En intransplanterad odlad ven räddade 5-åriga Isabel Dickhoffs liv. Foto: Lennart RehnmanEn intransplanterad odlad ven räddade 5-åriga Isabel Dickhoffs liv. Foto: Lennart Rehnman
En intransplanterad odlad ven räddade 5-åriga Isabel Dickhoffs liv. Foto: Lennart Rehnman
Nu är hon som vilken annan femåring som helst - och leker med både energi och iver. Men annat var det innan operationen, berättar pappa Joakim. Foto: Lennart RehnmanNu är hon som vilken annan femåring som helst - och leker med både energi och iver. Men annat var det innan operationen, berättar pappa Joakim. Foto: Lennart Rehnman
Nu är hon som vilken annan femåring som helst - och leker med både energi och iver. Men annat var det innan operationen, berättar pappa Joakim. Foto: Lennart Rehnman
"Innan operationen fick jag bära henne. Efter fick jag springa ikapp henne." Foto: Lennart Rehnman"Innan operationen fick jag bära henne. Efter fick jag springa ikapp henne." Foto: Lennart Rehnman
"Innan operationen fick jag bära henne. Efter fick jag springa ikapp henne." Foto: Lennart Rehnman
Isabel har återgått till sitt liv som livfullt barn. När GT är på plats är leken i fokus. Knappast någonting annat fångar hennes intresse. Foto: Lennart RehnmanIsabel har återgått till sitt liv som livfullt barn. När GT är på plats är leken i fokus. Knappast någonting annat fångar hennes intresse. Foto: Lennart Rehnman
Isabel har återgått till sitt liv som livfullt barn. När GT är på plats är leken i fokus. Knappast någonting annat fångar hennes intresse. Foto: Lennart Rehnman

Isabel, 5, lever – tack vare odlade blodkärl

Publicerad

ULRICEHAMN. Isabel Dickhoff leker med energi och iver som vilken 5-åring som helst.

Men inne i kroppen är hon väsentligt annorlunda – en intransplanterad odlad ven har räddat hennes liv.

Nu är hon något av ett medicinskt under, som har fått fortsätta vara ett barn nyfiken på livet tack vare ny forskning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Innan operationen fick jag bära henne. Efter fick jag springa ikapp henne, säger Isabels pappa Joakim Dickhoff, 49.

När GT kom för ett besök hemma hos far och dotter Dickhoff är de båda ute på gården och spelar fotboll. Isabell sparkar med iver och glädje, precis som ett barn på fem år ska göra.

Men för knappt två år sedan såg det annorlunda ut.

– Det var mycket sjukdomar på dagis, som även Isabel drabbades av. Men hon blev aldrig riktigt bra, förklarar Joakim Dickhoff.

Men natten den 20 maj blev det dramatiskt.

– Hon hade blivit bättre på dagen och jag hade varit på jobbet. Men på kvällen fick hon feber, som blev högre på natten, säger Joakim Dickhoff.

Misstanken: Isabel har cancer

Han åkte in till sjukhuset i Ulricehamn, som snabbt konstaterade en förstorad mjälte. Hon blev omedelbart skickad till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Där fick de problem med att ta blodprover för att kärlen sprack på henne. Isabels mamma stannade och jag åkte hem. När det väl hade tagit proverna på henne fick jag beskedet om att det kunde handla om leukemi. Det var inte det roligaste samtalet jag har fått, säger Joakim Dickhoff dämpat.

– Jag fick besked om att jag skulle packa en väska för jag skulle förmodligen bli borta med Isabel på sjukhus i 14 dagar och fick skjuts av en granne.

"Lättnad - men hon var väldigt dålig"

Isabel och pappa Joakim åkte snabbt till drottning Silvias sjukhus i Göteborg. Där togs ryggmärgsprov som visade att det inte var leukemi.

– Istället kom de fram till att det var ett blodkärl mellan tarmen och levern som skapade problem för Isabel, förklarar Joakim Dickhoff.

– Visst var det en lättnad att det inte var cancern, men hon var samtidigt väldigt dålig. Hon var så enormt infektionskänslig att hon inte fick träffa vem som helst och inte lämna sitt rum på sjukhuset.

Först hösten 2012 blev det klart för operation.

– Det fanns några alternativ. Ett var att ett kärl skulle hämtas från hennes egen kropp. Ett annat att jag skulle bidra med del av min lever för en transplantation, som jag var redo för, förklarar Joakim Dickhoff.

– De var rädda att den tagit stryk och det skulle visa sig först vid operationen och då var det bara att sy ihop och vänta på ny operation dagen efter.

"De längsta timmarna i mitt liv"

Men läkarteamet med kirurgen och forskaren Michael Olausson på Sahlgrenska universitetssjukhuset provade en tredje utväg.

– De hade odlat en ven, som kommit från en donator, tillsammans med Isabels stamceller. Fördelen med den, om det lyckades, var att den skulle bli som hennes egen, fortsätter Joakim Dickhoff.

Operationen av Isabel tog sju timmar.

– Det var de längsta timmarna i mitt liv, säger Joakim Dickhoff.

– När Michael Olausson kom in i rummet där jag väntade sa han "Operationen har gått bra. Levern såg bra ut. Bättre än din och min".

Är fortfarande under noga uppsikt

Isabel låg sedan nedsövd två-tre dagar och väcktes sedan långsamt, för att kroppen skulle få lugna ner sig efter operationen.

– Så fort hon vaknade och kom på fötter var det skillnad. Hon hade energi och värdena blev raskt bättre. Men det är klart att det tar tid för kroppen att återhämta sig, berättar Joakim Dickhoff.

– Men innan operationen fick jag bära henne. Efter fick jag springa efter henne.

Isabel hålls fortfarande under noga uppsikt av läkarna på drottnings Silvias sjukhus.

– Mjälten är fortfarande förstorad. Men det går åt rätt håll. Jag känner mig rätt lugn. Nu kan hon bli förkyld utan att det är någon kris, säger Joakim Dickhoff.

Pappan: "Det var värre för mig"

Isabel har återgått till sitt liv som livfullt barn. När GT är på plats är leken i fokus. Knappast någonting annat fångar hennes intresse.

Men GT lyckas fråga henne hur hon, trots en lite förkylning som gör henne en smula trött, mår. Svaret kommer snabbt.

– Bra, och fyrar av ett bländande leende.

– Hon klarade av sjukhusvistelsen väldigt bra och ville knappt åka hem. Inför operationen visste hon att hon skulle få sova och var aldrig orolig, säger Joakim Dickhoff.

– Det var värre för mig. Jag gick ner sex kilo på fem dagar. Men min oro fick jag inte visa. Då fick jag gå någon annanstans.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER