Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-krigare från Göteborg på BBC

BBC:s Yalda Hakim besöker Göteborg i BBC-dokumentären "Sweden: Exporting Islamic Extremism".
Foto: Bbc.Co.Uk / SKÄRMDUMP
Vi har låtit problemen växa i två decennium, säger integrationspolisen i Göteborg, Ulf Boström, som själv medverkar i dokumentären.
Foto: Lennart Rehnman

Nu uppmärksammas Sveriges stora problem med rekrytering av IS-krigare också internationellt.

Under lördag kväll sände brittiska BBC en ny dokumentär från Göteborgs förorter.

Och britterna frågar sig hur någon som växer upp i ett av världens mest fredliga och framgångsrika länder kan få för sig att strida för IS.

– Vi har låtit problemen växa i två decennium, säger integrationspolisen i Göteborg, Ulf Boström, som själv medverkar i dokumentären.

Det är den brittiska journalisten Yalda Hakim som besökt Angered och flera andra förorter i Göteborg för att ta reda på hur Sverige kom att bli en av de stora "exportörerna av militant jihadism".

Mer än 300 personer har lämnat Sverige för att strida i Syrien och Irak, vilket gör Sverige till en av Europas största exportörer av militant jihadism, skriver BBC.

I en källarlokal i Göteborg träffar Yalda Hakim en ung kvinna som nyss kommit tillbaka från Raqqa i Syrien där hennes make dött i strid för Islamska staten, IS.

– Du bara tänker på hur du på snabbast möjliga vis kan dö och komma till himlen, säger kvinnan när hon ska förklara för BBC hur hon valde bort bekvämligheterna i väst för att bo i krigets Syrien med sin man.

– När du väljer den vägen tänker du inte på det världsliga, som att ha en bra säng att sova. Du tänker inte på de sakerna.

Våldtagna yazidiska kvinnor

Hon berättar för den brittiska journalisten att hon första tiden gillade livet i IS-kontrollerade områdena. Det var först efter att hennes make dött som hon lade märke till alla motstridiga budskap och avigsidorna.

Hon berättar för BBC hur hon hörde tillfångatagna yazidiska kvinnor våldtas i rummet intill hennes, hur människor avrättades och de utsattes för oavbrutet bombardemang från stridsflyg.

I dokumentären beskrivs Göteborg som en av Sveriges mest segregerade städer starkt präglad av bostadsbrist och lång väntan för att få tag i en lägenhet där de med invandrarbakgrund hamnar i förorterna.

Integrationspolisen Ulf Boström i Göteborg har själv visat runt det brittiska tv-teamet i olika delar i staden. Bland annat har de besökt Angereds största moské där imamen berättar hur han attackerats verbalt efter att ha fördömt extremismen.

Samma drömmar och önskningar

– Att de just åkt till Göteborg är inte konstigt. 40 procent av alla särskilt utsatta områden i Sverige finns i Göteborg. Det har också en stor betydelse att Göteborg är den staden i Sverige där flest åkt ner till Irak och Syrien. Vi räknas som den staden i Sverige som är mest segregerade och vi är en av de mest segregerade större städerna i Europa, säger Ulf Boström på väg till en ny tv-intervju med BBC på videolänk från SVT i Göteborg.

– Det jag försöker framhäva är att majoriteten av alla de människor som bor här uppe och i de här områdena är vanliga familjer. De har samma drömmar och önskningar som vi har. Men de har blivit tagna som social gisslan av kriminella grupper och av vissa religiösa grupper, säger Ulf Boström.

BBC-dokumentären: "Att exportera islamisk extremism"