Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Interna stridigheter inom M i Göteborg

Johnny Magnusson, valberedningens ordförande. Foto: NORA LOREK

Det råder interna stridigheter när Moderaterna i Göteborg på lördagen väljer ny ordförande.

Stark kritik riktas mot valberedningens arbete – och dess ordförande Johnny Magnusson.

– Det är valberedningen som enhet, men ett extra stort ansvar ligger på ordföranden, säger Sarah Ullmark, Mufs distriktsordförande i Göteborg.

Under lördagen håller Moderaterna i Göteborg sitt kretsårsmöte.

Där ska en ny ordförande utses lokalt efter Axel Josefson.

Men en konflikt splittrar partiet i frågan om vem som ska ta över – och valberedningens förslag Peter Hermansson väntas stöta på motstånd, vilket GP tidigare skrivit om. 

När valberedningen första gången samlades i mitten av januari för att ta fram ett förslag till en ny ordförande saknades representanter från Moderata ungdomsförbundet, Muf, och Moderatkvinnorna.

Moderatkvinnornas representant Kristina Tharing kunde inte medverka, och Mufs representant Simon Hultström bjöds inte in.

– Jag blev inte ens kallad till första mötet. Det berodde på en miss från en person, men sen kan jag tycka att det var konstigt att ingen sökte mig när jag inte dök upp på mötet, säger Simon Hultström.

Riktar kritik mot arbetet

Nu riktas kritik mot valberedningens arbete och hur processen kring att ta fram ett förslag tagits fram.

– Det finns kritik att rikta mot arbetet i stort, där de inte arbetat tillräckligt gediget. Det har gått lite för fort och inte varit tillräckligt välgrundat. Det får konsekvensen att valberedningen är oenig i sitt förslag, säger Sarah Ullmark, Mufs distriktsordförande i Göteborg.

Hon fortsätter:

– Sedan hade vi en incident där Mufs representant inte var kallad. Om det var en miss eller inte är svårt att veta. Men det uppfyller inte de förväntningar vi hade, säger hon.

Ni är inte säkra på att det var ett misstag?

– Vi hoppas att det var ett misstag, så kan man säga, säger hon.

Sarah Ullmark, distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet, är kritisk till hur processen gått till. Foto: PRESSBILD

Vad är det i arbetet som inte varit gediget nog?

– Vår uppfattning är att de i princip hade ett färdigt förslag redan efter första mötet. Det var en kamp att ens få till ett andra och tredje möte. Där fick vi knappt nåt gehör alls, knappt en diskussion, säger Sarah Ullmark.

Stort ansvar på ordföranden

Enligt Sarah Ullmark ligger ansvaret både hos valberedningen i stort samt specifikt hos ordföranden Johnny Magnusson.

– Det är valberedningen som enhet, men ett extra stort ansvar ligger på ordföranden. Denne är ytterst ansvarig att samla arbetet och komma med förslag som kan skapa en enighet och förtroende i partiet, säger hon.

I den reservation som Mufs och Kvinnomoderaternas representanter skrivit lyfts bland annat fram ingen av de två kandidaterna intervjuats innan förslaget togs fram.

”Vi tycker valberedningsarbetet bör börja med detta utan att omedelbart landa in i färdiga namnförslag”, skriver de.

– Har man flera personer som är intresserade av en position bör de få berätta sin idé och vision för partiet. Det är nu vi lägger grunden för valarbetet 2022, då krävs ett gediget arbete, säger Sarah Ullmark.

I reservationen framkommer också anklagelser om vänskapskorruption, då ”valberedningen överväger att föreslå släktingar eller vänner till ledamöterna i beredningen”.

Simon Hultström och Kristina Tharing reserverade sig både mot valberedningens förslag till ordförande samt till förslaget till sammankallande i nomineringskommittén.

Som ordförande föreslog de i stället David Josefsson.

Ordföranden: ”Det här är trams”

Johnny Magnusson, valberedningens ordförande, ställer sig frågande till den hårda kritiken.

– Allvarligt talat, jag tycker det här är trams, säger han till GP. 

Till tidningen säger han att Simon Hultström av misstag inte bjöds in till det första mötet. Han tillägger samtidigt att det inte var nödvändigt att intervjua de två kandidaterna.

Axel Josefsons ersättare ska utses. Foto: NORA LOREK

– Jag har haft bägge herrarna anställda i ett par år. Jag vet mycket väl vad de har för goda sidor och mindre goda sidor utan att behöva intervjua dem. Övriga i valberedningen känner dem också ganska väl. Det förefaller som en fullständigt meningslös överloppsgärning, säger han till GP.

På lördagens årsmöte kommer 163 ombud avgöra vem som blir partiets nya ordförande i Göteborg.

– Det är jättesvårt att säga hur det kommer gå. Det är en stor grupp människor som ska säga sitt, säger Sarah Ullmark, distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet.

GT söker Johnny Magnusson.