Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker hävdade att polisen är korrupt – avgår

Mattias Ternehäll, SD, får intern kritik efter Facebookinlägg. Nu avgår han, enligt Ttela.Foto: Pressbild / SD Lilla Edet
Ternehäll är vice ordförande i kommunfullmäktige i Lilla Edet. Foto: Kartbild

Mattias Ternehäll (SD), andre vice ordförande i Lilla Edets kommunfullmäktige, hävdade i en lokal Facebookgrupp att polisen är korrupt och ägnar sig åt politisk förföljelse.

”Jag skäms över vår svenska korrupta poliskår”, skrev Ternehäll bland annat. 

Inlägget fick kritik från distriktsordföranden i SD – och under onsdagskvällen står det klart att Ternehäll avgår.

– Jag är inte intresserad av att fortsätta mitt engagemang under de här förutsättningarna, säger han i en video på Facebook.

Det var lokaltidningen Ttela som först rapporterade om inläggen från vice ordföranden i Lilla Edets kommunfullmäktige. 

Sverigedemokraten Mattias Ternehäll har i en Facebookgrupp hävdat att polisen i Sverige är korrupt – och att de vägrar ”åtala” och utreda vissa typer av brott. Enligt Ttela skriver Ternehäll följande: 

Hur många edetbor har egentligen förtroende för polisen och rättsväsendet? Polisen är nu mer en organisation som ägnar sig åt politisk förföljelse och vägrar åtala och utreda vissa typer av brott. hundratals människor som uttalat sig negativt om invandrare har åtalats och dömts. Samtidigt vägrar Polisen utreda brott där enskilda människor och deras familj dödshotas. Att polisen godtyckligt väljer ut vilka lagar som gäller för vilka människor är nu pinsamt uppenbart. Jag skäms över vår svenska korrupta poliskår.

”Inte bästa ordvalen” 

När Ttela konfronterar politikern, svarar han först att han står fast vid sina kommentarer. 

– Det är väl uppenbart, man får inte ha åsikter. Se bara hur många som åtalats för att ha skrivit kommentarer om muslimer eller invandrare, jämfört med hur många som ringt upp och dödshotat de som skrivit kommentarerna, säger Ternehäll till tidningen. 

Men senare tas inlägget bort. Då säger han i stället så här till tidningen: 

– Det var inte de bästa ordvalen men de uttrycktes i viss affekt som jag känt under en längre tid och jag raderade inlägget efter två timmar. 

Något som även Sveriges Radio P4 rapporterar. Inlägget låg kvar i två timmar, enligt Ternehäll. 

”Bristande omdöme”

I anslutning till Ternehälls inlägg hade han delat ett meddelande från sociala medier-journalisten Joakim Lamotte. Där skriver Lamotte att hot som publicerats mot denne, och dennes dotter, har lagts ner. 

Men från Sverigedemokraternas distriktsordförande, för Västra Götaland Västra, riktades kritik mot Mattias Ternehäll. 

Det är ordföranden Zandra Pettersson som skriver så här, i ett mejl till Ttela: ”Jag är givetvis kritisk till dessa inlägg. De rimmar varken med partiets politik eller vårt sätt att kommunicera. Jag kommer att ta kontakt med både ordföranden och gruppledaren och påminna dem om vilka riktlinjer som gäller för de som företräder vårt parti. Kort sagt kan det konstateras att de båda visat på ett bristande omdöme kopplat till detta ärende”. 

Mattias Ternehäll ska tidigare ha fått kritik för sina ordval på sociala medier, då han jämfört insatta badbussar för simokunniga nyanlända med apartheid. 

Framför ny kritik

När GT på onsdagsförmiddagen når Mattias Ternehäll, säger han att han förstår kritiken, men står fast vid sin åsikt i sakfrågan. 

– Jag förstår kritiken och som jag sagt tidigare så skrevs det i affekt och ordvalen var inte helt korrekt. Det var allt för generaliserande, säger han och tillägger: 

– Men jag vill fortfarande framföra kritik mot polisens agerande. Att de lägger ner utredningarna mot Lamotte trots att han gett dem ID och mycket information. Jag har själv pratat med poliser som beklagar sig för att att cykelstölder kräver 50 sidors administration. För mig är det obegripligt att cykelstölder har större värde än bombhot, samtidigt som polisen säger att de utreder alla brott. 

Ternehäll menar att politiker som drabbats av hot på nätet hade fått hjälp direkt. 

– Vissa får hjälp medan andra inte får hjälp. Hade jag som politiker fått de här hoten så hade de tagit det på fullt allvar. Men det känns som att det bara för att det är vissa personer, så ska de behöva ta de här sakerna (hoten, reds anm). 

Vilka typer av personer är det, menar du? 

– Han (Lamotte, reds. anm) är en profilerad person som granskar stigmatiserade frågor som andra journalister inte velat göra. Nu har det blivit bättre på senare år, bland annat er tidning och SVT. 

Ternehäll förklarar att han anser att Lamottes ”granskningar av konsekvenserna av invandringen” påverkat polisens agerande. 

– Jag tycker inte att alla är lika inför lagen när det är så här. 

Lämnar sitt uppdrag

Under onsdagskvällen står det klart att Ternehäll lämnar sitt uppdrag. Det efter att Sverigedemokraternas medlemsutskott initierat ett medlemsärende mot honom.

”Härmed lämnar jag Sverigedemokraterna i Lilla Edet. Ni kommer alltid att ha mitt stöd!”, skriver Ternehäll själv på Facebook i anslutning till en video han laddat upp.

– Jag är inte intresserad av att fortsätta mitt engagemang under de här förutsättningarna, säger han i videon.

Anledningen till medlemsutskottet nu agerar – att Ternehäll avgår som vice ordförande i fullmäktige – är enligt honom själv dels dagens uttalande men också tidigare uttalanden som han beskriver som ”plumpa” men som ”rätt i sak”.

Vad polisen anser om uttalandet är okänt. Polischefen i Fyrbodal, Lars Eckerdal, säger i en kommentar till P4 Väst:

– Jag vill inte kommentera Ternehälls enskilda uttalande. Det är upp till var och en att uttrycka vad man vill. Men polisen utreder alla brott oavsett vad det är utifrån brottets allvarlighetsgrad och tillgängliga resurserna. 

Innan samtalet med GT avslutades på onsdagsförmiddagen sa Ternehäll: 

– Jag tycker det är tragiskt att man som journalist inte får backning av samhället och polisen och behöver stå ut med den här typen av hot. Men mitt parti är inte så förtjusta i att kritisera polisen och framför allt ordvalen håller jag med om inte var bra. 

GT har åter sökt Ternehäll efter uppgifterna om hans avgång. Han hänvisar till Facebook-videon.