Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta insiderkuppen: Snus för 3,7 miljoner stals

Swedish Match fabrik i Göteborg. Foto: ANDERS YLANDER
Över hundratusen snusdosor värda 3,7 miljoner kronor stals under ett halvårs tid. Foto: Polisens förundersökning.

En anställd på Swedish Match snusfabrik i Göteborg åtalas för en välorganiserad insiderkupp mot det egna bolaget.

Över hundratusen snusdosor värda 3,7 miljoner kronor stals under ett halvårs tid. 

Snuset ska ha sålts vidare för 20-30 kronor dosan, enligt åklagaren, som nu åtalar den anställde och en kompanjon för grov stöld.

Totalt rör det sig om 14 påstådda stölder av pallar med lössnus av märket General och Grov som lämnat snusfabrikens område under ett halvårs tid, från juli 2017 till januari i år.

Enligt polisens utredning rör det sig om stora värden: 3,7 miljoner kronor som lastats om av en anställd på en undanskymd plats nere i fabrikens källare – för att sedan köras ut genom portarna med den anställdes hjälp. 

Vid åtta av stölderna pekas en kompanjon ut som delaktig. Han anklagas, mot sitt nekande, för att ha hämtat snuset med lastbil och för att sedan ha sålt partiet vidare. 

– Jag ser det som ett sammanhängande brott som består av många delhändelser, säger åklagaren James von Reis.

I frysen hemma hos en av männen hittades mängder av snus. Foto: Polisens förundersökning

Stölderna uppdagades då Swedish Match upptäckte att flera pallar med snus saknades i deras system – och fram till avslöjandet tidigare i år framstår det som en lukrativ verksamhet för de nu åtalade männen. Hemma hos den anställde hittade polisen närmare en halv miljon kronor i kontanter.

Stölderna skedde från Swedish Match. Foto: ANDERS YLANDER

Enligt åtalet ska de båda åtalade ha delat på förtjänsten. Den medåtalade kompanjonen, som haft ett kommunalt jobb i Göteborg, ska ha sålt vidare snusdosor för mellan 20 och 30 kronor dosan. 

Hälften av dessa pengar ska ha gått vidare till den anställde. 

Delade 50-50

Även hos kompanjonen har stora summor tagits i beslag. Det rör sig om pengar insatt på bankkonton som misstänks komma från den illegala snusförsäljningen. 

Enligt åklagaren har kompanjonen försökt "tvätta" 2,1 miljoner kronor genom att göra sedelutbyten med Riksbanken. Själv säger kompanjonen att det är pengar som bland annat kommit från försäljning på auktionssajten Blocket. 

 

LÄS MER: Insiderkupp på Swedish Match i Göteborg - miljonstöld 

 

– För mig är det kontanter som gäller. Spikpistoler köpte jag, sålde två på Blocket, fick kontanter. Jag sålde saker från huset, bokhyllor med mera: 120 000 kronor in. Det plockar på pengar, säger kompanjonen om pengarna polisen funnit.

Mannen säger också att han har ett stort pokerintresse.

Ut genom portarna kördes det stulna snuset, enligt åklagaren. Foto: Polisens förundersökning

Greps på arbetsplatsen

Det var i februari som GT kunde avslöja att en anställd vid snusfabriken tagits ur tjänst och satt anhållen misstänkt för inblandning i en stor stöldhärva. 

Redan då stod det klart att stora summor pengar tagits i beslag.

– Jag kan bekräfta att polisen under onsdagen grep en person på sin arbetsplats. Bakgrunden är en misstanke om stöld och Swedish Match har bistått polismyndigheten i deras utredning på det sätt vi kan, sa fabrikschefen på Swedish match i Göteborg, Mattias Gustavsson, då.

Då rörde misstanken sex separata stölder. Men under utredningens gång har man kunnat belägga fler stölder. Bland annat har polis och åklagare gått igenom övervakningskameror och funnit lastpallar hemma hos den medåtalade kompanjonen.

Stora summor togs i beslag hemma hos den anställde. Foto: Polisens förundersökning

Den anställde medarbetaren erkänner brott medan kompanjonen förnekar allt. 

Swedish match har inte velat kommentera frågan vidare. Inte heller den åtalades ställning i bolaget.

"Vi kommenterar inte enskilda medarbetare, befintliga eller tidigare anställda", skriver bolagets presschef Johan Wredberg i ett sms.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!