Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-terroristen medger: Var på platsen för terrordåd

Khaled Shahadeh lovprisar sitt hemland från det kurdiska fängelset: ”Sverige är bättre än alla arabiska länder”.
Bland de platser som Khaled Shahadeh uppger att han vistats på finns platsen för ett uppmärksammat terrordåd som begicks av hans terrorgrupp 2013.

Khaled Shahadeh är den förste svenske IS-terroristen som träder fram öppet och erkänner att han krigat för terrorstaten. 

I en exklusiv tv-intervju berättar nu Khaled Shahadeh att han befann sig i samma industriområde utanför Aleppo där medlemmar ur hans terrorgrupp begick terrorhandlingar 2013.

Två andra göteborgare i samma grupp dömdes till livstids fängelse för delaktighet i dådet. 

Ytterligare fyra är internationellt efterlysta för samma brott.

Det var i april 2013 som flera krigare ur den terrorklassade islamistiska milisen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansar, JMA, förde bort två män till ett industriområde utanför Aleppo. 

På film syns hur krigarna, vilka flera talar svenska med göteborgsdialekt, står uppställda runt de två männen då de får sina halsar avskurna. 

– Det värsta jag har sett under mina år som åklagare, sa den erfarna terroråklagaren Agnetha Hilding Qvarnström om filmen som fick två av göteborgarna på filmen dömda till livstids fängelse för terroristbrott. 

Ytterligare fyra har identifierats från filmen och är häktade i sin frånvaro - och internationellt efterlysta för medhjälp till terroristbrott. 

Khaled Shahadeh intervjuad i kurdiskt fängelse i Syrien.Foto: Expressen

Bevittnade krigsförbrytelser

Nu kan Expressen berätta att IS-terroristen Khaled Shahadeh medger att han befann sig i samma industriområde där terrorhandlingarna ägde rum.

Det sker i den exklusiva tv-intervju där han också berättar om andra krigsförbrytelser han bevittnat under tiden i IS.

Efter att ha fått frågan på vilka platser han befunnit sig under åren säger Khaled Shahadeh att han varit på flera platser i Aleppo, däribland ”i Elegance”. 

Elegance är ingen plats. Det är namnet på en chokladfabrik utanför Aleppo som stormades i en offensiv kallad ”Slaget om fångarnas befrielse”. Under offensiven, som inleddes den 1 april 2013, deltog flera militanta islamistgrupper, där Shahadehs grupp JMA under ledning av Omar al-Shishani var en av de viktiga.

Chokladfabriken Elegance utanför Aleppo brinner efter att Khaled Shahadehs terrorgrupp stormat byggnaden
Två dagar efter stormningen var hela industriområdet erövrat.

Den 10 april erövrade JMA chokladfabriken Elegance i industriområdet al-Shokaief. I samband med stormningen av chokladfabriken lät sig en av de livstidsdömda – Sultan al-Amin – fotograferas framför en död fiendesoldat.

Två dagar senare hade islamisterna erövrat hela industriområdet al-Shokaief, enligt en säporapport som ingår i utredningen om terroristbrotten i Aleppo. 

Och det är då dåden ska ha begåtts.

Vännerna efterlysta för terroristbrott

Flera av Khaled Shahadehs närmaste vänner är också misstänkta för att ha deltagit vid terrorhandlingarna. En av de internationellt efterlysta är Taha Shade, en kusin till Khaled Shahadeh. 

Även barndomsvännen Alaa Yasin är efterlyst.

Båda åkte ner till Syrien tillsammans med Khaled Shahadeh och han berättar i intervjun att de anslöt sig till Omar al-Shishanis terrorgrupp JMA tillsammans. 

Livstidsdömde Sultan al-Amin poserar framför en stupad soldat intill chokladfabriken Elegance. Själv nekade han till brott.Foto: Säkerhetspolisens förundersökning

Per Lindqvist är chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och den som håller i förundersökningen efter terroristdåden utanför Aleppo.

En utredning som fortfarande pågår, berättar Per Lindqvist.

– Ingenting har hänt i utredningen egentligen. De är inte anträffade ännu, säger Per Lindqvist om de fyra som är internationellt efterlysta. 

Finns det fler misstänkta än de här fyra häktade och internationellt efterlysta?

– Det är sådant där som vi inte gärna berättar om. Det som går att berätta är att ett antal personer är utevarohäktade, i övrigt kommenterar vi inte gärna pågående ärenden.

Per Lindqvist beskriver uppgifterna om att Khaled Shahadeh ska ha befunnit sig i samma område som dådet ägde rum i april som intressanta. 

– Absolut, säger han. 

Expresen har också varit i kontakt med säkerhetspolisen som inte vill kommentera uppgifterna med hänvisning till att de inte kan ”svara på frågor om enskilda personer eller ärenden, för att det rör personers integritet”.

Säkerhetspolisen fortsätter, genom pressekreteraren Sofia Hellqvist:

”Säkerhetspolisen arbetar strukturerat för att skapa förutsättningar för att inleda förundersökningar mot de personer som misstänks ha begått brott i konfliktområden. Vi har också ett nära samarbete med Polismyndigheten kring personer som misstänks ha begått krigsbrott”.

Så gjordes intervjun

Det är ett kurdiskt medieteam, ReProduction, som på plats i det kurdiskkontrollerade fängelset i Syrien har gjort intervjun med Khaled Shahadeh och därefter erbjudit Expressen materialet.

Medieteamet har tidigare haft uppdrag för regeringen i kurdstyrda norra Syrien.

– När vi gör sådana intervjuer berättar vi att vi är från ett medieföretag. Intervjun måste godkännas av den som ska bli intervjuad. Det går inte att göra intervjun om personen i fråga inte vill göra det, säger Hussin Shebi från medieteamet ReProduction.

Enligt medieteamet har intervjuerna gjorts frivilligt med de intervjuades godkännande och utan representanter från säkerhetstjänsten närvarande.

Hade Expressen gjort intervjuerna på plats hade följdfrågor ställts om Khaled Shahades egen roll vid övergreppen, vad han själv gjorde i samband med till exempel massakern han bevittnade och det egna ansvaret som varandes en del av rörelsen som begick övergreppen. Men de frågorna ställs inte i inspelningarna.

Däremot har Expressen varit i kontakt med Khaled Shahadehs pappa som uppger att sonen förefaller tala fritt i tv-intervjun, som i vardagen, även om det är svårt att veta i den situation han befinner sig.

Expressen har bedömt att värdet av att publicera Khaled Shahadehs berättelse överväger de bristerna och det faktum att han frågas ut som krigsfånge.

IS-terroristen: ”Sverige är bättre än alla arabiska länder”.