Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-svensk om offren: De förtjänar att slaktas

Mannen ville bli tandläkare – men anslöt sig till Islamiska Staten. " Jag är en helt vanlig kille, född och uppvuxen i Sverige, Göteborg. Bott här hela mitt liv, typ", säger han till "Upppdrag Gransknings" reporter Sanna Klinghoffer. Foto: SVT
Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för Islamiska Staten och ansedd som en av världens farligaste män. "Det har hänt ibland att man har suttit någonstans och så har de sagt att det där var Baghdadi, efter att han gått.", säger den unge göteborgaren i kvällens "Uppdrag Granskning". Foto: AFP AL-FURQAN MEDIA
IS är ett av världens mest fruktade terrornätverk.

Han ville bli tandläkare men blev IS–krigare.

Den unge göteborgaren var en helt vanlig kille – som anslöt sig till världens mest fruktade terrornätverk.

– Det minsta man förtjänar, det är att bli slaktade, säger han om IS offer i "Uppdrag Granskning" i SVT1 i kväll.

På tredje plats i Europa

Sverige ligger på tredje plats i Europa vad det gäller antalet Syrienjihadister per invånare, enligt "Uppdrag Granskning"

SÄPO har säkra källor på att 130 personer åkt dit för att strida, men uppskattar att det i verkligheten kan handla om 300 personer.

ISLAMISKA STATEN: SPRIDER SKRÄCK I IRAK OCH SYRIEN

■ Islamistiska staten (IS) är en terroriststämplad islamistgrupp som kämpar mot regeringstrupper i Syrien och Irak.

■ Den militanta gruppen har haft stora framgångar i inbördeskriget i Syrien. IS har lagt under sig vidsträckta områden i Irak - och där förföljt minoriteter som kristna och yazidier och drivit dem på flykt.

■ IS är en jihadistisk rörelse som nyligen upprättat ett "kalifat" och därmed anser sig ha religiös överhöghet över alla världens muslimer.

■ IS hade fram till i februari i år starka band till al-Qaida, som bröt förbindelserna med IS efter en lång maktkamp mellan terroristgrupperna.

■ Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de funnit personer som de menar är skyldiga till brott.

■ IS grundare är den dödade terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

SÄPO: INGEN LAGLIG RÄTT ATT HINDRA NÅGON

■ Säkerhetspolisen uttalar sig ytterst sällan om enskilda personer, meddelar Fredrik Milder, presssekreterare på Säpo.

■ Säkerhetspolisen har ingen laglig rätt att hindra någon att åka utomlands men säger att man i förebyggande arbete "främjar kontakt och dialog" där en viktig del innefattar att få information från allmänheten.

''Några av de hotreducerande åtgärder vi vidtar är att hålla samtal med personer som uttrycker vilja att resa till någon av de aktiva grupperna i Syrien eller Irak. Vi påtalar riskerna med att resa till en konfliktzon och avråder resa. När vi får kännedom om att någon resenär har återvänt håller vi ett uppföljande samtal med dem.

För tre år sedan tog han det avgörande steget. Då bestämde sig den unge mannen för att tillsammans med fyra vänner åka till Syrien. Målet – att bli mujahedin, det arabiska ordet för en person som strider för Allah.

– När vi kom ner i början så var det inte som det är nu. Träningsläger existerade inte. Utan vi fick automatvapen som vi lärde oss att skjuta och sen var det det. Och sen fick vi gå ut i strid efter det, säger han i "Uppdrag Granskning".

Den unge mannen berättar i programmet att han ville bli tandläkare men att han hoppade av sin utbildning.

– Jag är en helt vanlig kille, född och uppvuxen i Sverige, Göteborg. Bott här hela mitt liv, typ, säger han.

"Vill att mina barn ska strida"

Mannens familj kommer från Mellanöstern men har ingen koppling till Syrien – ändå var det dit han åkte. Han anslöt sig till en rebellgrupp som styrdes av Omar Shishani, en av Islamiska statens mäktigaste generaler. Göteborgaren berättar i programmet att han flera gånger skadats allvarligt i strid och att han förlorat flera nära vänner – men att det har varit värt det.

– Så fort man börjar bli rädd så börjar man tänka på den större bilden, allt vad man kan få och vem man strider för och så vidare, så vänder rädslan i stället så blir det mer hopp om att man ska få martyrskap i stället, säger mannen i programmet.

Islamiska statens högsta mål är ett muslimskt kalifat som har hela världen i sitt våld. En målsättning den unge mannen ställer sig bakom.

– Jag vill att mina barn ska växa upp i ett islamiskt land, islamiskt kalifat, och sen att de ska ha samma framtid som mig då, att de ska strida och sen få martyrskap. Jag skulle bli jätteglad om min son kom till mig och sa att "jag vill gå ut på jihad", säger han.

"Rättvisa"

När den unge göteborgaren i programmet får se en brutal avrättningsvideo där människor blir halshuggna säger han:

– Jag tycker det är rättvisa.

– Själva meningen med att de halshugger folk, de har ett syfte med det, att sätta skräck i folk. Det är inte så, de kunde ju ha satt ett skott i huvudet på honom. Men det är för att avskräcka andra människor från att följa i deras fotspår, säger mannen.

Maskerad kan han tänka sig att döda på samma sätt som i videon. Han vill inte att hans familj ska se honom på tv. Om IS offer säger han:

– Det är det minsta man förtjänar, det är att bli slaktade.

Snart ska han åka tillbaka till Syrien för att strida igen.

"Uppdrag granskning" sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20:00 på onsdagen.