Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Internationell BMW-liga härjar – inbrott i 21 bilar

Åsa Willsund vid polisen. Foto: POLISEN
Ligan har specialiserat sig på att stjäla delar ur lyxbilar som till exempel BMW i8. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Minst en internationell liga specialiserad på att stjäla delar ur lyxbilar genomför just nu en omfattande stöldturné i Sverige.

I helgen gjorde man inbrott på en bilfirma i Jönköping där delar stals ur 21 BMW-bilar.

– Detta var det nionde stora inbrottet med samma tillvägagångssätt bara senaste månaden i vårt polisdistrikt, säger Malin Bentzer, operativ analytiker vid polisen i region Öst.

Fyra personer ur ligan sitter gripna på olika platser i landet. 

Ligan är synnerligen välorganiserad.

– Man har specialister som arbetar i olika led med olika uppgifter. Det finns en ledning, det finns transportörer, specialister på att slå ut larm, personer med teknisk kunskap att plocka ut delarna med mera, berättar Almir Kudra, chef för brottssamordningen i region Väst.

Det handlar om en eller flera utländska ligor som utför stöldturnéer i många länder.

– Vi samarbetar internationellt. Man har problem med samma typ av brottslighet i många länder. Bland annat Frankrike, Norge och Finland, säger Malin Bentzer.

Tillsatt specialgrupp

Svensk polis har satt ihop en grupp som arbetar med det internationella polisnätverket. Medlemmarna i gruppen är spridda i landet.

Det senaste inbrottet skedde hos en stor bilförsäljare i Jönköping. När personalen kom till jobbet måndag morgon kunde man konstatera att det varit inbrott i ett 21 BMW-bilar.

 

LÄS MER: Stölderna av bildelar bara ökar

 

Ligan hade stulit rattar, airbags, instrumentpaneler och gps-utrustning. 

– Det verkar oerhört planerat och systematiskt genomfört, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst.

Malin Bentzer, som ingår i polisens speciella styrka som arbetar mot lyxbilsligorna, konstaterar:

– Mönstret känns igen. Det verkar vara samma tillvägagångssätt som vid de åtta tidigare inbrotten på bilfirmor i vårt distrikt.

70 bilar länsade

Bara den senaste veckan har bilfirmor i  Nyköping, Norrköping, Linköping och Jönköping utsatts. Totalt har ligan plockat dyrbar utrustning ur 70 bilar.

Polisen lägger stora resurser i jakten på tjuvarna. Fyra personer sitter just nu i förvar som man tror är kopplade till den utländska ligan, uppger Bentzer.

Två sitter i Ängelholm, en i Örebro och en i Linköping.

Stölderna i och av lyxbilar har ökat drastiskt senaste året. Därav den speciella polisgruppen.

Almir Kudra berättar:

– Det finns två kategorier här. Dels de synnerligen välorganiserade ligorna, men sedan finns det också mindre grupperingar som arbetar på ett mindre professionellt sätt.

– Ligorna har kopplingar till östra Europa. De andra är lokala förmågor.

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!