Inspektör skeptisk till kritik

Publicerad

UDDEVALLA. Familjerna på Lejdebergen säger att de inte kan sova när bullret är som värst.

- Ja, de säger det ja, säger miljöskyddsinspektör Peter Jonasson med viss skepsis.

De två vindkraftverken - av totalt fem uppförda i Uddevalla kommun - har dragit i gång en rejäl process.

Vindenergi i Väst AB har gjort egna hemliga mätningar, kommunen har fått in överklaganden, länsstyrelsen ska se över hela skeendet och ordkriget mellan parterna fortsätter.

- Nej, det är inget krig. Vi pratar med de tre som har överklagat och tycker inte helt lika. Men vi kommer lösa detta till slut, säger Lars Haglund, vd på Vindenergi i väst.

- Mätningarna är väldigt komplicerade. Kommunerna har ju inte stipulerat exakt hur vi ska genomföra dem vilket är ett problem, säger Lars Haglund.

Svårt att tolka siffrorna

Uddevalla kommun hänvisar till naturvårdsverkets bullerrekommendation, men inser samtidigt orsaken till problemet.

- Det gäller att tolka alla de här siffrorna rätt, säger miljöskyddsinspektör Peter Jonasson. Undersökningar visar att 20 procent av befolkningen störs mycket av ljud kring 40 decibelgränsen och det vet ju även naturvårds-verket.

Men är det då rimligt att låta folk drabbas av ljud- nivåer på strax under 40 decibel?

- Ja, det är ju många som ställer sig den frågan. Men nu har vi de rekommendationer vi har, säger Peter Jonasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER