Isabellas uppfinning prisas – får 5 miljoner

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Isabella Palmgren, grundare av bolaget Mimbly i Göteborg, har vunnit 500 000 euro, omkring fem miljoner kronor, i internationell entreprenörstävling.
Foto: Roy Beusker
Isabella Palmgren var tidigare i år med på affärstidningen Forbes prestigefyllda lista ”30 under 30 – social påverkan” i Europa.
Foto: Emil Vestman/Mimbly

Isabella Palmgren, 30, har tagit fram en produkt som gör vanliga tvättmaskiner mer miljövänliga.

Vattnet återvinns och mikroplaster från textilier filtreras bort.

Nu har hon och start up-bolaget Mimbly tagit hem segern i den internationella innovationstävlingen Green Challenge – vilket betyder fem miljoner kronor i prispengar.

– Det känns helt otroligt. Det betyder att vi kan komma längre med produkten och göra skillnad på riktigt, säger hon.

För en dryg månad sedan vann Isabella Palmgren en miljon kronor i den svenska uttagningen i Postkodlotteriets entreprenörstävling Green Challenge.

I veckan var det final i Holland – och där tog Isabella Palmgren från Göteborg hem segern.

Vinsten innebär att 500 000 euro, omkring fem miljoner kronor, hamnar på bolagets konto.

– Det är otroligt mycket pengar. Äntligen kan vi starta produktionen och lansera produkten. Närmast kommer vi att anställa fler personer i bolaget och installera fler tvättsystem ute hos kunderna, säger Isabella Palmgren.

– Det är väldigt svårt att få in pengar till bolag som jobbar med hårdvara, fysiska produkter. Speciellt för bolag som är grundade av kvinnor. Så det här betyder extra mycket för oss och innebär att vi kan komma längre med produkten och göra skillnad på riktigt, fortsätter hon.

Det var under studietiden på Chalmers i Göteborg som hennes idé om hur tvättmaskiner kan göras vattensnåla tog form.

Innovationen från Isabellas Palmgrens företag fästs vid befintliga tvättmaskiner och kan spara både vatten och energi, samt filtrera mikroplaster från tvätten.
Foto: Emil Vestman/Mimbly

Bott i länder med vattenbrist

Isabella Palmgren bodde under sin uppväxt i olika länder där bristen på vatten var ett stort problem och hon fick ett intresse för hållbara vattenlösningar.

Efter examen på Chalmers grundade hon bolaget Mimbly.

– Jag vill arbeta för att vatten ska användas på ett mer hållbart sätt. Grunden för vår produkt, Mimbox, är att vi inte behöver dricksvatten för att kunna tvätta. Vi behöver bara tillräckligt rent vatten. Med Mimbox återvinns upp till 70 procent av vattnet, förklarar hon.

Isabella Palmgren studerade bioteknik, entreprenörsskap och affärsutveckling på Chalmers i Göteborg och det var då idéerna tog form.
Foto: Roy Beusker

Filtrerar mikroplaster från tvätten

Produkten, som fästs på tvättmaskinen, filtrerar också mikroplaster från kläder och tyger som tvättas.

Isabella förklarar att mikroplaster finns i syntetiska material, som polyester, och att en enda tvätt kan släppa 700 000 mikroplastbitar.

I dag finns uppfinningen inom professionell tvättverksamhet, men hon vill även satsa på att nå vanliga hushåll.

– Produkten finns ute hos städbolag och fastighetsägare som har tvättstugor, som Familjebostäder, Bostadsbolaget och Stena fastigheter. Vi vill ta fram fler produkter som kan användas i privata hem och kanske även en tvättmaskin.

Ny uppfinning kan mäta luftföroreningar och sjukdomar

Forskare har byggt flygande mikrochip – se bilderna.