Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ishallar kan bli tillfälliga bårhus

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Scandinavium har ännu inte åt någon förfrågan från Västra Götaland.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Ishallar i Västra Götaland kan börja användas som bårhus under coronakrisen, rapporterar GP.

Nu utreder regionen hur olika anläggningar står sig till uppgiften.

Sjukvården förbereder nu inför en situation där allt fler riskerar att avlida till följd av coronautbrottet. I det arbetet ingår att se över kapaciteten på bårhusen.

Enligt GP har Västra Götalandsregionen börjat ta kontakt med ishallar för att undersöka om de kan användas som tillfälliga bårhus. Just ishallar har bland annat använts i spanska Madrid i samma syfte.

– Vi pratar med ishallar eftersom de är stora områden där man kan kontrollera temperaturen på ett bra sätt. Det finns väldigt få platser i samhället där vi har den möjligheten, säger Nina Widfeldt, beredskapsöverläkare på VGR till tidningen.

Nina Widfeldt betonar dock att det inte är aktuellt i nuläget att använda sig av ishallarna. Besiktningarna görs i stället i förberedande syfte, om situationen skulle förvärras.

”Finns faktiskt relevans”

I Göteborg finns sammanlagt 12 ishallar, varav den största är Scandinavium. Enligt GP har ägaren, Got events, inte fått någon förfrågan från regionen om att använda ishallen ännu.

Däremot har ishockeyklubben Mariestads Bois fått frågan. Det bekräftar klubbchefen Jonny Odhner för Mariestads-Tidningen.

– När man tänker på det är det inte så konstigt. Hallen är kall som ett kylskåp och på backen är det is, det är klart att det skulle kunna fungera som ett bårhus, säger han till tidningen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.    

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

Krisläkaren: Så har Sverige ställt om

Krisläkaren Johan von Schreeb berättar om hur landet ställt om sig för att möta coronakrisen.