Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intrång på skjutbanor skapar problem för försvaret

Försvarsmakten varnar för att intrång på skjutbanor kan vara förenat med livsfara.Foto: EXPRESSEN

Intrången på militära skjutfält under övningar med skarp ammunition ökar i landet.

Men problemet finns också i Västsverige, och nu varnar Försvarsmakten för de livsfarliga riskerna med intrången.

– Det är ett stort problem för försvaret, dels för att någon riskerar sitt eget liv och dels för att det blir kostsamt, säger Anders Edholm, chef för skjutfältsavdelningen vid Skaraborgs regemente till P4 Skaraborg. 

Under förra veckan åtalades en cyklist för att i mars i år olovligt beträtt Sågebackens skjutfält under en skarpladdad militär skjutövning.

I förhör uppgav cyklisten, som är en man i 45-årsåldern, att han inte märkt av att det var någon skjutövning i området, men den efterföljande utredningen visade något helt annat.

Mannen hade nämligen passerat två stängda bommar, flera varningsskyltar och militärfordon på vägen.

Försvarsmakten: ”Riskerar sitt eget liv”

Han är nu misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Antalet intrång på Sveriges militär skjutfält har ökat med mellan 20 och 30 procent de senaste åren, enligt P4 Skaraborg.

Nu varnar Försvarsmakten för att beteendet kan vara livsfarligt.

– Det är ett stort problem för försvaret, dels för att någon riskerar sitt eget liv och dels för att det blir kostsamt och i förläningen inte lika bra övningar som förbereder soldater och förband på det de faktiskt ska kunna, Anders Edholm, chef för skjutfältsavdelningen vid Skaraborgs regemente till P4.