Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iris har inte känt lukt och smak – på tre månader

I tre månader har Iris Bengtsson, 66, saknat smak efter att ha insjuknat i coronaviruset.
Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För snart tre månader sedan insjuknade Iris Bengtsson, 66, i covid-19.

Sedan dess har hon varken känt någon smak eller lukt, trots att övriga symtom är borta sedan länge.

– Det är ett handikapp för du känner inte ens vad du luktar själv. Det är tomt, säger Iris.

Den 11 maj blev Iris Bengtsson från Falkenberg förkyld och samma dag tappade hon lukt- och smaksinnet, ett av de många symtom som kopplas samman med covid-19.

– Sedan fick jag även halsont, huvudvärk och magproblem. Det var de symtomen jag hade men samtidigt hade jag ingen feber. Jag var även väldigt trött men efter en vecka var jag fullt frisk förutom en långvarig hosta och att smak- och luktsinnet fortfarande var borta, säger Iris, som tidigare medverkat i P4 Halland. 

Veckorna gick och Iris blev frisk – men smaken och lukten var som bortblåst.

– Jag ringde sjukvården för att bli testad för corona. Jag tänkte att om det var corona så kanske det var mer logiskt att smak- och luktsinnet var borta.

”Det är ett handikapp”

Den 3 juli testades Iris och maken Benny för coronaviruset.

– Då berättade sköterskan att vi haft coronaviruset och även bildat antikroppar. Det var skönt att höra för då vet jag att jag har hoppet kvar att smaken kanske kommer tillbaka. Annars har det känts som att jag kanske mist det för evigt, säger Iris.

Men nu har det gått tre månader och Iris beskriver det som ett handikapp.

– Du känner inte ens vad du luktar själv. Det är tomt. Det spelar ingen roll vad jag luktar på för det är som luft. Man blir orolig att det inte ska komma tillbaka, säger hon.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Extra jobbigt på sommaren

På sommaren känns det också extra jobbigt att inte kunna lukta eller smaka, säger hon.

– Jag har svårt för att göra mat och min man får krydda upp allting för jag har ingen aning. Även fast jag har jobbat i kök i hundra år, som jag brukar säga. Nu på sommaren är det extra jobbigt att inte kunna känna smak eller lukt, säger Iris Bengtsson.

SE MER OM CORONA: