Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-göteborgarens livstidsstraff står fast

Göteborgaren Hassan Al-Mandlawi dömdes tillsammans med Al Amin Sultan för terrorbrott 2016, för två avrättningar i Syrien.Foto: Polisen
Hassan Al-Mandlawi vid förhandlingarna vid Göteborgs Tingsrätt.Foto: ROBIN ARON

Hassan Al-Mandlawi, en av två livstidsdömda göteborgare. Nekas resning i HD. Männen dömdes i fjol för terrorbrott i Syrien, då två män avrättades med kniv.

Den livstidsdömde göteborgaren reste från Sverige ner till Syrien under 2013 för att kämpa för IS. Det var under den perioden som de två avrättningarna ska ha ägt rum, utanför Aleppo i Syrien.

 

LÄS MER: Göteborgarna döms till livstid för terrorbrott 

 

De brutala avrättningarna, där två män får sina halsar avskurna, fångades på film och utgjorde lejonparten av bevisningen mot Al-Mandlawi, och Al Amin Sultan, även han göteborgare och så kallad IS-svensk.

Både dömdes till livstids fängelse för terrorbrott, efter att tingsrätten slagit fast att de kunde identifieras på videoinspelningen. 

 

LÄS MER: Hennes pappa dödades av svenska IS-terrorister  

 

Vid tidpunkten för rättegången, som hölls under 2015 och 2016, var dock identiteten på två offren inte känd. 

Det var först i februari i år, som Expressens mellanösternkorrespondent, Kassem Hamadé kunde avslöja att en av de avrättade männen var överste Ahmad Ashour. 

Information som Al-Mandlawis försvarsadvokat, Lars Salkola, menar att rättegången hållits under felaktiga premisser, och att en resning till Högsta domstolen därför var motiverad.

Religiösa skäl blev politiska 

Motivet bakom dådet borde inte ses som religöst, vilket tidigare hävdats, utan politiskt. Det var på de grunderna som en ansökan om resning gjordes till Högsta domstolen.

Omständigheter som Högsta domstolen alltså inte bedömt relevanta nog för att bevilja den livstidsdömde Al-Mandlawi resning.