Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inspelning avslöjar rasism – HGF-styrelse stängs av

Sex förtroendevalda kvinnor larmade tidigare i år om sexism och rasism inom Hyresgästföreningen i Västsverige.
Agneta Fast satt tidigare i styrelsen för Hyresgästföreningen i Södra Bohuslän. Hon berättar om hur hon försökte arbeta mot jargongen, men i stället blev tystad.
Foto: Privat
Foto: HELENA LANDSTEDT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga styrelseledamöter i Hyresgästföreningen för Södra Bohuslän har stängts av från alla sina förtroendeuppdrag.

Anledningen är en ljudinspelning från ett styrelsemöte, där flera ledamöter hörs uttrycka rasistiska kommentarer. 

Bland annat försvaras rätten att använda n-ordet vid flera tillfällen.

”Vi måste väl för fan få använda ord som inte alla gånger är så passande”, säger en av mötesdeltagarna.

GT har tidigare granskat Hyresgästföreningen i Västra Sverige och kunnat rapportera om en utbredd sexistisk och rasistisk kultur inom organisationen. 

Flera har vittnat om hur de, när de påtalat problemen, blivit nedtystade.

Den bilden tillbakavisades dock av HGF:s ledning som menade att beskrivningen av organisationen var felaktig.

Men i en läckt ljudfil, vars utdrag vi har tagit del av, framgår det hur företrädare för en av de västsvenska föreningarna – Hyresgästföreningen Södra Bohuslän – uttrycker sig grovt rasistiskt i ett möte 2019. Flera gånger yttras n-ordet, och flera försvarar sin rätt att få uttala det.

”Ärligt talat jag är gammal, jag är mossig och jag är ta mig fan allt som går att va, men vi måste väl för fan få använda ord som inte alla gånger är så passande. Tyvärr, jag säger fortfarande negerbollar”, säger en av mötesdeltagarna. 

”Ett ord som är förbjudet?”

En av de dåvarande styrelseledamöterna, Agneta Fast, riktar tydlig kritik mot rasistiska kommentarer som förekommit vid tidigare tillfällen i föreningen – och möts av uppenbart motstånd av de andra mötesmedlemmarna.

”Jag känner massor av negrer, mörka människor eller vad det är. Jag har till och med vänner som är mörka människor. Men för mig är det inget skällsord”, fortsätter mötesdeltagaren i inspelningen.

Kvinnan som gång på gång använde n-ordet under mötet satt, vid tillfället, inte i styrelsen för Södra Bohuslän, utan var där i egenskap av tidigare ordförande och ”mentor”. Hon säger:

– Det är nog möjligt att jag sagt så. Menar du att det är ett ord som är förbjudet?

Många skulle ju absolut hävda att det är ett väldigt opassande ord. Och det säger du ju själv, i inspelningen.

– Javisst, det påstår du va, och jag förnekar det inte. Det sitter jag och säger under ett möte, men har jag varit ute bland våra förtroendevalda? Har jag varit ute bland våra medlemmar och pratat om det här? Har jag varit ute och förordat det här? Nej. Nej.

Tidigare ledamoten: ”De mobbade mig, helt enkelt”

Bakgrunden till mötet är en lång historia. Agneta Fast, som satt i styrelsen för Södra Bohuslän vid tillfället, berättar om ett sexistiskt skämt i högtalarna på stora regionkonferensen, ett rasistiskt skämt på en julmiddag, och en generell jargong som hon ständigt ifrågasatte men inte fick gehör för.

I stället vittnar hon om hur hon blivit utfryst och nedtystad.

– Jag var ganska ensam i detta, jag försökte få kontakt och få hjälp från regionstyrelsen och policygruppen, men det var inte så lätt. Sen var det ju så att de ville inte i Södra Bohuslän att man skulle prata och berätta saker, utan det skulle vara tyst. De ville tysta mig och mina åsikter, säger hon.

Enligt Agneta Fast fanns det inför mötet en tydlig intention att reda ut tidigare händelser – i stället upplevde hon sig hårt kritiserad.

– Jag tyckte det var bedrövligt, det var jättejobbigt att sitta där och lyssna på allt men jag försökte ju att ta det kallt och höra vad de hade att säga. Men min kropp var inte lugn.

Agneta Fast kände till slut att bägaren rann över, och är inte längre medlem i Hyresgästföreningen.

Alexander Hutter är ordförande för styrelsen Hyresgästföreningen Södra Bohuslän, men är nu avstängd tillsammans med de andra ledamöterna, under utredningen.

Stängs av med omedelbar verkan

I ett Facebookinlägg från Hyresgästföreningen i Västra Sverige tar man avstånd från det som framkommer i ljudinspelningen.

Hyresgästföreningens värdegrund är väldigt tydlig med att vi står för alla människors lika värde. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet, diskriminering eller kränkande behandling i vår organisation”, går att läsa i inlägget.

Det framgår av inlägget att regionstyrelsens arbetsutskott tagit del av ljudinspelningen, och att man funnit ”grova rasistiska och sexistiska kommentarer från flera personer”.

Arbetsutskottet har därför beslutat att omedelbart stänga av samtliga styrelseledamöter i föreningen från alla förtroendeuppdrag, ”tills vidare väntan på utredningens resultat”.

Vi har varit i kontakt med Alexander Hutter, ordförande för Hyresgästföreningen i Södra Bohuslän men numera alltså avstängd. I inspelningen säger han att om föreningens värdegrund ska efterlevas så ”gäller det fan att passa sin tunga. Då är vi torsk allihopa”.

Han hänvisar först frågan vidare till Ronny Bengtsson, tillförordnad ordförande i regionstyrelsen Västra Sverige, men återkommer sedan och begär att få inspelningen skickad till sig ”innan han eventuellt uttalar sig”. När han erbjuds att få den mejlad till sig svarar han, via sms: 

”God natt”.

Ordförandens avgångsvederlag: 2 450 medlemmars årsavgift

GT:s granskning visade att ingen av de nio regioncheferna på Hyresgästföreningen bor i hyresrätter, och att en stor del av medlemmarnas pengar går till chefernas miljonlöner och pensionsavtal.