Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irma och Elma dog i kraschen – mamman vädjar om svar

Systrarna dog i svåra bilolyckan i Göteborg. Inslaget är från i februari.
Mamma Dzenana Usto kämpar med sorgen över sina döttrars tragiska bortgång.Foto: Privat / Privat
Irma och Elma dog i en bilkrasch den 16 februari.Foto: Privat

I februari knackade polisen på Dzenana Ustos dörr med ett ofattbart besked: Hennes två döttrar Irma och Elma hade dött i en våldsam singelolycka.

Beskedet fick Dzenanas liv att gå i kras och sedan dess letar hon svar på alla frågor som uppstått om varför hennes döttrar dog den där natten.

– Det går inte en dag när man inte tänker på sorgen. Man vill att detta ska vara en mardröm, säger hon. 

Efter en familjemiddag somnade Dzenana Usto, 42, i soffan hemma i Göteborg. 

Senare under natten den 16 februari vaknade hon upp när hennes två döttrar Irma, 21, och Elma, 20, skulle lämna hemmet för att köra i väg och hjälpa en kompis. 

Det sista mamma Dzenana sa till dem var att köra försiktigt.

– När jag vaknade nästa gång tittade jag ut ur köksfönstret och skulle se om ”Bettan” var där. Det var så Elma kallade sin bil. Men den var inte där och jag fick panik. Jag ringde dem men ingen svarade, säger hon. 

”Allt rasade”

En stund senare rullade en polisbil fram vid familjens bostad. Poliserna skulle komma att lämna ett ofattbart besked:

Dzenanas båda döttrar hade omkommit i en bilkrasch.

– Allt rasade. Man fick en chock och jag tror att jag har varit i ett chocktillstånd sedan dess. Man tror inte att det har hänt, säger Dzenana.

I bilen som krockade satt, förutom Irma och Elma, en 19-årig kvinna och en 21-årig man. Alla fyra dog i kraschen på E20 vid Olskroksmotet i Göteborg. 

Irma och Elma dog i en bilkrasch den 16 februari.Foto: Privat
Systrarnas minnesplats.Foto: Privat / Privat

För Dzenana är frågorna många. Hon vet exempelvis inte vem mannen som körde hennes dotter Elmas bil är eller vad som ledde fram till dödskraschen. Irmas mobil hittades på en helt annan plats, vilket också väcker frågor hos Dzenana. Hon uppmanar alla som kan tänkas veta något att informera polisen. Något som Aftonbladet tidigare skrivit om.

– Varför fick han köra bilen? Ingen får göra det, bilen var hennes allt. Den här killen hade inte ens körkort, det är också skumt. Man vill ha svar på vad som har hänt. Det är så många frågor vi vill ha svar på, säger hon.

”Varför, varför, varför?”

Tre månader har gått sedan olyckan som skakat familjen Ustos liv i grunden, men känslorna är precis lika starka som dagen Dzenana fick beskedet om sina döttrars tragiska död.

– Det går inte en dag när man inte tänker på sorgen. Man vill att detta ska vara en mardröm. Jag vill veta om det är någon som vet någonting. Jag hoppas verkligen att polisen ska göra allt för att få veta mer om kvällen. Smärtan som jag känner vill inte jag att någon annan ska behöva känna, säger Dzenana. 

Hon hoppas att svaren ska kunna skänka henne ett slags lugn.

– Man inser att detta är något man måste leva med så länge man lever. Man vill bara få svar på frågor på varför, varför, varför? Jag vet inte om det blir lättare för en men man kanske får ett lugn.

”Jag försöker vara stark”

Hon beskriver sina två döttrar som väldigt omtänksamma. Både om varandra och alla i sin omgivning.

– Jag känner att de var de bästa barn man kan ha, de var som tvillingar. De hjälpte varandra och tog hand om sina kompisar. Tjejerna åkte hemifrån och ville hjälpa en vän. Sedan vet vi inte mer, säger Dzenana. 

Dzenana har inget alternativ än att fortsätta fungera, sorgen till trots.

– Jag har tre barn till och jag försöker vara stark för dem. Man försöker uppfostra sina barn att vara goda och snälla, säger hon.

Under den senaste tiden har familjen fått mycket besök av Irma och Elmas vänner.

– När allt detta hände insåg jag hur många vänner som kommer, hur bra vänner de var och hur bra vänner de hade. Jag vill tacka alla deras vänner, de kommer och hjälper oss, säger Dzenana.