Åsa Willsund vid polisen. Foto: POLISENÅsa Willsund vid polisen. Foto: POLISEN
Åsa Willsund vid polisen. Foto: POLISEN
Ligan har specialiserat sig på att stjäla delar ur lyxbilar som till exempel BMW i8. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNLigan har specialiserat sig på att stjäla delar ur lyxbilar som till exempel BMW i8. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ligan har specialiserat sig på att stjäla delar ur lyxbilar som till exempel BMW i8. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Internationell BMW-liga härjar – inbrott i 21 bilar

Publicerad

Minst en internationell liga specialiserad på att stjäla delar ur lyxbilar genomför just nu en omfattande stöldturné i Sverige.

I helgen gjorde man inbrott på en bilfirma i Jönköping där delar stals ur 21 BMW-bilar.

– Detta var det nionde stora inbrottet med samma tillvägagångssätt bara senaste månaden i vårt polisdistrikt, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen i region Öst.

Fyra personer ur ligan sitter gripna på olika platser i landet. 

Ligan är synnerligen välorganiserad.

– Man har specialister som arbetar i olika led med olika uppgifter. Det finns en ledning, det finns transportörer, specialister på att slå ut larm, personer med teknisk kunskap att plocka ut delarna med mera, berättar Almir Kudra, chef för brottssamordningen i region Väst.

Det handlar om en eller flera utländska ligor som utför stöldturnéer i många länder.

– Vi samarbetar internationellt. Man har problem med samma typ av brottslighet i många länder. Bland annat Frankrike, Norge och Finland, säger Malin Bentzer.

Tillsatt specialgrupp

Svensk polis har satt ihop en grupp som arbetar med det internationella polisnätverket. Medlemmarna i gruppen är spridda i landet.

Det senaste inbrottet skedde hos en stor bilförsäljare i Jönköping. När personalen kom till jobbet måndag morgon kunde man konstatera att det varit inbrott i ett 21 BMW-bilar.

 

LÄS MER: Stölderna av bildelar bara ökar

 

Ligan hade stulit rattar, airbags, instrumentpaneler och gps-utrustning. 

– Det verkar oerhört planerat och systematiskt genomfört, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst.

Malin Bentzer, som ingår i polisens speciella styrka som arbetar mot lyxbilsligorna, konstaterar:

– Mönstret känns igen. Det verkar vara samma tillvägagångssätt som vid de åtta tidigare inbrotten på bilfirmor i vårt distrikt.

70 bilar länsade

Bara den senaste veckan har bilfirmor i  Nyköping, Norrköping, Linköping och Jönköping utsatts. Totalt har ligan plockat dyrbar utrustning ur 70 bilar.

Polisen lägger stora resurser i jakten på tjuvarna. Fyra personer sitter just nu i förvar som man tror är kopplade till den utländska ligan, uppger Bentzer.

Två sitter i Ängelholm, en i Örebro och en i Linköping.

Stölderna i och av lyxbilar har ökat drastiskt senaste året. Därav den speciella polisgruppen.

Almir Kudra berättar:

– Det finns två kategorier här. Dels de synnerligen välorganiserade ligorna, men sedan finns det också mindre grupperingar som arbetar på ett mindre professionellt sätt.

– Ligorna har kopplingar till östra Europa. De andra är lokala förmågor.

 

 

 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER