IS-terroristen fick vård i Sverige – för krigsskador

IS-terroristen Khaled Shahadeh berättar om hur SÄPO mötte honom på flygplatsen.
IS-terroristen Kahled Shahdeh fick hjälp av militärledningen för att ta sig från Syrien till Sverige för att få vård.
Foto: ReProduction
Khaled Shahadeh på plats i Syrien där han bevittnade krigsförbrytelser som begicks av IS och andra islamistiska grupper.

IS-terroristen Khaled Shahadeh, 29, plåstrades om av den svenska sjukvården efter att ha skadats i Syrienkriget.

– De fixade nerverna. Jag återhämtade mig, säger Khaled Shahadeh i en unik tv-intervju inifrån kurdiskt fängelse.

När svenska vården hade gjort sitt åkte han ner för att strida för den islamistiska terrorstaten igen. 

Först i samband med slutstriden våren 2019 gav Shahadeh slutligen upp.

I tv-intervjun erkänner Khaled Shahadeh som första svensk att han krigat för IS i Syrien. 

Medan andra utpekade IS-terrorister kommit med förklaringar om att de varit ambulansförare eller bara varit hemma med familjen under sina år hos IS har Khaled Shahadeh berättat om slagen han stridit i.

Kahled Shahdeh: ”Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut härifrån.”
Foto: Privat

– Innan jag skadades var jag krigare i Islamiska staten.

Det var i samband med stridigheter i Tell Aran, i slutet av 2013 som Khaled Shahadeh sårades svårt.

Enligt honom själv efter att ha omringats av regeringssoldater. 

”Hela axeln sprängdes”

– Hela axeln sprängdes ut. Jag hade svårt att använda min arm, berättar han och tar sig om den skadade högeraxeln, säger Khaled Shahadeh i intervjun.

Efter att IS egen sjukvård misslyckats och terrorledaren Omar al-Shishani skjutit till 8000 dollar för att köpa privat vård åt Khaled Shahadeh i Turkiet utan att armen läkte fick han tillstånd av militärledningen att åka hem till Sverige.

Terrorledaren Omar al-Shishani sköt till 8000 dollar för att ge Khaled Shahadeh privat vård för sin krigsskada.
Foto: AP / AP MILITANT SOCIAL MEDIA ACCOUNT VIA AP VIDEO

– Jag sa till min chef att jag ville åka till Sverige för att få vård där. Han sa okej. Han fixade alla papper i ordning för att de kunde transportera mig från Manbij till Istanbul. 

Därifrån åkte han vidare till Sverige. 

I Sverige fick Khaled Shahadeh vård inom den ordinarie skattefinansierade sjukvården. Nu berättar han för första gången om hur han vårdades.

Vård till fattiga och rika

– De fixade nerverna. Jag återhämtade mig. Jag gifte mig och återvände med min fru hit, säger han inifrån det kurdkontrollerade fängelset i Syrien.

Tidigare i år kommenterade Thomas Lindén, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, frågan om vård åt återvändande IS-terrorister. Det skedde i samband med att Expressen och stiftelsen Doku tillsammans rapporterade om det inträffade. 

Han sa då att det är det medicinska behovet som styr om läkare ska ge vård eller ej, inte vem personen är.

– Vi ger vård till fattiga och rika, vi ger vård till mördare som sitter i fängelse. Om det är så att man ska straffa människor så är det andra instanser i samhället som får göra det. Vården ska inte vara en del av bestraffningsapparaten.

Läkarförbundet: ”Värderar inte människor”

– Vi värderar inte människor. Vi ger vård efter medicinskt behov utan att ta reda på vad det är för människa eller vad hon har gjort. Det är kärnan i läkaretiken. Det hindrar ju inte att andra instanser i samhället vidtar åtgärder mot de här personerna, men när det gäller vård gör vi ingen värdering av människan, sa Thomas Lindén.

Khaled Shahadeh återvände till Sverige och plåstrades om inom Sahlgrenska universitetssjukhusets verksamheter.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Khaled Shahadehs pappa uppger att han var i kontakt med sin son senast för två månader sedan och att Säkerhetspolisen, så sent som för två veckor sedan, visade intresse för sonen.

Efter återkomsten blev Khaled Shahadeh kvar inom IS. Och han blev kvar där till slutstriden i Baghouz, våren 2019. Då flydde han, enligt honom själv, liksom tusentals andra och hamnade i kurdisk fångenskap. 

Nu vädjar han om mer hjälp från Sverige.

– Hela folket och inte bara min familj vill jag be om förlåtelse. Om Sverige vill hjälpa oss, låt dem hjälpa oss. Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut härifrån.

Khaled Shahadeh har bott i Göteborg i hela sitt liv och jobbat på bland annat Volvo.

Så gjordes intervjun

Det är ett kurdiskt medieteam, ReProduction, som på plats i det kurdiskkontrollerade fängelset i Syrien har gjort intervjun med Khaled Shahadeh och därefter erbjudit Expressen materialet.

Medieteamet har tidigare haft uppdrag för regeringen i kurdstyrda norra Syrien.

– När vi gör sådana intervjuer berättar vi att vi är från ett medieföretag. Intervjun måste godkännas av den som ska bli intervjuad. Det går inte att göra intervjun om personen i fråga inte vill göra det, säger Hussin Shebi från medieteamet ReProduction.

Enligt medieteamet har intervjuerna gjorts frivilligt med de intervjuades godkännande och utan representanter från säkerhetstjänsten närvarande.

Hade Expressen gjort intervjuerna på plats hade följdfrågor ställts om Khaled Shahades egen roll vid övergreppen, vad han själv gjorde i samband med till exempel massakern han bevittnade och det egna ansvaret som varandes en del av rörelsen som begick övergreppen. Men de frågorna ställs inte i inspelningarna.

Däremot har Expressen varit i kontakt med Khaled Shahadehs pappa som uppger att sonen förefaller tala fritt i tv-intervjun, som i vardagen, även om det är svårt att veta i den situation han befinner sig.

Expressen har bedömt att värdet av att publicera Khaled Shahadehs berättelse överväger de bristerna och det faktum att han frågas ut som krigsfånge.