Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Insatsen Calma ska få ner våldet i Göteborg

Lars Klevensparr är upprörd över antalet skottlossningar och det ökande våldet i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden

Sedan midsommar har Göteborg skakats av ett femtontal skottlossningar - en av dem slutade med ett dödsoffer.

Nu har polisen startat en särskild insats, "Calma".

– Det är bara tur att ingen allmänhet har skadats allvarligt, säger Lars Klevensparr, polismästare i Storgöteborg, till GT.se.

Lars Klevensparr är upprörd.

– Tidigare hade vi en insats i stadsdelen Backa där kriminella huserade och tog över det offentliga rummet. Då bestämde jag att nu får det fan vara nog. Vi lyckades genomföra insatsen med bra resultat. Det blev lugnt efteråt, säger han.

– Den 13 juni träffade jag ledningen för Göteborgs stad. Allt kändes bra. Jag tänkte vad härligt, vi kan se fram emot en fin sommar. Men en vecka senare började det skjutas.

Många skottlossningar på kort tid

Sedan midsommar har minst 14 skottlossningar och en dödsskjutning skett, på helt olika platser i Göteborgsområdet.

– Det har inte varit begränsat till en stadsdel, som tidigare. Det har varit överallt, säger Lars Klevensparr.

– Jag tänkte att nu får det vara nog och drog igång den här nya insatsen. Vi kallar den "Calma", det betyder lugn.

Den särskilda insatsen startade för knappt två veckor sedan. Polisen har redan hunnit gripa ett tiotal personer, och tagit ett antal vapen och ett hundratal patroner i beslag.

– Vi har plockat ut ett antal poliser, uniformerade och civila. De går utöver ordinarie polisresurser och de leds av en särskild insatschef. De följer allt som händer dygnsvis.


Pågår till läget normaliserats

De försöker vara på plats där de fått underrättelser om att något kan hända.

– Jag har pratat med poliserna där ute och de känner att de redan gjort en viss nytta. Men insatsen får fortgå tills vi hamnar i ett normaliserat läge igen.

Enligt polisen är det ett femtiotal personer som ligger bakom skottlossningarna.

– Det är enbart män, med en stark kriminell identitet. Trots alla sociala resurser växer det fram nya killar som misslyckats med grundskola och gymnasium. De börjar med att begå småbrott. Sen ser de äldre som har pengar, och rekryteras till gäng.

– Men det är ett oerhört hårt liv. Man ska inte tro att det är någon drömtillvaro.

De män som polisen punktmarkerar för inblandning i skottlossningarna är alla mellan 18 och 30 år. Äldre än så blir vissa av männen inte.

– En och annan får sätta livet till. De går hårt åt varandra. En och annan blir skadad för livet. Men en och annan lyckas också ta sig ur den kriminella banan.

– Vi måste stärka resurserna för dem som vill hoppa av. Det gäller att kunna hjälpa dem med arbete, utbildning, handledning, ge dem andra förebilder. Och de behöver en ny bostad på annan ort.


Vill att straffen höjs

Även om de kriminella gängen främst skjuter på varandra, riskerar utomstående ständigt att drabbas av härjningarna, framhåller Lars Klevensparr.

– När man skjuter på offentlig plats finns det en uppenbar risk för att allmänheten kommer till skada. Lagstiftarna måste faktiskt göra något, det är väldigt angeläget.

– Trots att man bär vapen på offentlig plats blir man i dag bara anhållen och sedan släppt. Jag skulle vilja se att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs, och att det blir obligatorisk häktning för dem som misstänks för grovt vapenbrott. Man måste sitta häktad tills man får en dom.


Vågar inte vittna

Polisen har också problem med att allmänheten inte vågar vittna om skottlossningarna.

– Det är en tystnad som breder ut sig allt mer. Men jag förstår. Hur kul är det att vittna när man vet att den här personen kan bli fri snart igen, frågar sig Lars Klevensparr.

– Jag tror inte på strängare straff annars, men här... De här människorna uppvisar en total likgiltighet, de är hänsynslösa.

Vapnen som det rör sig om är främst illegala vapen som har smugglats in i Sverige från Balkan och Östeuropa.

– Även om tullen gör vad de kan, är det väldigt lätt att förse sig med vapen i dag. Förut hade de kriminella jaktvapen som de hade stulit. Men numera är det ovanligt. De kriminella är inte intresserade av älgstudsare när de kan ha en revolver som ryms i jackfickan, säger Lars Klevensparr.


Viktigt att förebygga

Han betonar ännu en gång att även om han förespråkar mer resurser till poliser och åklagare, så är det de förebyggande åtgärderna som borde förstärkas mest.

– En lyckad skolgång är nyckeln. Det är egentligen bättre att skolan får mer resurser än rättsväsendet. Vi måste vara mer pro-aktiva. I stället för hårdare tag borde fokus vara på att alla unga ska klara skolan.

– Vi ser att de större städerna blir mer segregerade. Vem vill bo i en stadsdel där det skjuts? De som har pengar flyttar till mer välmående stadsdelar. Andra länder har redan gått åt det hållet. Men det är inte det samhället jag vill leva i.