Internationella ligans nya mål – våg av Tesla-stölder

Tesla har länge betraktats som en svår bil att stjäla.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen misstänker att det rör sig om en internationell stöldliga.
Foto: RINGO H.W. CHIU / AP FR170512 AP

En internationell stöldliga härjar i Västsverige – det misstänker polisen. Deras mål: Teslor i miljonklassen.

– Det är mer kvalificerade tjuvar som har teknik för det här ändamålet. De är professionella, det är inte vem som helst som klarar av det, säger Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland. 

Att premiumbilar stjäls hör inte till ovanligheterna, men länge har Tesla-ägare varit relativt förskonade. I USA är det 90 procent mindre sannolikt att en Tesla blir stulen, jämfört med genomsnittsbilen. Det visar en nypublicerad rapport från amerikanska Highway Loss Data Institute (HLDI), som ägs av landets tre största försäkringsbolag på bilmarknaden.

Att bilarna kan spåras via GPS har också lett till att så gott som alla stulna Teslor, enligt statistik som sträcker sig fram till maj förra året, kommit till rätta igen.

Likadant har det sett ut i Sverige. Under den första hälften av 2019 hade bara två bilar av det eftertraktade märket stulits i landet.

Men nu tycks något hänt som gjort det möjligt för tjuvarna att kringgå biltillverkarens säkerhetssystem.

– Från mitten av juni och fram till i dag har det stulits åtta Teslor. Fem av dem har stulits i augusti, säger Åsa Lundin, presskontakt på försäkringsbolagens paraplyorganisation Larmtjänst.

Åsa Lundin, presskontakt på Larmtjänst.
Foto: Larmtjänst

Oro bland Tesla-ägare

Varför stölderna sker just nu är det ingen som riktigt vet, men oron bland många Tesla-ägare är påtaglig. Det berättar Tibor Blomhäll, ansvarig för sajten teslaclubsweden. Och särskilt stor är oron i Västsverige, där samtliga av stölderna i augusti har inträffat.

– Det är flera som hör av sig och undrar vad de ska göra för att förhindra att de drabbas. Men så länge vi inte vet hur stölderna gått till kan vi inte ge något råd, säger Blomhäll. 

Under måndagen gick polisen ut med ett pressmeddelande med information om stölderna. Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland, berättar varför:

– Vi hoppas kunna få in vittnesuppgifter, men vi tror också att det är möjligt att de här stölderna kommer att fortsätta, och vi vill uppmana Tesla-ägare att vara fortsatt vaksamma.

Fem Tesla-stölder i augusti

Halmstad: Natten mellan 4 och 5 augusti stjäls en svart Tesla Model S 100D, årsmodell 2019. Bilen har svart solidlackering, glastaklucka och vit skinnklädsel. 


Ljungby: Natten mellan 5 och 6 augusti 2019, stjäls en svart Tesla Model X Long Range Single Speed, årsmodell 2019. Bilen är bland annat utrustad med 20 tums tvåfärgade Slipstream-fälgar.


Ljungby: Natten mellan den 8 och 9 augusti stjäls en gråmetallic Tesla Model S 75D AWD Single Speed, årsmodell 2018. 


Västra Frölunda: Natten mellan 15 och 16 augusti stjäls en röd metallic Tesla Model S Single Speed AWD, årsmodell 2019. Bilen har svart inredning och mörktonat glastak.


Laholm: Natten mellan 16 och 17 augusti stjäls en pärlemovit Tesla Model S 90D AWD, årsmodell 2016. Bilen har en omfattande utrustningslista, bland annat panoramaglastak, skinnklädsel och 19 tum LM-fälgar.


*Källa: Polisen

Inte heller polisen vet säkert hur stölderna gått till eller vart bilarna har tagit vägen, men det finns teorier.

– Vi tror oss veta att man använder sig av så kallad reläteknik, där man fångar upp bilnyckelns signaler, säger Niklas Rånge.

Att bilnyckeln befinner sig inne i huset är inte skydd nog, förklarar han.

– Man placerar en person nära huset och så skickar man vidare signalerna till någon som står invid bilen. Förmodligen kopierar man signalen och så kan man använda den igen för att låsa upp bilen vid ett senare tillfälle. 

GPS-signalen kopplas sedan ur eller störs ut av en speciell sändare, tror polisen.

Rådet: Lägg nyckeln i en plåtask

GT har talat med en av de drabbade Tesla-ägarna. Han berättar:

– Jag parkerade utanför huset, och när jag gick ut för att slänga sopor vid 23-tiden stod den fortfarande där. Men vid 9-tiden på morgonen var den borta. Det tog någon minut innan det sjönk in.

Han fortsätter:

– Bilen är värd uppemot miljonen, och förhoppningsvis täcks stölden av min försäkring. Vad jag har hört kan man lägga nyckeln i en plåtask eller linda in den i aluminiumfolie för att hindra någon från att fånga upp signalen.

Stölderna utförs av kriminella nätverk, tror polisen.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Polisen utgår från att Tesla-stölderna utförs av seriebrottslingar med kopplingar till kriminella nätverk med internationella förgreningar. Tekniken som tjuvarna använder sig av är inte olaglig att sälja, enligt Niklas Rånge, men kräver ändå en viss expertis.

– Vi tror att det är ett internationellt brottsnätverk som just nu har inriktat sig på att stjäla Teslor. Det är mer kvalificerade tjuvar som har teknik för det här ändamålet. De är professionella, det är inte vem som helst som klarar av det.

Lagstiftningen försvårar

Var bilarna tar vägen efter att de ha förts ut ur landet vet man inte, men Rånge berättar att stulna Teslor har påträffats i Europas forna öststater.

– Dels finns möjligheten att man som privatperson har lagt en beställning till ett kriminellt nätverk. Men de kan även säljas som nya fordon av mindre nogräknade bilhandlare, efter att bilen har försetts med ett nytt chassinummer och nya registreringshandlingar, förklarar han.

Niklas Rånge, analytiker vid polisen.
Foto: Polisen / Polisen

Verksamheten är lukrativ för tjuvarna, samtidigt som polisens uppklaringsprocent är låg. Att det sällan finns varken vittnen eller forensiska bevis försvårar utredningsarbetet. En ny tolkning av lagstiftningen står också i vägen.

– Förr kunde vi addera straffvärden till varandra, om det till exempel stjäls tre Teslor inom tre dagar. Den möjligheten har vi inte längre, vilket innebär att vi inte har möjlighet att använda oss av hemliga tvångsmedel, som att spåra misstänkt telefontrafik i området där stölderna inträffat.

GT söker Tesla för en kommentar.