Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irenes hund Dinjo blev giftdödad: "Mardröm"

Irenes hund Dinjo dog efter att ha blivit förgiftad.
Foto: Privat
Hunden Dinjo.
Foto: Privat
Hunden hedras med en bild, ljus och en blomma.
Foto: Privat

Hunddödare och glykolfällor har i omgångar oroat hundägare i Göteborg.

I helgen dog hunden Dinjo, 8, efter glykolförgiftning.

– Det känns som världens mardröm det som hänt, säger matte Irene, 18, i Partille.

Förra året satte hunddödare skräck i Göteborg. En rad hundar dog av glykolförgiftat kött som placerats ut i olika delar av stan. Oron var extra stor i Gunnilse, där flera hundar drabbades.

Och den senaste veckan har två incidenter skett.

Irene, 18, i Partille, märkte i början av förra veckan att jack russeln Dinjo, 8, började må konstigt.

– Helt plötsligt en dag var han väldigt hängig och jag förstod inte riktigt vad det var med honom. Sen började han dricka fruktansvärt mycket, och det har han aldrig gjort. Han började dricka hela skålar med vatten och fick han inte vatten hela tiden bet han på allt han kunde, och försöker komma in i tvättmaskinen eller dricka ur toaletten. Vi förstod att något var fel men tänkte först på diabetes, säger hon.

När det inte blev bättre åkte familjen till veterinären med Dinjo.

– Veterinären sa att det var glykolförgiftning, säger Irene Österlund Johansson.

"Såg utspridda kycklingbitar"

I helgen somnade Dinjo in. Irene är ledsen över att hon inte gjorde kopplingen till glykolförgiftning, men familjen såg inte Dinjo få i sig något kött.

– Vi har inte märkt när han stoppat i sig något men han är en jack russel så han går alltid med huvudet ner i marken och luktar på saker och så, säger Irene.

För några månader sedan såg hon själv misstänkt kött.

– I somras såg vi utspridda kycklingbitar över en hel gräsmatta. Vi försökte ju plocka upp allt och slänga det. Men det räcker med en så liten mängd för att en hund ska gå bort, säger hon.

Hon vill nu varna andra och uppmana hundägare att vara extra uppmärksamma.

– Det känns som världens mardröm det som hän. Jag vill att det ska nå ut till så många som möjligt för jag vill verkligen at folk ska vara uppmärksamma och att de som gjort det åker dit, säger Irene.

Hon har inte polisanmält händelsen.

Kyckling i Sisjön

Däremot gjorde Angel Jiveus i Kungsbacka en polisanmälan i fredags, efter att han varit ute med sin hund och flickvän vid motionsspåret i Sisjön.

– Mitt framför oss stod det en kille och en tjej som satt nerpå huk på marken och när vi kom närmare så vände de sig med ryggen mot. Jag blev lite konfunderad, kände att det var något skumt. De hade någon påse på marken och händerna i lövhögarna. När vi passerade dem såg vi att det två korslagda kycklingklubbsben och bredvid låg det ett paket som de förvarats i, säger Angel Jiveus.

Han berättar att kvinnan och mannen lämnade platsen, och inte svarade när han ropade efter dem. Angel Jiveus gjorde en anmälan till polisen och såg till att ta bort och slänga kycklingen.

Kjell Eriksson, kassör i Västra Kennelklubben, känner inte till några fall den senaste tiden men vet att det förekommer att det placeras ut glykolförgiftat kött.

– Det är klart at vi är medvetna om att det förekommer. Det är ju jättetragiskt varje gång det händer och för den som råkar ut för det här, säger han.

Kjell Eriksson tycker inte att alla hundägare ska oroa sig, men att det är bra att vara extra vaksam om man bor i ett område där man vet att det förekommit. 

– Då får man nog vara väldigt uppmärksam när man rastar sin hund, ha noga uppsikt över vad den nosar på och vad den gör. Om det är ett i ett område som drabbats av det här så tror jag nog att man ska passa sig för att låta sin hund springa lös, säger Kjell Eriksson.

Polisens presstalesman Ulla Brehm känner inte till några ärenden med glykolförgiftade hundar den senaste tiden.

I samband med att glykolförgiftat kött hittades i Gunnilse förra året manade Björ Blixter, polisens presstalesman, allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Öka vaksamheten och ring hellre en gång för mycket än för lite. Om någon till exempel går i terrängavsnitt och verkar bära på något, se efter om det läggs dit något. Känner du igen personen? Står det någon främmande bil där? Den bästa polisen i det här är allmänheten.

Hundar och glykol

Hundar tycker att glykol smakar gott och slickar därför glatt i sig det från exempelvis kylarvätska. Men glykol är mycket giftigt för hundar.

En del hundar visar inga symptom första dygnet eller dygnen, men sedan kan de snabbt bli svårt sjuka. Vid hög dos glykol dör hunden inom några timmar.

Hundens nervsystem drabbas och njurarna förstörs. Även hjärtmuskulaturen kan skadas.