Tvättspriten förvarades i ett låst personalutrymme, ändå kunde flickorna komma över den och supa sig fulla.Tvättspriten förvarades i ett låst personalutrymme, ändå kunde flickorna komma över den och supa sig fulla.
Tvättspriten förvarades i ett låst personalutrymme, ändå kunde flickorna komma över den och supa sig fulla.
Mamman till en 18-årig flicka anmäler Brättegården till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen. Foto: Sanna WikströmMamman till en 18-årig flicka anmäler Brättegården till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen. Foto: Sanna Wikström
Mamman till en 18-årig flicka anmäler Brättegården till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen. Foto: Sanna Wikström

Intagna flickor drack sig fulla på handsprit

Publicerad

En mamma har anmält Brättegården i Vänersborg till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Orsaken är att hennes 18-åriga dotter, som är under LVU-vård, kunde dricka sig full på handsprit på nyårsafton.

– Det är slappt på det stället, tycker mamman.

Mamman och dottern bor i Halmstad men under de senaste sex månaderna har dottern vistats på SiS-hemmet Brättegården i Vänersborg. Tidigare har hon varit på SiS-hemmet Rebecka i Stockholm. Hon har de två senaste åren haft drogproblem och är placerad på Brättegården enligt lagen om vård av unga (LVU).

Det som mamman nu reagerat på är en händelse på nyårsafton när fem tjejer på en avdelning på hemmet kunde dricka sig berusade på handsprit. På ett låst boende där flickorna är under LVU.

– På något sätt fick ju tjejerna tag i det, säger hon. De hällde i sig det rejält så ambulansen fick komma. Syftet var ju att bli fulla på nyårsafton.

Stora skillnader

Mamman ser stora skillnader på Brättegården och Rebecka även om båda ställena är låsta.

– De ska ju inte lämnas, säger hon. Men det är en mycket större frihet på Brättegården, de får ha mobil på dagarna, jag tycker det är väldigt lustigt när man har sån missbruksproblematik som min dotter har. Hon skyndar ju på och gör så bra ifrån sig så att hon ska komma därifrån. Det är verkligen inte så att hon vill sluta och de ser inte igenom det, även om jag har försökt tala om det många gånger. Det är slappt på det stället.

Efter mycket problem med dotterns vård på Brättegården var detta droppen som fick bägaren att rinna över.

– Att kunna få tag på handsprit, att den inte är inlåst, dundrar hon. Det var därför jag ville höra av mig. Min dotter hade druckit sammanlagt en hel mugg 85-procentig tvättsprit. Det är ju jättefarligt, hon hade änglavakt.

Flickan själv reagerade på hur lätt de hade kommit över handspriten, som de för att kunna dricka den hade blandat den med juice.

Inlåsta i personalutrymme

Flaskorna det handlade om fanns egentligen inlåsta i personalens utrymmen.

Eleonor Johansson är institutionschef på SiS Brättegården i Vänersborg:

– På något sätt måste de ha kommit över dem eller möjligtvis utanför, de finns ju också ute i samhället på vårdcentraler eller något, säger Eleonor Johansson. Flickorna är ju omhändertagna enligt LVU (lagen om vård av unga) i ordnade former.

Har detta hänt förut?

– Nej, det har det inte. Vi hade en period när vi hade mycket infektioner och influensor och då brukar vi använda handsprit. Men inte så att det har hänt tidigare.

Enligt uppgift kallades en ambulans till platsen.

– Men det hade inget med detta att göra, säger Eleonor Johansson. Det handlade om en av flickornas specifika situation och mående. Ambulanspersonalen hjälpte dock personalen med att medicinskt bedöma de övrigas tillstånd också. Vi tog också alkotester på dem och de visade positivt. Proven låg runt 0,5 promille.

Ingen av flickorna blev skadade av händelsen, som pågick under några timmar.

Hur ser du på detta som har hänt?

– Vi ser det som ett misslyckande, säger Eleonor Johansson. Vi har gjort en rapportering till vårt verksamhetskontor som avgör huruvida det blir en lex Sarah-anmälan. Det här får vi ta lärdom av och se till så att vi har ordentliga rutiner kring vår handsprit.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER