Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte patientsäkert” att låta undersköterskor vaccinera

För att klara av att genomföra den stora andel vaccinationer mot covid-19 som kommer att ske, så kommer flera regioner låta även undersköterskor injicera vaccin.
Margot Kamruddin är ordförande för Vårdförbundet Halland.
Foto: Privat
I flera regioner kan det bli aktuellt att låta undersköterskor vaccinera, trots att det egentligen bara är sjuksköterskor och läkare som har befogenhet att göra det.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Flera regioner kommer låta undersköterskor vaccinera mot covid-19, i brist på sjuksköterskor. 

Margot Kamruddin, ordförande i Vårdförbundet Halland, hoppas så inte blir fallet i Halland, rapporterar Hallandsposten.

Eftersom coronavaccinet injiceras i en muskel är det bara sjuksköterskor och läkare som har befogenhet att hålla i sprutan.

Trots det finns det möjlighet att delegera arbetet till annan personal, som bedöms kunna göra det – något som flera regioner kommer göra, enligt en kartläggning gjord av Ekot.

I Västra Götaland är det till exempel upp till varje enskild verksamhetschef att bestämma förfarandet.

”Handlar inte bara om att kunna sticka”

Till Hallandsposten säger Hallandsregionens kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel, att det enbart är sjuksköterskor som vaccinerar i dag, men att ”det inte har tagits beslut om att inte nyttja undersköterskor för vaccination om det skulle behövas framöver”.

– Det är möjligt att allmänheten är nöjd så länge man får sitt vaccin, men det handlar inte bara om att kunna sticka, säger Vårdförbundet Hallands ordförande Margot Kamruddin till tidningen, och menar att injiceringen samtidigt kräver en medicinsk bedömning av patienten, hantering av eventuella biverkningar och så vidare.

– Skulle det bli aktuellt att använda undersköterskor så kommer vi att hänvisa till Socialstyrelsens grundkrav. Det är inte patientsäkert att delegera vaccination, säger hon till Hallandsposten.

SE MER: ”Finns jättestort intresse bland pensionerad personal”

SKR-chefen: Så många kommer behövas.