Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-svensken går rakt i journalistens fälla

Michael Skråmo reste till Syrien med sin familj för att ansluta sig till IS.
En kvinnlig journalist från Australien utgav sig för att vilja gifta sig med en IS-terrorist.

Här går IS-svensken Michael Skråmo rakt i fällan.

I SVT:s "Uppdrag granskning" försöker han locka en andra fru till IS "kalifat" i Syrien – men kvinnan finns inte.

Onsdagens avsnitt av "Uppdrag granskning" i SVT går igenom hur terrorsekten IS rekryterar nya medlemmar, och befolkning till sitt så kallade kalifat.

Bland annat visar journalisten och författaren Magnus Sandelin hur han får kontakt med en person som ber honom att peka ut platser att gå till attack mot i Sverige – platser med många "otrogna".

Men det är inte den enda svenskkopplingen i programmet. I en annan del av onsdagens avsnitt utger en kvinnlig journalist från Australien sig för att vilja ta sig till Syrien, och gifta sig med en IS-terrorist. En rekryterande kvinna hon kommer i kontakt med i Sverige – kallad Umm Hamza – säger att en man i Syrien söker efter en andra fru.

Mannen: Göteborgaren Michael Skråmo.


LÄS MER: Grupperna inom de svenska IS-krigarna – så känner de varandra

Flyttade till Raqqa med familjen

Skråmo, även kallad "Abou Ibrahim al-Swaidi", tog med sig hela sin familj, bestående av en fru och fyra barn, till IS utropade huvudstad al-Raqqah i Syrien 2014. Sen dess har han gjort sin verksamhet tydlig flera gånger, bland annat via hetsande Facebookinlägg om att gå ut och döda på svenska gator, och en videovädjan om att svenska jihadister ska ansluta sig till striderna i Irak och Syrien.

Och nu verkar Michael Skråmo alltså vilja ha en andra fru. Enligt uppgifterna som framkommer i onsdagens "Uppdrag granskning" i SVT har terrorsvensken dessutom fem barn nu, inte fyra som när han lämnade Göteborg.

Vill veta hur lång hon är

Den australiska kvinnliga journalisten pratar med Skråmo i telefon två gånger. Terrorsvensken vill först veta hur lång den "blivande frun" är, sen om hon känner någon imam som kan viga dem. Sen ger han henne uppgifter om hur hon ska ta sig till honom i Syrien, via Turkiet.

Bilden föreställer en manipulerad bild som användes för att locks Michael Skråmo.

– Det är väldigt, väldigt enkelt. Du måste vara försiktig, även om det betyder att du reser utan hijab. Om de kollar i din väska får de inte hitta någonting. Lägg in musik i din mp3-spelare ... gör allting, köp cigaretter och ha i fickorna om de ska kolla, säger Skråmo och fortsätter:

– Alla gör så. Särskilt bröder. Säkerhetspolisen ... om de har sina ögon på någon är det bröderna, inte systrarna.

Den australiska journalisten förklarar efter telefonsamtalet att hon försöker förföra Skråmo.

Journalistteamet skickar ett fejkat foto av en kvinna, framställt i programmet Photoshop, till Skråmo. Bilden har skapats för att kvinnans riktiga identitet inte ska röjas.

"Stor gåva från Allah"

Skråmo säger till journalisten, som han tror är hans blivande hustru, att han ska ordna en lägenhet åt henne, och att hon inte ska bo tillsammans med resten av hans familj.

– Det är väldigt viktigt ... det är väldigt, väldigt, väldigt viktigt för dig att klara av att göra den här resan och komma hit. Det är en väldigt stor gåva från Allah. Oroa dig inte.

Vidare säger han att han vill ha många barn, och att det är bra att den "blivande hustrun" älskar barn.

Därefter avbryter det australiska teamet sin kontakt med Michael Skråmo, de reser aldrig för att träffa honom.

"Uppdrag granskning" kontaktar sen rekryteraren Umm Hamza, och frågar varför hon försöker locka folk till IS. Hon vill inte medverka, men säger till SVT att livet i al-Raqqah är fritt.