Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Isabelle, 6, fick åka elbil till sin operation

Sexåriga Isabelle Johansson Svahn fick ratta en av de nya elbilarna på väg till sin operation på sjukhuset. Foto: Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Drottning Silvias barn- & ungdomssjukhus. Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN

Det görs tusentals operationer på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg varje år.

För att göra det mindre obehagligt för barnen har sjukhuset nu lanserat en ny satsning och införskaffat sig två små elbilar.

Tanken är att barnen själva ska få köra de små bilarna till operationssalen och sexåriga Isabelle Johansson Svahn fick sätta sig bakom ratten på premiärturen.

– Det är väldigt roligt för oss som jobbar att se att barnen blir glada av det här, säger initiativtagaren Kerstin Wållgren, som är verksamhetsutvecklare på sjukhuset.

Kerstin Wållgren, som är verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, fick idén efter ett besök på ett sjukhus i England i våras.

– Där hade man gjort en undersökning där man hade frågat barn vad som var viktigt när de skulle in till operation. Några hade svarat att de tyckte att det var otäckt att åka i sängen till operation med alla stora människor som tittar ner på en och man åker och blir illamående, säger Kerstin.

Men flera av barnen i undersökningen hade en väldigt konkret lösning, berättar Kerstin Wållgren.

– Den fina och roliga biten är att många av dem sa att de hellre hade velat köra bil.

Sjukhuset i England hade då skaffat sig en elbil som barnen själva kunde köra till operationssalen.

Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Kerstin Wållgren blev inspirerad och när hon var tillbaka i Sverige tog hon tag i saken, något som SVT Nyheter Väst också rapporterat om.

– Jag ringde till Volvo och frågade om de kunde fixa två små elbilar till oss och det gjorde dem, säger hon.

Isabelle, 6, bakom ratten på jungfrufärden

För några veckor sen dök de två vrålåken upp på sjukhuset i Göteborg och i måndags var det dags för premiärturen.

Bakom ratten satt sexåriga Isabelle Johansson Svahn som ligger på sjukhusets canceravdelning.

– Hon tyckte det var jätteroligt. När hon satte sig i bilen så började hon trycka på alla knappar, som barn gör. Då visade det sig att det fanns en discofunktion i bilen med högtalare och allt, som vi inte visste om. Det var så roligt, berättar Kerstin.

Isabelle Johansson Svahn, 6, bakom ratten. Foto: Kerstin Wållgren, verksamhetsutvecklare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Kerstin förklarar att fler barn nu ska få möjlighet att ta bilen till operationssalen.

– Nu kommer vi att göra så att alla barn mellan tre och sex år som ska opereras på barnsjukhuset får åka bil om de har möjlighet, säger hon.

Och det är inte bara roligt för barnen, berättar Kerstin. 

– Det är väldigt roligt för oss som jobbar att se att barnen blir glada av det här. Att man kan koppla en sån jobbig händelse som en operation är med något roligt är väldigt betydelsefullt, säger hon.