Ingvar Oldsberg hotar att stämma sina arbetsgivare

Under fredagen meddelade TV4 och Folkspel att Ingvar Oldsberg fått sparken får Bingolotto med omedelbar verkan.
Foto: GT/EXPRESSEN
Nu slår Ingvar tillbaka – och säger att han förbereder att stämma sina arbetsgivare.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg förbereder en stämning mot sina idigare arbetsgivare, efter fredagens besked att han förlorar jobbet som programledare för "Bingolotto".

– Jag har kopplat in tre advokater. På måndag sätter vi oss och går igenom mitt avtal, och så tar vi det vidare därifrån, säger Oldsberg. 

"Bytet av programledare föranleds av att produktionsbolaget genomfört en intern utredning som påvisat allvarliga arbetsmiljöproblem i Bingolottoproduktionen."

Så skrev TV4 och Folkspel i det pressmeddelande som gick ut till nyhetsredaktioner runtom i landet på fredagseftermiddagen.


LÄS MER: Ingvar Oldsberg sparkas från Bingolotto


Programledaren i fråga, Ingvar Oldsberg, fick själv beskedet i form av ett pressmeddelande.

– De kom förbi från Folkspel och lämnade över det. Jag fick det samtidigt som ni, kan jag tänka mig, sa Oldsberg, strax efter att han nåtts av beskedet.

Har kopplat in advokater

I pressmeddelandet framgår det inte vad de allvarliga arbetsmiljöproblemen består i. Och huvudpersonen själv, sa sig heller inte veta.

– Det är ju det som är det uppseendeväckande. Och det oanständiga, sa Ingvar Oldsberg på fredagen.

Ingvar Oldsberg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

På lördagen har programledaren fortfarande inte fått någon förklaring – och nu går han till motattack.

– Jag har kopplat in tre advokater. På måndag sätter vi oss och går igenom mitt avtal, och så tar vi det vidare därifrån, säger han.

"Vill ha en förklaring"

– När advokaterna läser mitt kontrakt och läser uppsägningen, så väljer de vilka som stäms. Jag vill inte gå händelserna i förväg.

Vem stämningen kommer riktas mot – Folkspel, TV4 eller produktionsbolaget Warner, är inte klart i nuläget. 

– Jag kan inte se att han kan stämma oss. Vi har ett gällande kontrakt och enligt det finns det en grund för uppsägningen som jag ser det, säger Hans Sahlin, vd för Folkspel.

Ingvar Oldsberg känner sig kamplysten:

– Så till vida att jag vill ha en förklaring till vad som ligger bakom beslutet. Ingen har berättat det för mig, säger han och fortsätter:

– Ingen har sagt vad det är för arbetsmiljöproblem. Har jag varit auktoritär eller har någon blivit kränkt? Om en murare eller målare blir uppsagd får han ju veta att han inte målar bra eller med fel färg. Jag har inte fått veta någonting.


LÄS MER: Oldsbergs ilska: "Är oanständigt" 


Programledaren kände inte till att det pågick en utredning mot honom och han har inte kontaktats av varken TV4 eller produktionsbolaget Warner Bros.

I går ringde dock TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg upp Ingvar Oldsberg. Hon ska dock inte ha kunnat ge någon förklaring till att programledaren sparkades.

– Det enda hon visste är att det inte handlar om några sexuella närmanden, det är något annat, säger Ingvar Oldsberg.

TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg ska inte ha kunnat ge någon förklaring, enligt Ingvar Oldsberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Har själv känt mig kränkt"

På fredagen berättade Ingvar Oldsberg att han sitter på ett antal grava anklagelser mot produktionsbolaget Warner, som han planerade att offentliggöra på lördagen.

Det väljer han nu att inte göra.

– Det är ändrade taktiska direktiv, i och med att jag nu har kopplat in mina advokater, säger Oldsberg.

Ingvar Oldsberg ville på fredagen inte precisera sina anklagelser mot produktionsbolaget, men säger att det rör sig om Warner Bros personalpolitik. 

– Man har inte behandlat personalen på rätt sätt, och där har jag själv blivit utsatt och själv känt mig kränkt, sa Oldsberg.

TV4 vill inte kommentera Oldsbergs planerade stämning, utan hänvisar till Folkspel. 

"Det är en fråga för Folkspel som han hade avtal med", skriver Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör på Bonnier Broadcasting och TV4, i ett sms.


GT söker Warner Bros för en kommentar