IS-återvändare undervisar barn – nu vill politikerna stänga skolan

Hör GT:s Daniel Olsson berätta om granskningen av Vetenskapsskolan tidigare i november.
Vetenskapsskolan har nu bytt namn till Safirskolan.
Foto: Daniel Olsson / Daniel Olsson/GT

I juni kunde Expressen i samarbete med stiftelsen Doku avslöja att minst fyra återvändare från krigets Syrien fått anställning av Vetenskapsskolan i Göteborg vid hemkomsten. 

Skolinspektionen har startat en utredning av skolan – men redan nu får granskningen konsekvenser.

Samtliga partier i kommunstyrelsen i Göteborg väntas under onsdagen begära att Skolinspektionen snabbstänger Vetenskapsskolan. Det rapporterar DN.

Vetenskapsskolan i Göteborg har fått 275 miljoner kronor från skattebetalarna genom skolpengen sedan starten 2009. 

Nu utreder Skolinspektionen Expressen och Dokus granskning från i somras om att flera i personalen har, eller har haft, kopplingar till terrorsekten IS.

Minst fyra anställda var så kallade återvändare från krigets Syrien, visade granskningen. Ytterligare sju anställda har under de senaste åren kunnat knytas till den våldsbejakande extremistiska miljö som Säkerhetspolisen håller ett vakande öga över.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund, kommenterade Vetenskapsskolans skolchef Sven-Erik Berg uppgifterna. 

”Vi kan ju inte utesluta folk”

I dag har Vetenskapsskolan bytt namn till Safirskolan, även ledningen har bytts ut. Den tidigare ägaren Abdel Nasser El Nadi, som själv klassats av regeringen som en risk mot rikets säkerhet, har sålt skolan vidare till en ägare som nu gör allt för att bryta banden till historien.

Men tre av de fyra återvändarna fanns upptagna på den personallista som ledningen lämnade över till Skolinspektionen så sent som den 17 september.

Två av dem med titeln lärare. 

Den tidigare ägaren Abdel Nasser El Nadi, som själv klassats av regeringen som en risk mot rikets säkerhet, har sålt skolan vidare.

Vid ett besök på skolan i mitten av september frågar Skolinspektionen ut den nya ägaren, skolchefen Sven-Erik Berg och biträdande rektorn Aysenur Dogan om de uppgifter som Expressen och Doku avslöjade tidigare i år.

På en fråga från Skolinspektionen om vilka åtgärder de vidtog då uppgifterna om personernas kopplingar till IS blev kända för dem, säger Aysenur Dogan:

– De som inte är dömda får jobba.

– Vi har haft en gedigen genomgång vid anställningen, vi kan ju inte utesluta folk, säger skolchefen Sven-Erik Berg i samma utfrågning av Skolinspektionen.

Politikernas krav: Stäng skolan

Efter granskningen skrev Sverigedemokraterna i Göteborgs ett initiativärende om att staden ska begära att Skolinspektionen genast stänger skolan. Demokraterna skrev kort därefter ett liknande yrkande, rapporterar DN.

Samtliga partier uppges nu ställa sig bakom kravet, utan att invänta Skolinspektionens beslut. Enligt tidningen väntas saken klubbas igenom på kommunstyrelsemötet på onsdagen.

– Det är oerhört glädjande att samtliga partier i Göteborg, både i media och i kommunstyrelsen, besinnat sig och nu följer Sverigedemokraternas initiativ om att stänga ner verksamheten, säger SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou i en kommentar till DN.

Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare i Göteborg.
Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD

Sven-Erik Berg, Safirskolans rektor, blir upprörd när GP konfronterar honom med politikernas planer.

– Att politiker föregriper en myndighets utövande är ett fundamentalt och fatalt övergrepp på de demokratiska processer vi har i vårt land. Det är ministerstyre, säger han till tidningen.