Intagna på häktet i Göteborg får gratis snus och cigaretter

Malin Sparrström, chef för häktet i Göteborg.
Foto: Kriminalvården
Bostadsrum på häktet i Göteborg. Här är det rökning förbjuden.
Foto: Kriminalvården
Rastgård på häktet i Göteborg. Här är det tillåtet att röka.
Foto: Kriminalvården
De intagna får nu gratis cigaretter. Obs, genrebild.
Foto: MARTINA HUBER
De intagna får nu gratis snus. Obs, genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Sedan en vecka får de intagna på häktet i Göteborg gratis snus och cigaretter.

Personal på häktet handlar tobaksvaror som sedan delas ut till de runt 330 brottsmisstänkta.

Men det handlar inte om någon frivillig charmoffensiv.

Kriminalvården ser sig tvingade till detta sedan man upptäckt att entreprenören som har hand om häktets kioskverksamhet saknar tillstånd att sälja tobak.

Det var när en ny upphandling skulle ske som det kom fram att den som bedriver kiosken på häktet sedan ett antal år saknade tillstånd att sälja tobak. 

Tidsfristen för upphandlingen som gäller ”kiosk till anstalterna Högsbo, Sagsjön, Skogome och häktet i Göteborg” gick ut 25 november.

I samband med att man synade upphandlingsbuden upptäcktes att den som nu bedrev kioskverksamheten inte hade tillstånd att sälja tobak. 

Samråd med ledningen

Därmed hamnade ansvariga på häktet i ett dilemma. Att tillåta en försäljning som man visste var illegal var inget bra alternativ.

Ansvarige chefen Malin Sparrström kom i stället fram till att hennes personal fick en ny arbetsuppgift i form av tobaksbud. Detta efter samråd med ledningen på huvudkontoret. 

Man frågar de intagna vad de vill ha för tobaksvaror, beger sig sedan ut på stan och handlar för att slutligen distribuera varorna till de intagna.

Dessa betalar inte för tobaken.

De anställda på häktet har handlat tobak för 20 000 till 30 000 kronor om dagen, uppger en av GT:s källor. Det skulle betyda att de runt 330 intagna i genomsnitt får tobaksvaror till ett värde av 60 till 90 kronor per dag.

– Nästan alla beställer tobaksvaror. De som inte nyttjar den själv säljer den vidare till andra intagna, uppger en av GT:s källor.

”Kortsiktig lösning”

Vi har sökt Malin Sparrström, chef för häktet i Göteborg. Via Kriminalvårdens presstjänst har hon skickat ett mejl.

”Beslutet att dela ut tobak togs sedan vi fått reda på att kioskentreprenören saknade tillstånd att sälja tobak. Beslutet togs tillsammans med Kriminalvårdens huvudkontor.

Enligt en tidigare rättslig prövning är vi inom Kriminalvården skyldiga att tillhandahålla tobak till vuxna klienter som använder det.

Normalt sett får våra klienter köpa tobak i kiosken men då vi själva inte kan agera butik har vi kommit fram till den här tillfälliga lösningen. Lösningen med att dela ut tobak är kortsiktig och pågår tills vi har en annan hållbar lösning. Så snart vi ordnat med ny ordning kommer våra klienter åter betala för sin tobak.”

Sparrström uppger vidare att de intagna tillåts röka utomhus, men att Kriminalvården har lagt in förslag om rökförbud till regeringen.

Har kvar kiosken ännu

Det är Kriminalvårdens inköpsenhet som genomför alla upphandlingar. Man köper in varor, tjänster och entreprenader till ett värde av 2,5 miljarder skattekronor, uppger man på hemsidan.

Om entreprenören som tidigare sålt tobak på häktet utan tillstånd vinner den nya upphandlingen är oklart. Men än så länge är denne med i matchen. Malin Sparrström skriver så här: ”Samma kioskägare har haft kiosk på häktet under flera år och får fortsätta sälja kioskvaror bortsett från tobaken. En ny upphandling av kioskverksamhet pågår.”