Upploppet vid Plusgymnasiet i Göteborg efter Instagram-skandalen. Foto: Lennart Rehnman
Upploppet vid Plusgymnasiet i Göteborg efter Instagram-skandalen. Foto: Lennart Rehnman

Instagramdömd flicka skriver öppet brev i GT

Publicerad

GÖTEBORG. Den 15-åriga flickan som dömdes till ungdomsvård och skadestånd i Instagramrättegången har skrivit ett öppet brev till flera medieredaktioner.

I det ber hon om ursäkt.

– Det som gör mest ont i hjärtat är att jag har fått min ensamstående mor att lida på grund av mitt misstag, skriver 15-åringen i sitt mejl till GT.

Det var i onsdags som de båda flickorna som låg bakom de grova sexuella kränkningarna på Instagram fick sin dom.

En 16-årig flicka dömdes till ungdomstjänst och 15-åringen till ungdomsvård. Tillsammans med sina mammor ska de betala drygt 570 000 i skadestånd till 38 kärnkta ungdomar.

 

Här är brevet den 15-åriga Hisingsflickan skrivit till GT. Innehållet har godkänts av hennes mamma:

Hej!

Jag 15-åringen, som har dömts skyldig i Instagrammålet har sett och hört allas känslor och åsikter, nu vill jag dela med mig mina till allmänheten och framför allt de drabbade. Målsägarna har full rätt att vara upprörda men jag vill verkligen få fram att vi inte har skrivit något själva om dem.

Det var inte våran avsikt att kränka någon.

Jag erkänner att jag har gjort ett stort misstag som många har lidit av och ber så mycket om ursäkt för det som har hänt.

Många faktorer har påverkat mig på ett negativt sätt på den tiden kontot var aktuellt. Jag ångrar mig och om jag kunde gå tillbaka skulle jag göra det ogjort.

Det som gör mest ont i hjärtat är att jag har fått min ensamstående mor att lida på grund av mitt misstag, att jag har varit delaktig betyder inte att jag är ouppfostrad, min mamma har alltid gjort bra ifrån sig men under den tiden hade jag inte alls kontakt med mamma och jag är helt säker på att hon skulle avråda mig från detta om hon befann sig i min närvaro.

Jag tycker att domen är enormt hård, det känns som att vi har använts som ett exempel till att sätta skräck i ungdomar som vill begå ett liknande brott.

Jag kan inte förstå att mitt liv är över redan som 15-åring fast jag inte har orsakat någon fysiskt skada. Vi skall självklart straffas för det vi har gjort, men ingen tar hänsyn till vår ålder eller våra ekonomiska förhållanden.

Jag hade blivit mer nöjd om jag fick sluten ungdomsvård i flera år för då hade bara jag fått tagit del av konsekvenserna och inte hela min familj, framförallt min mamma.

Vi skall överklaga domen till hovrätten och vi hoppas att skadestånden justeras ned och då kommer jag att behöva hjälp från alla som känner medlidande, oavsett om det handlar om en krona för att rädda min framtid och jag lovar att jag aldrig kommer att glömma bort dessa personer.

Jag hoppas att alla ungdomar har lärt sig från vårt misstag.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER