

■ Islamistiska staten (IS) är en terroriststämplad islamistgrupp som kämpar mot regeringstrupper i Syrien och Irak.

■ Den militanta gruppen har haft stora framgångar i inbördeskriget i Syrien. IS har lagt under sig vidsträckta områden i Irak - och där förföljt minoriteter som kristna och yazidier och drivit dem på flykt.

■ IS är en jihadistisk rörelse som nyligen upprättat ett "kalifat" och därmed anser sig ha religiös överhöghet över alla världens muslimer.

■ IS hade fram till i februari i år starka band till al-Qaida, som bröt förbindelserna med IS efter en lång maktkamp mellan terroristgrupperna.

■ Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de funnit personer som de menar är skyldiga till brott.

■ IS grundare är den mördade terroristen Abu Musab az-Zarqawi.

SÄPO OM PROBLEMATIKEN: INGEN RÄTT ATT HINDRA NÅGON

■ Säkerhetspolisen uttalar sig ytterst sällan om enskilda personer, meddelar Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

■ Säkerhetspolisen har ingen laglig rätt att hindra någon att åka utomlands men säger att man i förebyggande arbete "främjar kontakt och dialog" där en viktig del innefattar att få information från allmänheten.

"Några av de hotreducerande åtgärder vi vidtar är att hålla samtal med personer som uttrycker vilja att resa till någon av de aktiva grupperna i Syrien eller Irak. Vi påtalar riskerna med att resa till en konfliktzon och avråder resa. När vi får kännedom om att någon resenär har återvänt håller vi ett uppföljande samtal med dem."