Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnor och deras barn har landat i Sverige

Jonas Trolle som är chef för Center mot våldsbejakande extremism berättar.
IS-kvinnor i Al-Hol-lägret i Syrien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. De kvinnor som nu landat i Sverige smugglades ut från lägret för drygt ett år sedan och sattes i fängelse utanför Damaskus, uppger SVT Väst.
Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
IS-kvinnor i Al-Hol-lägret i Syrien. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Borås stad står nu redo att ta emot två kvinnor som reste till IS och Syrien och som återvänt till Sverige.

Kvinnorna landade på Arlanda på fredagen.

De har släppts från det syriska fängelse där de har suttit i över ett år, rapporterar SVT Väst. 

För ett par veckor sedan skrev Borås Tidning att sex kvinnor och fyra män från Borås kommun befunnit sig i Islamiska statens områden tillsammans med sina totalt 14 barn, och att några av dem var på väg att återvända till Sverige.

Kommunen förberedde sig då på att ta emot två kvinnor och deras barn. Kvinnorna reste till Syrien för sju år sedan.

På fredagen landade kvinnorna och barnen på Arlanda. De möttes på flygplatsen av polis, Säpo, Migrationsverket, socialtjänst och medicinsk personal, rapporterar SVT Väst.

Kvinnorna ska föras till Borås och kommer att utredas snarast. Exakt när de anländer till hemkommunen vill Borås stad inte berätta, enligt SVT.

– De båda kvinnorna är misstänkta för krigsförbrytelser. Det ska ha skett i Syrien under en tidsperiod mellan 2014 och 2017, säger Martina Winslow, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren till Borås Tidning.

Har suttit i fängelse i över ett år

SVT uppger också att det inte är UD som hämtat hem kvinnorna till Sverige utan att det är den syriska regimen som utvisar dem från landet.

Kvinnorna har suttit i fängelse i Syrien i över ett år efter att de smugglades ut från Al-Hol-lägret och greps.

Peder Englund, avdelningschef för centrum för kunskap och säkerhet i Borås stad, säger att kommunen sedan två år tillbaka varit beredda att hantera personer som återvänder från Syrien.

– Vi har kunskapshöjt våra medarbetare, säger han till SVT.

Anhöriga har berättat för SVT att de blev chockade när kvinnorna plötsligt försvann. De hade sagt att de skulle träffa kompisar på stan, men åkte i stället till Syrien.

Se mer:

SVT visar bilder hur livet blev för en svensk IS-kvinna i Syrien.