Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinnan ”Emma” mister vårdnaden om båda barnen

Såhär såg det ut när tre IS-kvinnor, däribland ”Emma”, landade på Arlanda i oktober.
Bilden är en genrebild och har ingenting med Emma att göra.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN
”Emma”, som heter något annat, reste 2014 från Göteborg till IS tillsammans med sin make.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

I oktober i år kom tre svenska kvinnor och åtta barn hem från al-Roj-lägret i Syrien. 

En av kvinnorna var IS-svensken ”Emma” med sina två barn. 

Nu har barnen omhändertagits med stöd av LVU.

”Emma” reste 2014 från Göteborg till IS tillsammans med sin make. Sedan terrorgruppens sista landfäste föll i mars 2019 har hon suttit inspärrad i läger, först al-Hol och därefter al-Roj, tillsammans med sina två barn.

Den 20 oktober i år kom hon tillsammans med sina två barn tillbaka till Sverige. Redan vid hemkomsten omhändertogs barnen av socialnämnden. Nu har förvaltningsrätten, på socialnämndens begäran, fastslagit att ”Emma” förlorar rätten till sina barn och att de ska beredas vård inom ramen för LVU.

I domen står det att ”vårdnadshavaren har brustit i sin omsorgsförmåga genom att låta sina barn leva och växa upp i ett krigsdrabbat land.” Barnen har ett omfattande vårdbehov till följd av vistelsen i Syrien och har ”allvarliga traumasymtom”, enligt barnens offentliga biträde. 

Rätten går på socialnämndens bedömning att ”Emma” inte visat full insikt i barnens vårdbehov. 

”Vårdnadshavaren har inte sett sitt fulla ansvar som förälder i det barnen har upplevt.” skriver rätten och fortsätter:

”Hon har även under mycket lång tid agerat på så sätt att det finns anledning att ifrågasätta hennes förmåga att förstå barnens bästa.”

”Barnen uppvisar allvarliga traumasymtom”

”Emma” delar socialnämndens uppfattning att hennes barn är behov av vård, men motsätter sig omhändertagandet och tycker att de kan vårdas på frivillig väg. 

Den bilden delas inte av nämnden eller av rätten: ”Det finnas en inte obetydlig risk för att det lämnade samtycket återkallas eller vården avbryts i förtid om den inte sker med stöd av LVU.” 

Mikael González företräder ”Emma”. Han säger till Göteborgs-Posten att domen var väntad. 

– Om man anser att det ska ske med tvång eller om det kan ske på frivillig väg är mer en formaliafråga och där gjorde förvaltningsrätten en annan bedömning än den inställning vi har. Men i grund i botten går hennes inställning ut på att barnen behöver vård och att hon själv behöver vård också.

”Emma” misstänks för grova brott

”Emma” utreds samtidigt misstänkt för grova krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Under sin tid i Syrien har hon varit gift med tre IS-terrorister och uttryckt sympatier på sociala medier. 

Peter Larsson är kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och är förundersökningsledare i utredningen om ”Emma” gjort sig skyldig till brott under tiden i Syrien.  

Enligt honom är ”Emma” skäligen misstänkt för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

– Just nu så ligger vi på en ganska låg misstankenivå och det är därför hon är på fri fot. Men i sådana här utredningar kan det dyka upp saker väldigt hastigt, som gör att det hela klarnar betydligt, säger åklagaren till GP.