TIGGER I PROTEST. Irene Eriksson, 71, är multisjuk och garantipensionär - men har inte råd med pengar till sin specialkost. Nu tigger hon på Borås torg i protest mot de låga pensionerna och indragna handikappbidragen för merkostnader. "Det är bedrövligt med pensionerna", säger hon. Foto: Per Wissing
TIGGER I PROTEST. Irene Eriksson, 71, är multisjuk och garantipensionär - men har inte råd med pengar till sin specialkost. Nu tigger hon på Borås torg i protest mot de låga pensionerna och indragna handikappbidragen för merkostnader. "Det är bedrövligt med pensionerna", säger hon.  Foto: Per Wissing

Irene tvingas tigga – pensionen räcker inte

Publicerad

 Irene Eriksson, 71, har svårt att få pensionen att räcka till den specialkost och de mediciner som hennes sjukdomar kräver.

Nu tar hon till drastiska metoder - och tigger på Stora torget i Borås.

– Jag har inte råd med ost, frukt och grönsaker. Det är för dyrt, säger fattigpensionären.

Irene Eriksson blev av med handikappbidraget, samtidigt som hon betalar mer skatt än löntagare med samma inkomst. Samtidigt höjdes hyran. Nu har hon inte längre råd med den specialkost och medicinerna som hennes komplexa sjukdomar kräver.

– Jag behöver en extremt fettsnål och laktosfri kost. Men sedan jag blev garantipensionär och blev av med handikappbidraget för merkostnader kan jag inte längre köpa maten jag behöver. PRO:s matkasse för pensionärer är 1500 kronor, men min mat kostar upp till 2500 kronor i månaden, säger Irene Eriksson.

I mars tog hon upp frågan med lokala politiker på ett PRO-möte. Men hon var inte nöjd med svaren hon fick.

– De hade inga svar, inte en enda av dem, säger hon.

Få vågar säga ifrån

Inför valet ger hon sig upp på barrikaderna. På fredagen tog Irene Eriksson det drastiska beslutet att sätta sig på Stora torget i Borås och tigga i protest mot den låga pensionen.

– De flesta pensionärer gnäller hemma vid köksbordet, få vågar ställa sig upp och säga ifrån. Men jag tycker det är så viktigt, både för mig själv och handra i samma situation att försöka med något.

Och hur kändes det att tigga?

– Det var inte så jätteroligt, men det var väldigt trevligt folk. De pratade också om att det tyckte det var bra gjort. Jag fick in några hundra kronor också, säger hon, och berättar om hur hon tvingas leva med den nuvarande pensionen.

– Jag har inte köpt någon ost i år, för den fettsnåla osten jag kan äta kostar 100 kronor kilot. Så jag äter ingen ost. Och jag äter inga grönsaker och ingen frukt. Det är för dyrt. Jag har inte råd med glasögon och kunde inte betala tandläkaren, säger hon.

Betalade under krisen

Innan sjukdomarna begränsade Irene Erikssons vardag jobbade hon som sömmerska i fabrik, som trädgårdsmästare och inom lantbruket. Hon anser att hon har varit med och betalat när Sverige varit i kris, och nu ska Sverige betala när hon har kris.

– Det är så bedrövligt med pensionerna. Svenska pensionärer räddade Sverige på nittiotalet, de tog hundratals miljarder från pensionerna under Göran Persson. Vad har vi fått för det? Om de pengarna gått till pensionerna hade vi inte suttit så illa till som vi garantipensionärer gör i dag. Tänker politikerna göra något åt det?

Om de inte gör det kan boråsarna räkna med att Irene Eriksson fortsätter protestera.

"Det är ju hemskt"

Rune Johansson är ordförande i PRO-distriktet Södra Älvsborg och var nere på Stora torget och träffade Irene Eriksson på fredagen.

– Jag har träffat henne två gånger och pratat om situationen. Det är ju hemskt att det ska behöva vara så. Det ska inte behöva vara så att våra pensionärer ska behöva sitta på gator och torg och tigga föra att ha råd med pengar och mat. Politikerna måste lösa detta, säger han.

PRO har på riksnivå framför allt tagit strid mot den ojämna skatten som drabbat pensionärer efter jobbskatteavdraget.

– Vi fick inte vara med på det tåget och därför har vi kämpat för att vi ska få sänkt skatt, inte för att löntagarna ska få höjd skatt. Annars har pensionärsfrågorna inte varit på dagordningen inför valet, en del lovar lite med brasklappen "om ekonomin tillåter", säger Rune Johansson.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER